Над 50% от магистратите се съмняват в морала на членовете на ВСС

Над 50% от магистратите се съмняват в морала на членовете на ВСС

Повече от половината (56.36%) магистрати са на мнение, че членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са податливи на външен натиск и се съмняват в морала им (52.95%). С това си обясняват ниското доверие към кадровия орган на системата.

Това показва анкета, поръчана от самия ВСС, резултатите от която бяха приети на едно от последните му заседания. В нея са участвали 1592 магистрати и 3628 съдебни служители, както и граждани и юристи извън системата.

Третата причина за ниското доверие към членовете на съвета, изтъквана от хората в системата, е недостатъчно добрият подбор на членовете му.

Съдебните служители сочат като важен фактор за ниското доверие във ВСС непознаването на работата му (49.42%), извеждат и липсата на прозрачност в дейността му (45%).

Изследването показва, че мнозинството от всички анкетирани групи е на мнение, че ВСС трябва да работи по-прозрачно.

Проучването, поръчано от съвета, потвърждава, че повечето граждани по-скоро нямат доверие в съдебната система. Анкетата е установила, че близо 57% от хората, участвали в допитването, отговарят с "не" или "по-скоро не" на въпроса дали имат доверие в системата. Едва 15.7 на сто от гражданите казват, че вярват на съдебната власт.

Магистратите доста се доближават в оценката си за общественото доверие до тази на гражданите и 56.46% от тях са заявили, че то е ниско или по-скоро ниско. Близо 37 на сто от съдиите, прокурорите и следователите, участвали в анкетата, го определят като средно. Съдебните служители обаче масово (близо 50%) са на мнение, че доверието в системата е на средно ниво. Повечето от юристите, извън съдебната власт - 64%, също заявяват, че вярата в системата е по-скоро ниска.

И ако резултатите от анкетата показват, че общото мнение е, че има проблем, то тя вади на светло голямото разминаване относно причините за него.

Според повечето граждани правосъдието е тромаво и бавно (55.71%) и податливо на външен натиск (50,94%). Важно е да се отбележи, че процентът на хората, които упрекват системата за бързината ѝ, съвпада с този на заявилите, че са били страна по дело.

Магистратите обаче изтъкват съвсем други причините за ниското доверие в правораздаването у нас. Според всеки трети съдия, прокурор или следовател то се дължи на недостатъчно доброто познаване на дейността на системата. Следващата причина, която изтъкват магистратите, е негативната роля на медиите - една четвърт от тях сочат журналистите като отговорни за негативния облик на съдебната власт. Около 15% изтъкват съмненията в морала на магистратите, като фактор за ниското обществено доверие и едва малко над 14 на сто сочат като проблем тромавостта на правосъдието.

Самото изследване на ВСС обаче показва, че медиите съвсем не са първият източник, от който хората черпят информация за състоянието на правораздаването у нас. Над 67% от анкетираните граждани са заявили, че говорят от личен опит за съда, а 39% са казали, че се опират на мнението на познати. Медийните публикации са едва третият източник, посочван от хората (37%). Подобни са съотношенията при формирането на общественото мнение за дейността на прокуратурата. 

Още по темата

България поддържа най-много прокурори в ЕС на глава от населението

Предишна новина

Бивш министър на образованието осъди прокуратурата за 12 000 лева

Следваща новина

Коментари

36 Коментара

 1. 36
  | нерегистриран
  1
  0

  То няма законност, та камо ли морал?! Какъв морал в хотелиери, милионери и мафиоти с тоги?

 2. 35
  юстиниян | нерегистриран
  2
  0

  Според мен този процент е силно завишен. Като се следят действията и гласуванията на ВСС и 5% им е много. Еле пък на парламентарната квота.

 3. 34
  Сружилият в армията на Израел | нерегистриран
  3
  -3

  Най-важните заплахи за сигурността на България не са външни, а идват от вътре - неефективната работа на съдебната система, слабата икономика и корупцията. Това коментира бившият външен министър и сегашен специален координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов.  По думите му страната ни върви в правилната посока по отношение на реформата в съдебната система, която е трябвало да се случи отдавна.  "Слава Богу, че през последната година вече има стабилно правителство, стабилно управление, което има ясна програма за решаването на тези казуси. Това, което се прави в момента в България по съдебната реформа, трябваше преди много, много години да се направи", допълни Младенов пред БНР.  Друг бивш външен министър – Надежда Нейнски, сега посланик в Турция, от своя страна посочи, че се наблюдава сближаване на позициите на ГЕРБ и ДПС за местните избори. Според нея това е било видимо още при обсъждането на реформите в съдебната система, когато "ГЕРБ са се консултирали само с ДПС".  “Съдебната реформа остави във всички ни един лош вкус. Трябваше да се направят преговори с всички сили, включително и с БСП”, допълни още Нейнски.

  Според нея единственият шанс за затвърждаване на позиции е единството на Реформаторите.  ГЕРБ готова на коалиция с ДПС по места  “На местни избори голяма част от партиите казват, че са спечелили, защото се мерят с предишни резултати”, каза още тя.  Според нея от ГЕРБ са готови за коалиция с ДПС на много места, като това много зависи и от Реформаторския блок.  “Надявам се дясната коалиция да се запази, очакванията за реформи са именно към нея”, допълни още Нейнски пред бТВ.  Все повече имигранти ще идват през Гърция  Двамата дипломати коментираха и заплахите от имигрантски наплив към България.  Младенов посочи, че България трябва да предпазва границите си от нелегални имигранти.  "За съжаление това ще се случва все повече през Гърция, отколкото през Турция. Трябва да имаме адекватни механизми, с които да реагираме на потенциални заплахи", каза Младенов.  Според Нейнски в момента няма непосредствена заплаха България да попадне в ситуацията на Македония заради бежанците, но винаги може да се очаква усилен наплив на имигранти по границите.  "Има някакво направляване на тези хора. За мен остава неясно как така големи групи хора едновременно пристигат. Тези хора неслучайно се движат по определени канали и определени пътища. Те са използвани от други хора, които правят бизнес. Където бежанците минават нелегално, там практически контрол няма", коментира Нейнски.  Според нея като член на ЕС България трябва да търси общи решения на бежанската криза.  Според посланика на страната ни в Турция опасност от бежански поток, идващ от южната ни съседка, има.  "Тези хора, които са в тежко състояние, не се очаква да намалеят като количество”, допълни още Нейнски. По думите й „рискуваме да предизвикаме тежка хуманитарна катастрофа, ако не пропуснем бежанците на границата”.  "Има механизми, които могат да бъдат използвани при тази криза”, каза още Нейнски. Според нея трябва да се говори за съвместни действия между балканските държави, като в този разговор и Турция взима страна заедно с членките на ЕС. „Не е по силата на една държава да се справи с този поток от хора”, допълни още Нейнски.  "Много е важно тези хора да бъдат задържани в близост до размирните зони, а не да се разселят”, каза Нейнски. Според нея е важно, след като приключи конфликтът в родните им страни, бежанците да могат да се завърнат по домовете си. „Това е много важен принцип и Европа трябва да помогне финансово на държавите, гранични на конфликтните зони”, допълни още Нейнски.

 4. 33
  оня на белия кон на червения площад | нерегистриран
  2
  0

  Товарищи!

  Нельзя отрицать, что за последнее время мы имели большие успехи как в области строительства, так и в области управления. В связи с этим слишком много говорят у нас о заслугах руководителей, о заслугах вождей. Им приписывают все, почти все наши достижения. Это, конечно, неверно и неправильно. Дело не только в вождях. Но не об этом я хотел бы говорить сегодня. Я хотел бы сказать несколько слов о кадрах, о наших кадрах вообще и в частности о кадрах нашей Красной Армии.

 5. 32
  от к.к. Банки | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #31 от "Крез | нерегистриран":
  Съгласен.  И все пак има една красива овощна градина с едни плодове и ... зеленчуци.

  Аз пък си имам БОСТАН! С бонус - ИФ и ЦЦ.

 6. 31
  Крез | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #22 от "Езоп | нерегистриран":
  След целенасоченото ругаене на съдебната система, след постоянния политически натиск, на който е подложена, след непрекъснатото й сочене с пръст от продажните медии като обществен враг, изобщо е учудващо, че има и положителни гласове. Крайно време е това общество да разбере, че не съдът е виновен за ниските му доходи и бедността му, а политиците, които то само избира. Крайно време е да разбере, че същите тези политици, които то само е избрало, моделират чрез законите, които си гласуват, съдебната система за свой интерес и безнаказаност. Крайно време е да разбере, че е само електорат и такъв ще си остане. Демокрацията е илюзия, в която то сляпо вярва.Мундус вулт деципи! Защо тогава се възмущава от лъжата на избора си??!!

  Съгласен.  И все пак има една красива овощна градина с едни плодове и ... зеленчуци.

 7. 30
  И КАКЪВ Е ИЗВОДА? | нерегистриран
  6
  -2

  ТРЯБВА РЕФОРМА - КАРДИНАЛНА, ТОТАЛНА И ПАРАДОКСАЛНА!  А НЕ ПРОФОРМА - ПО БОЙКИКЕВ!  Т.Е. НАД 50% ОТ СЪСТАВА НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА /НЕ САМО НА ВСС/ - УВО 2015!

 8. 29
  | нерегистриран
  1
  0

  Хайде-при бай Ставри!

 9. 28
  | нерегистриран
  11
  0

  "Над 50% от магистратите се съмняват в морала на членовете на ВСС"...  ...а останалата част не се съмнява, а е убедена, че той липсва в голяма част от членовете на този бутафорен орган от много години.

 10. 27
  | нерегистриран
  4
  -6

  Ех тези нашите магистрати , видни философи. Каво ли щеше да е разсъждавайки така дълго, да си решават и делата. Щяха да обърнат статистиката и да излезне, че българите вярват в съдебната си система.

 11. 26
  | нерегистриран
  19
  -2

  Действашият съвет е най-слабият до този момент.

 12. 25
  | нерегистриран
  11
  -1

  90% от гражданите нямат доверие в съдебната власт . Нека попитат служителите в министерствата какво доверие имат в ресорният си министър С убеденост твърдя - доверието ще е критично ниско

 13. 24
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 23
  | нерегистриран
  13
  -1

  "Над 50% от магистратите се съмняват в морала на членовете на ВСС" значи положението е Fifty - Fifty...

 15. 22
  Езоп | нерегистриран
  25
  -7

  След целенасоченото ругаене на съдебната система, след постоянния политически натиск, на който е подложена, след непрекъснатото й сочене с пръст от продажните медии като обществен враг, изобщо е учудващо, че има и положителни гласове. Крайно време е това общество да разбере, че не съдът е виновен за ниските му доходи и бедността му, а политиците, които то само избира. Крайно време е да разбере, че същите тези политици, които то само е избрало, моделират чрез законите, които си гласуват, съдебната система за свой интерес и безнаказаност. Крайно време е да разбере, че е само електорат и такъв ще си остане. Демокрацията е илюзия, в която то сляпо вярва.Мундус вулт деципи! Защо тогава се възмущава от лъжата на избора си??!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.