Намаляват с 3 дни присъдата за всяка книга, прочетена от затворник


Италианските власти в Калабрия измениха регионалния закон за изтърпяване на наказанията, така че за всяка книга, прочетена от затворник, се намалява присъдата му с 3 дни, пише в. "Дейли мейл".

За една година лишените от свобода имат право да съкратят наказанието си с 48 дни. Това прави около 16 прочетени книги с обем над 400 страници, които трябва да получат одобрението на затворническата управа. Намаляване на присъдите нe се получава при четене на комикси и на албуми.

Инициативата беше въведена най-напред в затворите на южната италианска провинция Калабрия, където се подвизава местната мафия - камората. Идеята бе на председателя на комисията за култура към областния съвет Марио Калиджури. Според него "четенето е най-добрият антидот на насилието в килиите и помага за социализацията и превъзпитанието на индивида". Калиджури ще предложи инициативата му да обхване всички лишени от свобода в Италия, с присъди на 6 месеца.

За целта трябва да бъде променено националното законодателство в тази посока. Вестникът припомня, че в Италия изтърпяват наказания около 80 хиляди затворници, като в пренаселените затвори има място за не повече от 60 хиляди лишени от свобода

Ответник: Република България

Предишна новина

Братът на Орешарски: Къде ми е медалът?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.