Наркобосове инвестират в контрабанда на акцизни стоки


Фокусът на разследването на организираната престъпност трябва да се насочи към финансирането й, сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията

Пари, спечелени от разпространение на дрога, се инвестират в канали за контрабанда на акцизни стоки, каза зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев на кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Темата ѝ бе "Финансиране на организираната престъпност".

Анализът на ГДБОП показва, че парите от наркотици се влагат в нови дейности, където има по-малък риск.

"Бизнес успехът на организираната престъпност не се изразява само в натрупването на печалба.

Престъпните

лидери от

високите

нива зависят от

поддържането на

корупционни

отношения с

държавни

служители,

без чието участие не могат да действат в такива размери. Сивата икономика и корупцията са в тясна взаимовръзка. Установени са случаи на корупционно въздействие на длъжностни лица, които имат разпоредителни и контролни функции. Тенденцията е длъжностните лица да се поставят в зависимост от престъпни лидери, за да се създават условия за повтаряемост на схемите", каза Темелакиев.

Все повече криминално проявени се занимават и с източване на банкови карти, докато преди години тази дейност е била приоритет само на висококвалифицирани кадри в информатиката. Бандитите се насочили към киберпрестъпността, защото печалбата е лесна, рискът е по-малък, а наказанията по-ниски. В същото време все повече престъпни групи са започнали да правят разплащанията си през банките. Освен с пари от престъпна дейност

бандите

получавали

и пари

от олигарси,

придобити от укриване на доходи и кражби на ДДС.

От Центъра за изследване на демокрацията работят по проблема за финансирането на организираната престъпност от 2012 г. с подкрепата на Европейската комисия. Изследвани са пазарът на наркотиците, контрабандата на акцизни стоки и ДДС измамите.

"Финансирането на организираната престъпност е общ проблем за Европейския съюз. Прокуратурата рядко се фокусира върху този аспект, а той пада върху хората и стоките. Преследват се последствията от престъпленията и целта е да се конфискуват облагите. Трябва обаче да се преследва и финансирането на организираната престъпност, което се прави в малко страни", каза д-р Атанас Русев от сектор "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията. Участници във форума го допълниха, че в Наказателния кодекс няма член, по който прокуратурата да преследва това явление.

"Усилията са насочени към приходите на криминалните дейности и трансакциите, докато

финансирането

им е

пренебрегнато

Необходимо е събиране на данни за финансови потоци и разходи, за да има превенция", съгласи се зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

"Докладът на Центъра за изследване на демокрацията идва точно навреме и ще бъде полезен за институциите. Контрабандата и източването на ДДС нанасят огромни щети на бюджета. Те достигат 2,5% от БВП на страната. Една от най-ефективните мерки е прекъсване на финансовите потоци и лишаване от средства за финансиране от тази дейност", каза председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов.

Тихомир Безлов представи анализ за финансирането на наркопазара, контрабандата и източването на ДДС, като акцентира на последното престъпление. Той даде пример с търговията със захар. В този бранш бяха проведени няколко акции в последните години заради източването на ДДС. Според анализа при захарта, както и при други бързооборотни стоки като олио и месо например организаторът на веригата трябва да инвестира поне 2 млн. лв. Най-често големите играчи в този бизнес са няколко души, тревожната тенденция е, че и мултинационални компании се възползват от схемите за източване на ДДС, за да бъдат конкурентоспособни. При всички случаи обаче имало и политически елемент в това престъпление, защото не е възможно да се източи ДДС без съдействието на държавни служители.

Филип Гунев: Нужен е регистър на банковите сметки

През последните години се забелязва преструктуриране на нелегалните пазари в страната. Все по-голям дял от участниците в организираната престъпност се ориентират към различни форми на икономически и данъчни престъпления, контрабанда. В последните 2 години миграционният натиск създаде условия за организиране на нелегални играчи и в тази посока", каза и зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, който е участвал в началото на проекта на Центъра за изследване на демокрацията. Той уточни, че стратегията за борбата с престъпността включва и създаване на единен регистър на банковите сметки, което не означава сваляне на банковата тайна. Гунев припомни, че на 16 април е създаден Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата, в който участват представители на МВР, ДАНС, Агенция "Митници", НАП и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

 

Доскоро 70 процента от цигарите без бандерол на вътрешния пазар са били произведени легално в България, заяви вчера шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Той посочи, че в резултат на мерките на МВР и митниците българските цигари на нелегалния пазар вече липсват. Затова се очаквало и нарастване на контрабандата с внос на цигари от трети страни. Според Танов за последните 2 г. станало ясно, че е много по-лесно да се произвеждат легално цигари в България и да се продават нелегално, отколкото да се внасят.

"Каналът за трафик на цигари през Капитан Андреево за мен е доста интересен случай. Той показа, че има организирани престъпни групи, които са подсигурени - арестувани митничари, гранични полицаи, барета ги охранява... Всъщност организаторите са на много по-високо ниво. Няма транспортна фирма в България, която да осигури банкова гаранция за милиони, както е в случая", убеден е Танов. Той е категоричен още, че цигарите от този канал не са за българския пазар и пропуснатите тирове са пренатоварени и изнесени в чужбина. Справки на МВР и Агенция "Митници" показали, че двете марки - "Джин Линг" и "Президент", не са се появили у нас.

Готвят още арести в Свиленград за цигарената афера

РАДКО ПАУНОВ

Пловдивската прокуратура подготвя нови арести на митничари и гранични полицаи в Свиленград, научи "24 часа".

Задържаният турски тираджия Ремзи Караибрахимоглу е посочил още имена на хора, които са му помогнали да мине през КПП Капитан Андреево с 1400 мастербокса контрабандни цигари. Арестантът е бил закаран тези дни до границата, където пред разследващи показал откъде е минал на 29 март и кои митничари са му оказали съдействие. Камионът му беше открит в Пловдив в момент на разтоварване, а в митническата документация е записано, че превозвал климатици.

"Усилено се говори, че ще има нови арести на Капитан Андреево", потвърди и Милкана Ковачева, съпруга на митничаря Димитър Ковачев. Пловдивският апелативен съд пусна вчера мъжа ѝ под парична гаранция от 5000 лв. След като чу определението, той се разплака.

Ковачев бе задържан на 1 април. По време на неговата смяна на 29 март са били пуснати 7 турски тира с контрабандни цигари, изтъкна прокурор Красимир Папаризов. Той настоя съдът да не го освобождава, тъй като разследването продължавало да издирва още хора, ангажирани в мегааферата.

"По това дело са задържани 15 души и на нито един не е уважена жалбата за промяна на мерките им. В кариерата си на прокурор такова нещо не помня", каза обвинителят.

Съдия Веселина Симеонова обясни, че няма опасност Ковачев да се укрие. Той бил обвинен в престъпление по служба, а не за контрабанда.

Ковачев застъпил на работа на 29 март, след като прекият му шеф Красимир Добрев го помолил да го смени. "Единствената ми вина е моята колегиалност, която проявих към титуляря. Не е възможно да следя едновременно 25 митничари на площ от 20 дка. По време на дежурството ми не получих сигнали за тази нагла контрабанда", обясни пред съда митничарят. По-късно разбрал, че камионите минали по обходни трасета на границата, защото имало ремонтни работи.

Александър бил маниак на компютърни игри, стоял си в стаята

Предишна новина

Бащата на Ани призна, че е нарязал трупа ѝ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.