Недостигът на средства в бюджета ще парализира дейността на съдебната власт

Недостигът на средства в бюджета ще парализира дейността на съдебната власт

Недостигът на средства в бюджета на съдебната власт за 2015 г., а такъв ще има, ще парализира дейността й. Това се казва в становището на Висшия съдебен съвет до Конституционния съд по конституционно дело №3/2015 г. Делото е образувано по искане на главния прокурор за обявяване на противоконституционен чл. 2, ал. 6 от Закона за държавния бюджет за 2015 г., според който неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет.

ВСС изтъква, че чл. 117, ал.3 от основния закон изрично предвижда самостоятелен бюджет на съдебната власт, като условие за нейната независимост и нормално функциониране. "Конституционноустановените органи на съдебната власт осъществяват правомощията си, определени с Конституцията, със Закона за съдебната власт и с други устройствени и процесуални закони. За да функционират нормално и да се гарантира независимостта им при осъществяване на защитата на правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, е задължително определеният с чл.117, ал.3 КРБ самостоятелен бюджет на съдебната власт да е съобразен с реалните потребности на нейните органи", се казва в становището на кадровия орган.

Тазгодишният бюджет обаче не е съобразен с тези потребности. ВСС отбелязва, че за тази година Народното събрание не е изпълнило конституционното си задължение да осигури достатъчно средства за нормалното функциониране на органите на съдебната власт.

И се дават примери. В приетия съдебен бюджет не са били предвидени:

 • 3 млн. лева за осигуровки, тъй като осигурителният праг е завишен от 2400 на 2600 лева;
 • 5 млн. лева за изплащане на обезщетения по ЗОДОВ – очакваното изпълнение по бюджета на прокуратурата към 31 декември 2014 г. е 182 млн. лева, а за тази година са заложени 177.1 млн. лева;
 • 25.4 млн. лева, необходими за актуализиране на заплатите на магистратите и съдебните служители.

ВСС подробно обяснява как от юли 2012 г. възнагражденията не са актуализирани, а по закон най-ниската заплата на магистрат се равнява на две средни работни заплати в бюджетната сфера, според данните на Националния статистически институт, които излизат на всяко тримесечие.

Според последните три месеца на 2014 г. средната работна заплата в бюджетната сфера е 865 лева, т.е. най-ниското магистратско възнаграждение трябва да бъде 1730 лв. Но в действителност е по-малко – 1546 лева.

"За да се спази законовото изискване заплатите на магистратите и съдебните служители следва да бъдат увеличени с 12%, за което е необходим сериозен финансов ресурс в размер на 45.1 млн. лв. , в т.ч. за заплати 34.7 млн. лв.и за социални осигуровки 10.4 млн. лв. По бюджета на съдебната власт за 2015 г. няма осигурени средства за увеличение на трудовите възнаграждения.

Привеждането на възнагражденията на длъжностите в органите на съдебната власт в съответствие с изискванията на чл.218 от ЗСВ е наложително, тъй като отлагането му рефлектира негативно на независимостта и авторитета на съдебната власт", изтъква ВСС.

И отбелязва, че той не разполага с инструментариум, за да осигури изпълнението на чл. 218, ал.2 и ал. 3 от ЗСВ*.

Тук ВСС цитира друг текст от ЗДБ, който е за бюджета на Народното събрание. Според чл. 3, ал.7 от ЗДБ "При недостиг на средства по ал. 1, II, т. 1 в частта за възнагражденията на народните представители и свързаните с тях регламентирани допълнителни разходи, формирани по реда на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, при по-висок ръст на средномесечните заплати на наетите по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор по данни на Националния статистически институт от прогнозния, заложен в разчетите по ал. 1, II, т. 1, до 10 на сто от недостига е за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи по ал. 1, II, т. 3, а останалата част се покрива от централния бюджет".

ВСС е цитирал и становище на Консултативния съвет на европейските съдии и доклад на Венецианската комисия, според които финансирането на съдебната власт не трябва да бъде предмет на политическа нестабилност, че при приемането му трябва да се отчита мнението и на съдебната система и че е задължение на държавата да осигурява адекватно финансиране на съдебната система.

Из Закона за съдебната власт
 
Чл. 218 (2) Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт.

(3) Възнагражденията за останалите длъжности в органите на съдебната власт се определят от Висшия съдебен съвет.

 

Още по темата

Близнашки финишира като експерт на ДПС за съдебната реформа

Предишна новина

Налице е системен проблем относно ефективността на разследванията в България

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  PB | нерегистриран
  1
  -2

  Нека адв. Екемджиев да ги препитва -) Много пловдивски съдии ще сменят попрището тогава , напълно заслужено.....

 2. 25
  17 | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#17] от "До Манов":

  Какъв конкурс, какво ВКС, какъв Цветанов, какъв Мониторингов вечен доклад на ЕС за България, какъв нито един осъден политик.........това е нивото, това са и резултатите от масовия парашутизъм и конкурси тип нотариални

  Пълен рестарт на системата и всички отново на конкурс 3. 24
  Ники не съм магистрат нито адвокат | нерегистриран
  4
  -4

  Дами и господа магистрати сред Вас има някои които заслужават много повече от това което им се дава . Но има които не заслужават и лев . Вземете вдигнете малко летвата и тогава всички ще Ви подкрепяме в исканията. Във вашата система се творят чудеса да не споменавам имена . Пример - младши прокурор пише възражение в която говори за извън земни и употребява емотикони

 4. 23
  До 20,21 и 22 | нерегистриран
  2
  -2

  до 20 и 22 Браво !!! Знам че съществуват и такива като вас , попадал съм и се радвам ,че ги има и такива .Пожелавам на гражданите , когато се наложи да стои пред тях, съдия като вас ....Защото в 8 от 10 случая съм попадал на другия тип колеги , за които просто думи не ми останаха за да ги нареча !!!

  До 21 Ами действайте , вие сте магистратите!!! На всеки според заслуженото ....Нали не очаквате обикновените хора да ви заместят, не че не им се иска де -)!

 5. 22
  | нерегистриран
  12
  0

  До коментар [#18] от "До16": Аз, уважаеми, от 40 години съм честен и трудолюбив ! Полагам труд от 7 годишна възраст, тъй като дори и като ученик не съм си позволявал да бъда посредствен. И аз, като колегата, заявявам категорично, че през професионалния си стаж и едно дело, и едно произнасяне не съм просрочил. И защото съм честен магистрат, стандарта - мои и на децата ми, зависи единствено от трудовото ми възнаграждение. Поради това, приучен към спазване на закона, претендирам той да бъде изпълнен и по отношение на мен. Искам актуализиране на заплатата, защото то ми се дължи !!! 6. 21
  | нерегистриран
  19
  -1

  И друго, питаш дали ще стана по- честен ако ми увеличат заплатата, а всъщност така и не разбираш смисъла на нещата. Как пък веднъж не коментира тук допустимо ли е в правова държава министър да каже публично, че не е съгласен да направи нещо само защото законът го изисквал. Имаме един много лош български синдром- държим законът да се спазва, но само тогава, когато ни изнася. Когато не ни изнася почваме да увъртаме. Ама то това било, онова било, ам не може ли и т.н Подобен начин на мислене и правовата държава са напълно несъвместими понятия. Горанов каза това за нас. Утре може да го каже за лекари, учители, да каже че не му се дават пари за пенсии, само защото по закон се плащат пенсии. Защо не коментираш това поне веднъж. Стремим се към западните страни. Ами нека да почнем да мислим като тях. Я да каже такова нещо германския финансов министър. Нали се сещаш какво ще му се случи точно след 24 часа. А ние тук аплодираме глупостта, наглостта, простащината и чалгарството. Ако мен ме привлекат като обвиняем за нещо на другия ден ще съм отстранен. А Цветанов, който е не обвиняем, а осъден на две инстанции ефективно, днес работи по проекти за промени в КРБ и НК. Защо не коментираш това, а мълчиш. И в коя западна държава може да се случи това. Там няма да го чакат да го осъдят. В момента в който стане обвиняем или дори само се съобщи, че е почнало дело срещу него и е аут от политиката. Завинаги. А ние тук даваме на такива хора да ни правят промените в съдебната система. Ето това са истинските въпроси. А ти мълчиш по тях, но стане ли въпрос за заплатите ни това се превръща в национален въпрос

 7. 20
  | нерегистриран
  25
  -1

  Веднага ти отговарям. Не, няма да стана по- честен и трудолюбив. Това са качества, които човек или има и е развил с течение на времето или не. Но искам да ми бъде увеличена заплатата, защото като всички хора издържам семейство, като много хора имам ипотечен кредит, и искам да осигуря на семейството, не богат или разкошен, а нормален живот. Искам това и по друга причина- защото законът го изисква, а е унизително един министър с жълто на устата да ми казва, че ще спазва закона, когато на него му харесва. В същото време ако аз не спазвам закона ще ме изядат. А иначе ... претендирам, че си върша работата честно. Разбира се всеки е свободен да ми вярва или не. На мен не ми пука, казвам нещата такива каквито са, а ккойто иска да ми вярва. Произхождам от обикновено семейство и всичко съм постигнал с много, много труд. За това и нямам проблем с това да съм честен, защото така съм свикнал. Имам ужасна натовареност, редовно взимам работа за вкъщи, редовно пиша в неделя, когато ти си при децата си. И при все това няма просрочено произнасяне, въпреки че и аз като министъра мога да кажа, защо пък да си пиша актовете в месечен срок, само защото закона така казва, но не го правя. Нямам прочетена нито една оправдателна присъда, държавата не е платила и стотинка обезщетения по ЗОДОВ по мои дела, и ми се е случвало след края на заседание и постановена присъда от 8 години затвор, разплакана майка да ми стисне ръката и благодари, че благодарение на мен един отвратителен човек е там където му е мястото. Всичко това ти го казвам по повод въпроса ти дали обществото щяло да стане по- доволно. Това не ме интересува, колкото и скандално да ти звучи. Аз съм положил клетва и получавам заплата от данъците ти, за да си изпълнявам задълженията по закон, а не за да се харесвам на обществото. Защото то наброява милиони души и не може всеки да ме харесва. А и исках да разбереш едно- аз отговарям за собствената си работа и както казах смятам, че я върша добре. Ето за това смятам, че съм си заслужил увеличението, което законът казва, че ми се полага. Когато депутатите си увеличават техните всяка година един път не чух да недоволствате тук, а веднага мога да те попитам те съвестно и честно ли работят. Да направим ли едно допитванедо хората да видим какво мислят? Това е отговорът ми. Дали ти харесва- твой проблем

 8. 19
  магистрат | нерегистриран
  19
  -3

  Абе одръжте ги от заплатите ни,за да се успокоят всчки-от бате Бойко до Неговият матриал!Хм....,кой ли е очаквал,че демократичните промени ще ни докарат до тука-да се величаят глупостта,невежеството,напращялата до спукване мазна чалга и...... още десетина души!

 9. 18
  До16 | нерегистриран
  2
  -13

  Ако ти е увеличават на 3 месеца заплатата, още по -доволни ли ще бъдат от твоята работа гражданите ? Как мислиш, ще бъдеш ли по- честен и трудолюбив? За да може и тези които с труда си е плащат , и те в тази държава да се почувстват сигурни и защитени ....

 10. 17
  До Манов | нерегистриран
  6
  -4

  И се подготви добре за конкурса, че там не става с Кошаревски свидетели, както сте свикнали да работите

 11. 16
  До Манов | нерегистриран
  10
  -5

  Няма и да ви плащат. И без това изкарвате повече, а ако не изкарвате никой не ви е крив, че нямате акъл за пет пари да спечелите конкурс. Баста. А Горанов ... който е почнал война със съдебната- добро не е видял и накрая той е гризнал дървото. Ама бая голям чеп. Най- късно догодина увеличение ще има. Сега и КС ше резне на Горанов зелката. А ако приемат и промените в ЗСВ от догодина и ще е по- голямо увеличението и ще е на всеки 3 месеца. Айде бягай на конкурс

 12. 15
  До психично болния | нерегистриран
  3
  -1

  Ми да си чакат, драги ми смехурко. Кво ми дреме. Аз по мои дела нямам присъдени обезщетения.

 13. 14
  До 12 | нерегистриран
  4
  -5

  Не че и със заплата, някои не си посягат за рушвет ,-)

 14. 13
  Владимир Манов | нерегистриран
  4
  -24

  Ей, не се наядоха тия от съдебната власт! Никакъв бюджет за тях, да се оправят както си знаят. Горанов е прав - да ядат дървото. На нас адвокатите, да не би някой да ни пшаща заплати?

 15. 12
  наблюдател | нерегистриран
  6
  -6

  Затова, престъпленията по чл. 301 - 304 "б" от НК трябва да се декриминализират. Държавата не може да ни плаща, каквото си вземеме като рушветче, наше си е. Обявяваме го всяка година в декларациите до сметната палата и готово. Въпросите са решени без ВСС, народното събрание и .... останалите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.