Награди за прокурора, следователя и служителите на ДАНС, противодействали на разпространението на радикален ислям у нас

Награди за прокурора, следователя и служителите на ДАНС, противодействали на разпространението на радикален ислям у нас
Прокурор Недялка Попова от ОП-Пазарджик, главният прокурор Сотир Цацаров и следовател Даниела Янева от следствието в Пазарджик, снимка: ПРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за разпространение на радикален ислям Недялка Попова от Окръжната прокуратура в Пазарджик, следовател Даниела Янева от Окръжната следствена служба в Пазарджик, и екипа от ДАНС, работили по случая, за образцово изпълнение на служебните им задължения, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.
 
Делото за разпространение на радикален ислям е образувано през юни месец 2009 г. в Окръжна прокуратура-Пазарджик и първоначално е срещу неизвестен извършител по престъпление по чл. 109 ал. 1 и ал. 2 във вр. с чл. 108 ал. 1 от НК. 
 
В хода на разследването е установено, че се касае за нелегална структура на ислямската организация "Ал Уакф Ал Ислами", в която участват български граждани, завършили Ислямски университет в Медина, Саудитска Арабия. Ръководителите на структурата са развивали дейност по налагане и утвърждаване идеологията на радикалния ислям - "салафизма". Организацията е развивала дейност на територията на три области - Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска, припомнят от държавното обвинение.
 
През месец октомври 2010 г. При проведена операция на територията на трите области от прокуратурата и агенти на ДАНС са иззети множество вещи, литература и пари. 
 
През юни 2012 г. срещу 13 лица е внесен обвинителен акт в Окръжен съд-Пазарджик, като случаят придобива известност като "Делото срещу 13-те имами".
 
С присъда от 2014 г. на първоинстанционния съд са осъдени на лишаване от свобода:
 
- Саид М. от гр.Сърница - една година условно и 3000 лева глоба;  
- Абдуллах С. от с.Кандови,общ.Велинград - девет месеца лишаване от свобода и 3000 лева глоба;    
- Ахмед Муса от гр. Пазарджик - една година лишаване от свобода с прибавени 3 години от предишна присъда и глоба в размер на 5000 лева;
- На останалите е постановена глоба.
 
Присъдата е протестирана и обжалвана пред Апелативен съд-Пловдив. Съдът постановява глоби за Саид М. и Абдулах С. На Муса наказанието е увеличено на 2 години лишаване от свобода. 
 
Следва обжалване на въззивната присъда пред ВКС от Ахмед Муса. Присъдата е отменена в цялост, включително и в частта, в която е влязла в сила за глобите. Върховният касационен съд връща делото на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане.
 
Апелативен съд-Пловдив разглежда делото, като в него участва наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура-Пазарджик Недялка Попова. Заради нейно изказване пред регионална медия, прокурор Попова бе обект на проверка и атаки от страна на защитата на подсъдимите
 
На 30 март миналата година Апелативен съд-Пловдив потвърди присъдата на Окръжен съд-Пазарджик спрямо Муса. Присъдата отново е обжалвана от подсъдимия пред ВКС.
 
На 25.04.2019 г. Първо наказателно отделение на ВКС осъжда Ахмед Муса на 1 г. лишаване от свобода. Към нея е присъединено и наказание от предишна присъда на Окръжен съд-Пазарджик, в сила от 20.11.2004 г. от 3 години лишаване от свобода. Остава и глобата в размер на 5000 лева. 
 
Ахмед Муса Ахмед е задържан още същия ден и приведен в затвора в Пазарджик за изтърпяване на общо наказание от 4 години лишаване от свобода.
 
През цялото време Ахмед Муса и неговите съучастници ползваха услугите на скъпоплатени столични адвокатски кантори, а като техни застъпници в съдебната зала често присъстваха представители на Българския хелзински комитет (БХК). Особено активни в отразяването на съдебния процес бяха медии, свързани с националистически формации, но и журналисти от изданията на подсъдимия Иво Прокопиев.
 

Още по темата

Шведските власти поискаха арест за Джулиан Асандж

Предишна новина

Следователите настояват за разширяване на функционалната им компетентност

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  абв | нерегистриран
  2
  -3

  За наказание една година лишаване от свобода и толкова много раздувки, придружени с награди, не ми се вижда много реалистично на всичко онова, което се случва в страната ни. Значи за всяко убийство трябва да награждават прокурора и разследващия с чувал златни парици, грамоти и задължително закачане на портретите им във всеки служебен кабинет в продължение най - малко на една година от датата на влизане на присъдата в сила.

 2. 3
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 2
  | нерегистриран
  24
  -2

  Браво! Това е правилния подход при награждаването - при осъдителна присъда.

 4. 1
  | нерегистриран
  27
  -2

  Браво! И делото, и наградата са достойни действия. И присъдата също. БХК нещо да каже?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.