Не стреляйте по съдебния изпълнител, той толкова може


Предупреждението от щатските барове, с което възпирали въоръжените до зъби каубои да се саморазправят с музиканта, важи с пълна сила за частните съдебни изпълнители. Напоследък тези хора често са на мушката на общественото мнение. С едно важно допълнение, че в крайна сметка те това работят - да причиняват неудобства на нередовните длъжници. Срещу това тружениците на правото най-често събират негативи.
Бити, взривявани, тормозени, самите частни съдебни изпълнители признават, че не познават свой колега, който да не е заплашван. Най-пресният случай е с бомбата, открита в кантората на пловдивския ЧСИ Петко Илиев. Повечето заплахи обаче не стават публично достояние, тъй като ядосани клиенти ги ругаят и обиждат по телефона, причакват ги пред канторите им. Какво да се прави, като от времето на Андрешко бирниците са сред най-мразените хора. Това е и причината професията им да се нарежда на второ място по стрес.
И макар че държавните и частните съдебни изпълнители по закон вършат една и съща работа, вторите са далеч по-често обект на нападки. В юридическите среди се говори, че това е логично, защото ЧСИ са по-ефективни. Това означава, че те издирват, притискат и преследват длъжниците да си плащат борчовете с много по-голям хъс. Причината за по-голямото им усърдие е проста.
Откакто финикийците са ги измислили, винаги става дума за една сума пари. Ако в държавния сектор се работи примерно за 1000 лева на месец, в частния можеш да гониш 5000 лева на ден. Личният интерес кара ЧСИ да наемат по 20-30 души, които да се трудят в кантората им, за да може едновременно да се работи по повече изпълнителни дела и по-бързо да се прибират парите от длъжниците. Личният интерес ги кара да вършат работата си с упоритостта на куче следотърсач и да притискат длъжника. Ако организацията на работа и дисциплината в кантората са на ниво, това бързо се разчува и все повече кредитори стават нейни клиенти. И въпреки че таксите в държавния и в частния сектор са еднакви, обемът на работа носи повече пари за кантората. Затова една работеща кантора на ЧСИ прилича по организация на работа на една средно голяма фирма, а от мениджърските способности на самия ЧСИ зависят както парите на клиентите му, така и неговите лични доходи, а в крайна сметка и на служителите му. Затова ЧСИ може да си позволи да назначи трийсетина служители, които като мравки ежедневно да ходят по адресите на длъжниците, да им връчват призовки, да им звънят всеки ден по телефона и да им напомнят, че имат да връщат едни пари. В същото време десетината съдебни изпълнители, които са на щат в Районния съд, разчитат на призовкарите и служителите на съда, които освен с тяхната работа се занимават и с всичко друго, свързано с работата на съда. Това е и причината представителите на бизнеса да се обръщат по-често към ЧСИ, когато имат да вземат пари.
А най-голямата реклама за всеки съдебен изпълнител е когато техен длъжник, на когото са дишали във врата с усърдието на куче следотърсач и захапка като на булдог, след време да се обърне пак към тях, но вече като клиент.
Според една статистика на Камарата на ЧСИ само за половин година над 40 000 от образуваните за половин година дела идват от частния сектор, а основните клиенти са банки и компании.
От реалния старт на частното съдебно изпълнение в средата на 2006 г. до юли 2010 г. частните съдебни изпълнители са събрали 1 милиард и 370 милиона лева. От тях в републиканския бюджет са внесени над 100 милиона лева от публични вземания, ДДС при публични продани и такси по изпълнението, данъци и осигуровки от дейността на канторите. За същия период ЧСИ са завели 346 000 дела, 97 000 от тях са приключили. Само за миналата година събраните пари от длъжници са над 1 милиард лева. Ефективността на работата им кара и все повече общини и държавни органи да търсят партньорството им, сочат данните от Камарата. В същото време обаче проучване за състоянието на държавното съдебно изпълнение показва, че пред него се очертава добро бъдеще.
Системата притежава потенциал, който би могъл да се използва. Според същото изследване близо половината от държавните съдебни изпълнители са на мнение, че въвеждането на ЧСИ е довело не до маргинализация, а до повишаване на собствената им ефективност. Тезата им е, че реформата е довела до здравословна конкуренция. Адвокати признават, че когато водят дела за издръжка, нямат колебание да се обърнат към тях, тъй като при тях по тези дела не се дължат такси. Освен това има райони, като Смолян и Пазарджишко, където има дефицит на ЧСИ и държавните съдебни изпълнители са на особена почит.

Таван за таксите на съдебните изпълнители

Предишна новина

Престъпление ли е да знаеш майка си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.