Не съм началник на съдебната власт - иначе нямаше да съм тук, а убийците ми да са на свобода

Не съм началник на съдебната власт - иначе нямаше да съм тук, а убийците ми да са на свобода
Снимки:БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски не бил началник на съдебната власт, увери лично той журналистите, които днес го чакаха повече от час пред столичното следствие, където бе разпитван. Пеевски е дал показания и по двете производства, в които беше замесено името му - като свидетел по делото за опита за убийство срещу него, предизвикало скандал в публичното пространство през последните дни, и във връзка с проверката по сигнала на "Протестна мрежа" за съмнителни обвързаности между него, Цветан Василев и Николай Бареков.

На излизане Пеевски бе лаконичен, но пожела да опровергае спекулациите, които, по думите му, идвали от "кръга "Капитал", че бил началник на съдебната власт. "Ако бях такъв, надали моите убийци щяха да бъдат пуснати и днес да съм тук, а другите да ги няма", каза депутатът.

Той визира тримата мъже, които прокуратурата обвини, че са опитали да го убият през месец май, но опитът не успял, защото... са били задържани през юни. Тъй като прокуратурата вече четвърти ден упорито мълчи за разследването по опита за убийство на Пеевски, от думите му може да се направи извод, че е възможно да има и други, които ще бъдат задържани и обвинени. В събота Софийският градски съд определи, че няма никакви доказателства срещу тримата обвиняеми Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, поради което те бяха и пуснати без мярка за неотклонение

"Надявам се всички лица, които ги търсят, да ги издирят и се надявам, както се занимават по "Протестна мрежа", по една корпоративна организация, която служи на Иво Прокопиев, се надявам...много сигнали сме пускали за Иво Прокопиев и той да е тука, както аз съм тука и други лица, които не са в България", бяха думите на Пеевски, който може би има предвид собственика на КТБ Цветан Василев, който е в чужбина.

Той не бе особено словоохотлив и не даде отговор на въпросите, кой го е предложил за шеф на ДАНС и има ли какво да дели с Цветан Василев. Каза само, че всеки човек се страхува за живота си.

Покрай мълчанието около делото за опита за убийството на Пеевски, в основен говорител по темата в последните дни се превърна адвокат Николай Хаджигенов, който защитава обвиняемия Христов и единствен от запознатите с материалите по делото, се съгласи да ги коментира. Днес Пеевски заяви, че адвокатът "е близък с едно лице, което не е в България".

Тия дни нееднократно бе поставян въпросът, че Пеевски все още не е бил разпитван в рамките на разследването за опита за убийството му. Същевременно в някои медии излезе информация, че сигналът за подготвяния срещу него атентат първо бил подаден от неговите лични охранители, които били увещавани да съдействат за уточняване на маршрута на депутата срещу 50 000 лв. Охранителите съобщили на Пеевски, който пък сигнализирал МВР.

Днес Пеевски също бе придружаван от солидна охрана, като част от гардовете му бяха плътно до него през цялото време, а други чакаха в района на следствието.

Ръководството на КТБ: Кой убива длъжника си, бе, хора?

 

Кой убива длъжника си бе, хора, това е нелепо? Това заяви днес изпълнителният директор на КТБ Георги Христов в отговор на въпрос, свързан с твърденията от миналата седмица, че мажоритарният собственик на банката Цветан Василев е поръчал убийството на депутата Делян Пеевски. По думите на Христов напрежението между двамата е започнало заради две експозиции към "лица, които формално нямат нищо общо с Делян Пеевски".

Става въпрос за два проблемни кредита от около 25 и 28 млн. лева, отпуснати за „Булгартабак”, който формално не е на Пеевски. Плащанията по тези кредити са спряли преди месец, а когато КТБ е предприела мерки по блокиране на обезпечението, започнали и проблемите.

Това стана ясно по време на специална пресконференция в БТА с участието на двамата изпълнителни директори на КТБ Георги Христов и Илиан Зафиров, както и на адвокат Любомир Денев, член на Надзорния съвет.    

Шестима представители от управата на КТБ са получили едновременно призовки за разпит на 9 юни, понеделник. Те трябвало да се явят на разпит в Софийската градска прокуратура едновременно на 11 юни в един и същи час - 10 часа. За същото време е било насрочено и Общото събрание на акционерите на КТБ. Четиримата призовани поискали да бъдат разпитани по друго време, дори още в същия ден, но им било отказано.

Според Георги Христов, връчването на призовките било "нескопосано шоу" с цел да се провали провеждането на общото събрание. На разпитаните служители на банката не им станало ясно защо са извикани, още повече, че задаваните въпроси били от "общообразователен характер”, а техните отговори могат да се намерят в интернет.

Офиси на банката не са били претърсвани по време на прокурорско-полицейската акция в петък, 13-ти, в офис сградата на бул. "Цар Борис III" 159, оттам не са изземвани документи. 

Претърсвани са били единствено офисите на фирмата "Бромак", които се намират в същата сграда и чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев.

Засега банката не е претърпяла вреди и няма намерение да съди държавата, заяви адвокат Любомир Денев.

Още по темата

ВАС повторно ще гледа делото по жалба на Мирослава Тодорова

Предишна новина

За трети път делото срещу Станишев не тръгна в съда

Следваща новина

Коментари

28 Коментара

 1. 28
  Вайнингер Ото | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#25] от "А..Бъ...Въ....Гъ....зъ...... морала и закона на прасето":  Я виж ти Максим Руднев се е появил ! Приятно към изненадан ! Малцина са посветените !

 2. 27
  Касапина | нерегистриран
  5
  0

  А Пеевски и Цацаров от една и съща кочина ли са?!

 3. 26
  Иво | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#21] от "Апрозексия - Липса на активно внимание. на латински език: Aprosexia.":

  Коментарът ми е много точен, ама май ти си глупавичкият. Общо взето това, което се пее в песента е вярно, но е произнесено по изключително просташки и вулгарен начин и с него се цели да ти внуши, че нямаш никаква друга алтернатива. Тоест за когото и да гласуваш пак ще е същото. А за нас "простолюдието" какво остава- чалга, хеви метъл и гроздова ракия. И около това общо взето се върти цялото "творчество" на идола на поколения българи от 10 години насам. И от това печелят дебелаци като този на снимката.

  Да не говорим за това колко е цинично поведението на самия Слави Трифонов. Не пропуска всяка вечер да критикува политиците, но му се прищя да реди листите на Бойко Борисов през 2009-та. И когато онзи го плесна по ръчичките, от най-голям фен му стана критик.

  Така че май ти имаш някакъв проблем с активното внимание.

 4. 25
  А..Бъ...Въ....Гъ....зъ...... морала и закона на прасето | нерегистриран
  5
  0

  От гледна точка на Висшата социология борбата за власт представлява съсредоточаване на дегенерати, обладани от комплекса за властта.“[38]  Според еврейския изследовател Бенджамин Карпман „властовия комплекс е подтиснат садизъм и по правило е свързан с хомосексуалността“.[39]

 5. 24
  поредното старшинско активно мероприятие – обяви несъществуваща оставка на зам-главния прокурор Борислав Сарафов | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#23] от "ABV":

  Смелият журналист „Академика” сътвори поредното тъпо старшинско активно мероприятие, публикувайки дописка с гръмовното заглавие „Зам-главният прокурор Б. Сарафон подаде оставка”. „Академика” Огнян Стефанов се упражнява върху Сарафов с куп изречения, докато в края на дописката пише: „Всичко това можеше да е вярно, ако заместник-главният прокурор Борислав Сарафов знаеше дефиницията за морал”. „Академика”, подписан иначе от много смелост като Борис Петков, обяснява колко лош е Сарафов, само дето е пропуснал да направи ода за възхвала на „добрите” прокурорки, в които се кълне – Ася Петрова, Стефка Якимова и Светлозар Костов. Пардон, последният не е в женски род. „Академика” очевидно продължава да живее в твърде бездарното време на ДС, в което с подобни „текстове” клеймяха всеки, който не бе удобен някому. Впрочем, тактика така присъща на Борисов и Цветанов, които „Академика” почита.

 6. 23
  ABV | нерегистриран
  3
  -1

  Зам.-главният прокурор Б. Сарафов подаде оставка40

  |4741

  |16.06.2014

  Сензационно решение на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов да подаде оставка хвърлило в смут Висшия съдебен съвет. Това свое намерение висшият магистрат обсъждал със свои близки. Причините да стигне до крайното решение бил огромният скандал, в който бе намесено името му покрай акциите за задържане и повдигане на обвинения за поръчано убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.

  Това научи Фрог нюз от източници в магистратурата. Сарафов не очаквал, че представената му от хора в МВР схема е толкова глупава и съшита с бели конци. Той се доверил и одобрил подслушвания на телефони, следене и пр. действия срещу невинни хора. Бил тежко разочарован и от колежката си Елка Ваклинова, която уж съставила брилянтни обвинения за убийство. Съдът обаче разби на пух и прах тези обвинения и не просто пусна задържаните, но не им наложи никаква ограничителна мярка. Това е доказателство, че обвиненията са напълно безпочвени и абсурдни, коментират юристи.

  След тези действия става ясно, че пропадането е толкова голямо, че единствен изход е прокуратурата и МВР да бъдат разпуснати и създадени наново, заяви след гледане мерките за неотклонение адвокатът на обвиняемия Георги Христов Николай Хаджигенов.  Прокурор Сарафов твърдял, че е подведен и се е предоверил. Можел да излезе с чест от ситуацията само като подаде оставка.  Негови колеги са убедени, че ако удържи на думата си, ще спаси името си.  В последно време името на Борислав Сарафов бе замесено в поредица от скандали. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че през 2012 г. е имало разработка на ГДБОП за Сарафов. Наложи се главният прокурор Цацаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да обясняват, че ставало дума за леля му, за разследване за пране на пари, но че Сарафов само обядвал с леля си, а не е вършил престъпления. След това излезе информация за катастрофа с участието на Сарафов. Инцидентът бил пазен в тайна от полицията, но другият участник, гражданин от София подал жалба.  Сарафов бе и сред главно действащите лица по аферата с бюлетините от печатницата в "Костинброд".  ВСС пък така и не даде отговор на въпроса на медиите как с държавна заплата Сарафов е успял да придобие 6 жилища в България, други имоти и дом в курортен град в Испания. Последният бил купен от възрастната му майка, пише магистратът в декларацията.  Може би всички тези скандали са натежали и Сарафов е решил да се оттегли, гадаят негови колеги. Други предполагат, че информацията е блъф с цел противниците на неговия приятел Делян Пеевски да се зарадват, след което да бъдат ударени с нова сила.  Запознати със ситуацията пък припомнят, че Сарафов се слагал много на Цветан Цветанов, докато той бил вътрешен министър, а после преминал в лагера на новите "силни на деня". Задава се обаче оставка на кабинета "Орешарски" и на сцената ще се появят нов играчи.  Всичко това можеше да е вярно, ако заместник-главният прокурор Борислав Сарафов знаеше дефиницията за морал. Затова той няма да подаде оставка, каквото й да направи, защото мерилото му за морал е друго, не общоизвестното...  Няма да го учим на морал, защото това се прави в детската градина и началното училище, но ще цитираме трима умни мъже по темата.  Робърт Луис Стивънсън: Ако вашите нравствени устои ви навяват тъга, то знайте: вашите нравствени устои не струват пет пари.  Теодор Рузвелт: Да се образова само умът на човека, но не и моралът му, значи да се образова заплаха за обществото.  И Фредерик Бастия: Когато Законът и Моралът си противоречат, гражданинът се изправя пред жестокия избор или да се откаже от представата си за Морал, или да престане на спазва Закона.  Анадънму? (Все някой от ДПС ще Му го преведе...)  Борис Петков

 7. 22
  до № 21 | нерегистриран
  5
  0

  Не заблуждавай хората! Не сме ги избирали никога тия "грухтящи свине" по израза на лидера на партия "Юруш"! Когато тая свиня я назначиха за шеф на ДАНС, всички видяха как реагира цялото общество! И въпреки това същата тая проста и дебела свиня беше назначена и за евродепутат! Което означава само едно - механизма на изборите е механизъм на назначенията! Няма никакво значение кой, как и за кого ще гласува, защото ще бъде избран - назначен послушен свинчуга, който не само не знае никакви езици, но и на официалния език в държавата може само да мучи нечленоразделно! Но за сметка на това ще тормози цялото общество за радост на американския и руския посланик! Като един Цвъки! Като един Тиквун! Въобще - хвани единия, па удари другия, та да падне третия! А иначе Държава има! Има, и още как! Затова - не заблуждавай хората!

 8. 21
  *********************-******************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 20
  HL | нерегистриран
  7
  0

  Задкулисие,лобизъм,оставка!Нов ВСС!

 10. 19
  Кулинар | нерегистриран
  8
  0

  Технология на приготвяне на печено прасенце

  Печеното прасенце е едно от най-вкусните и атрактивни ястия, които украсяват всяка една празнична трапеза. За да направите печеното прасенце крехко и ароматно, трябва добре да го подготвите.

  Прасенцето се залива с вряла вода, избърсва се до сухо с кърпа и се поръсва с брашно там, където е останала малко четина. Тя се подпалва, за да се отстрани.

  Ако прасенцето не е почистено, се разрязва на две през корема и гърдите, отстраняват се вътрешностите и прасенцето се измива в студена вода.

  Прасенцето се посолява отвътре, като се натрива добре със сол. Слага се в голяма тава с гърба нагоре и се намазва с течна или заквасена сметана.

  Залива се с 6 супени лъжици разтопено масло. В тавата се долива половин чаша вода и се слага да се пече за около 1 час и половина на 220 градуса.

  За да се образува хрупкава златиста коричка, няколко пъти прасенцето се полива с мазнината от тавата по време на печенето. След като прасенцето е готово, се вади от тавата и се приготвя сосът.

  Една чаша горещ месен бульон се кипва и се прецежда през гъсто сито. Прасенцето се полива с разтопено масло, преди да се сервира, и на всеки се сервира парче, полято със сос.

  Прасенцето става много вкусно с добавяне на много подправки. Затова ви предлагаме рецепта и за ароматно печено прасенце:

  Необходими продукти: 5-6 килограмово прасенце, 2 глави чесън, 2 глави лук, 2 сухи червени чушки, 5 дафинови листа, 2 лимона, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус.

  Прасенцето се навлажнява с помощта на мокра кърпа. Нарязват се чесънът, лукът, чушките се натрошават, както и дафиновият лист. Всичко се смесва със солта и черния пипер. С тази смес се натърква прасенцето отвън и отвътре. Прасенцето се покрива с резенчета лимон и се оставя за 8 часа.

  Ако прасенцето е голямо, разрежете го на две. Тавата се намазва със зехтин, прасенцето се напръсква с няколко капки вода и се намазва отвън със зехтин.

  Опашката и ушите се увиват във фолио. Покрай гръбнака се правят леки разрези. Пече се на 180 градуса. След като се е пекло половин час, се полива със сока от печенето или със зехтин.

  След като мине един час, се маха фолиото. Пече се още час и половина, като периодично се полива със сока от печенето.

 11. 18
  Иво | нерегистриран
  10
  -3

  До коментар [#17] от "Делян Пеевски: аз съм тук, а убийците ми? На власт е глупостта.":  Ако питаш мен няма по-голям кавал от Слави Трифонов.Той е един от най-големите виновници за чалгизацията на тази държава. И между него и този на снимката принципна разлика няма.Единият е мутрафон в бизнеса и политиката, а другият в чалгата.

 12. 17
  Делян Пеевски: аз съм тук, а убийците ми? На власт е глупостта. | нерегистриран
  10
  -1

  Тоя убитак Делян Пеевски:Не съм началник на съдебната власт - иначе нямаше да съм тук, а убийците ми да са на свобода.

  ..., но облечен във власт.

  В устата му - глупости, в очите му - злоба...Той тая власт ще я стиска до гроба. Внезапно събужда се милионер? Правят се на шефове, гледат мрачно, мръщят се. Изведнъж става ясно, че са пълни с имоти. Изведнъж става ясно, че са пълни идиоти. И какво да ги правим сега тия кавали. Щом така или иначе сме ги избрали?

  От текста на песента Нема такава държава на Слави Трифонов

 13. 16
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 15
  | нерегистриран
  14
  -3

  Поне сега силите са изравнени - еднакво се мразят Цв. Василев, Пеевски и Прокопиев...Досега мъката беше как ще се води битката двама на един. Само дано междувременно Прокопиев не е затоплил връзките с Пеевски, че ще повърна, а на Василев му е спукана работата. Пък кой на кого е началник, ще се види, като се разнесе пушилката. Главният прокурор може да задържи и трите гореизброени лица за 72 часа, който оцелее, да ходи на съд след това. Само така Цацаров ще покаже, че не питае топли чувства.

 15. 14
  До 13 | нерегистриран
  18
  -2

  А бе за всеки случай не е зле в САС да се проследи по-внимателно хода на делото, като се има предвид кой го ръководи сега и с чия протекция и помощ. Току-виж Стефан сам влязъл в зала за благодарност и засвидетелстване на вярност. Знае ли човек?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.