Няма радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите от Италия, намерени в Бургас

Няма радиоактивен или токсичен отпадък в контейнерите от Италия, намерени в Бургас
Антоанета Маркова, прокурор от Районна прокуратура – Бургас, Георги Чинев, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и комисар Емил Павлов – заместник директор на ОД на МВР-Бургас, снимки:ПРБ

Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените на този етап контейнери с боклуци, пристигнали от Италия на територията на пристанище в Бургас, стопанисвано от "БМФ Порт – Бургас" ЕАД. Това съобщи от Георги Чинев, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас. Той, заедно с Антоанета Маркова – прокурор от Районна прокуратура – Бургас и комисар Емил Павлов – заместник директор на ОД на МВР - Бургас дадоха брифинг, за да предоставят информация, касаеща ръководеното от Районна прокуратура – Бургас досъдебно производство по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, което се провежда за престъпление по пренасяне през границата на страната на отпадъци, извършено не по установения законов ред.

От държавното обвинение припомнят, че досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим "временно складиране" за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

Прокурор Чинев добави, че в проверените контейнери са установени отпадъци от хартия, метал и текстил, каквито не са декларирани.

Прокурор Маркова, която наблюдава досъдебното производство съобщи, че до момента са извършени огледи на местопроизшествие и на съдържанието на част от контейнерите. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да установят вида на отпадъка, който се съдържа в контейнерите. Тя добави, че по време на разследването ще бъде изготвена европейска заповед за разследване, с цел събиране на доказателства на територията на други държави. При събиране на достатъчно такива, виновните лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. 

Комисар Павлов съобщи, че от страна на служителите на ОД на МВР – Бургас продължава провеждането на оперативно - издирвателни мероприятия, целящи установяване на всички лица и дружества, които имат отношение към вноса на тези 20 контейнера с отпадъци. По думите му краен получател на отпадъците е търговско дружество с адрес в град Плевен, с предмет на дейност преработка на отпадъци.

Комисар Павлов подкрепи думите на прокурор Чинев добавяйки, че са извършени съответните замервания от служители на РИОСВ и "Гражданска защита", които показват категорично, че се касае за разминаване в декларирания, с част от фактически установения отпадък, но такъв радиоактивен или токсичен понастоящем няма.

Разбиха група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация

Предишна новина

Заплатите на всички в съдебната система нарастват с 10%

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.