НГИ "Правосъдие за всеки" започва подписка за подкрепа на 7 идеи, които допълват конституционните промени


Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", която беше учредена в Деня на Съединението, започва подписка за подкрепа на седем ключови идеи, които допълват вече договорените от политическите сили предложения за промени в Конституцията. От гражданската инициатива са уверени, че само със залагането на всички тези елементи може да се започне дълбока и ефективна съдебна реформа. Целта е в България да има независим съд, отговорна и отчетна прокуратура и достъп до всички граждани до бързо и справедливо правосъдие.

Ще стартираме кампанията в страната в 7 основни града и ще проведем там специализирани срещи с представители на местната юридическа общност и общественици. Ще обясним на хората своите идеи и ще поискаме тяхната подкрепа чрез подписите им. След тази кампания, както е по закон, между първо и втори четене на конституционния законопроект ние ще внесем тези предложения не просто като гражданите от инициативата, а подкрепени от, надявам се, няколко десетки хиляди подписи на български граждани, които искат реална съдебна реформа. Ще задаваме въпроси като този - защо народните представители отказват дори да обсъждат някои от тези предложения.

Това обясни за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" председателят на НГИ "Правосъдие за всеки" Велислав Величков и допълни:

Съпротивата на статуквото срещу всяка форма на промяна в областта на съдебната реформа и борбата с корупция в последните години е голяма. Ние обвързахме темите за осакатения в резултат на историческия компромис конституционен законопроект и отпадането на основни идеи в него и отхвърлянето на първо четене на антикорупционния закон. Не е случайно, че днес има толкова бърза и остра реакция на по-голямата част от европейските държави, защото това е неразбираемо в очите на европейските ни партньори и в очите на българските граждани. Някой тук се плаши да не започне разследване на корупционните схеми, по които държавата работи в последните 10 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Отлагат екстрадицията на шофьора на "камиона ковчег"

Предишна новина

Заради участие във фирми или нови кредити: 13 депутати допълнили декларациите си

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  x | нерегистриран
  2
  0

  Като сме ги избрали тези добитъци в НС/само зурлите им вижте-пълна безпросветност/,ще им търпим простотиите!!!Може ли само заради анонимните сигнали да не се гледа закона против корупцията на първо четене??!!Този въпрос можеше да се обсъжда в хода на дебатите/несъстояли се/,обаче...

  НГИ предлагат вариант,който ще "гълта" време,а такова нямаме!!!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.