Над 20 организации призоваха НС: Не подменяйте реформата


Двадесет и една авторитетни неправителствени организации призоваха Народното събрание да приеме първоначалния конституционен проект за съдебна реформа, а не подготвяния окастрен вариант, около който се обединиха основните политически сили. Позицията бе разпространена в четвъртък, часове след "историческия компромис" между Реформаторския блок и ДПС, постигнат принудително, след като дори ГЕРБ се отметнаха от правителствения законопроект.

Новият проект, зад който застава конституционно мнозинство от 180 депутати, възприема някои от важните предложения за преструктуриране на Висшия съдебен съвет (ВСС), но отписва редица други. Поради тази причина неправителствените организации смятат, че това е консенсус за "стопиране на всички опити за разбиване на модела" в съдебната власт.

"На 26 май в Народното събрание бяха внесени предложенията за промени в Конституцията на РБ с безпрецедентните 132 подписа. В тези близо два месеца дебатът вървеше професионално и аргументирано, чуха се всички възможни позиции. В последните две седмици той изчезна и се подмени с фалшиво политическо говорене и несъстоятелни твърдения. Няма никакво оправдание за подобен тип поведение освен неистовото желание за запазване на едно състояние, при което съдебната власт е в безтегловност и това я прави уязвима, зависима и лесно контролируема", се казва в позицията.

"Нещо повече, предложеният нов проект в голяма степен преповтаря настоящия, но заобикаля някои от съществените предложения. В обществото се налагат опасения, че целта на тези усилия е насочена към забавяне на целия процес на реформиране на системата, необратимостта на реформата и поредното запушване на опитите за пробиване на статуквото".

Авторите на писмото отбелязват, че всичко това се случва точно в момент, когато "гражданите най-после започват да разбират важността на това да има наистина независим съд и наистина отговорна прокуратура".

"Очевидно обаче тази воля липсва сред призваните да гласуват промените в Конституцията, напротив, тя изглежда е насочена повече към стопиране на всички опити за разбиване на модела. Именно това я прави толкова ожесточена и централизирана. Уважаеми народни представители, това Народно събрание и това управление започнаха своя мандат с ясната заявка, че реформиране в дълбочина на съдебната власт е абсолютният, обединяващ всички приоритет! Сега е моментът да докажете своята политическа отговорност, доблест и съзнание като гласувате в подкрепа на първия законопроект! Утрешният ден е тест не само пред вашите избиратели и хората, които са ви гласували огромно доверие. Утрешният ден е и тест пред вашата съвест – политическа и гражданска. Не пропускайте да покажете, че промяна е възможна и вие сте избраните и достойните да я прокарате", добавят гражданските организации.

Позицията е подкрепена от Асоциация "Човешки права стъпка по стъпка" – Варна, Български институт за правни инициативи, Български център за нестопанско право, Българско училище за политика, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Международен център за изследване на малцинствата, НПО "Линкс", Програма "Достъп до информация", Сдружение "Болкан Асист", Сдружение "Консенсус", Сдружение "Младежки алианс – Варна", Сдружение "Партньорство в действие", Фондация "МожеБГ", Фондация РискМонитор, Форум Гражданско Участие (мрежа от 120 граждански организации), Форум за наблюдение и анализ на публични политики, Център за либерални стратегии, Център за независим живот и Център за приобщаващо образование.

Всъщност предварително обявеното от Борисов гласуване на конституционните промени в петък изобщо няма да се състои, след като преговарящите се разбраха за изработването на нов законопроект, който да бъде внесен в същия ден. В едномесечен срок след това "консенсусните" предложения трябва да минат през конституционната комисия, за да влязат за гласуване в пленарната зала. През това време конституционният 3-месечен срок за разглеждането на първоначалния проект ще изтече на 26 август, след което повече не може да бъде подлаган на гласуване.

В подкрепа на правителствения законопроект, подготвен от правосъдното министерство, се обявиха и западни посланици в България, които настояха за "значими реформи".

Съдът отмени цените за паркиране в София

Предишна новина

Защо трябва да оценим по-скоро положително съгласието по конституционните промени?

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  0
  0

  Веднъж демократичните сили направиха политически компромис с приемането на сега действащата конституция и България бе доведена до разруха: загуба на държавност, законност, увеличаване на престъпността и поява на мутри и ОПГ-та, развитие на сива и черна икономика, пране на пари, навлизане на престъпници и мафиоти във всички власти, но основното бе овладяването на съдебната система от мафиоти и вътрешната й корумпираност до степен на приватизация! Сега, след толкова години на тотални загуби в икономически, държавностен, народопсихологичен аспект, довели България до тотална разруха и корумпираност, и минималните мерки за промяна бяха бойкотирани от ретроградните партии и личности! Какво очаква България!? Какво очаква народите от ЕС и самия ЕС?!

 2. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  Сега се видя истинската същност и на партиите и на депутатите! Кой е за законност, държавност и демокрация и кой е за запазване на корупционното статукво в съдебната система и от там за мафиотизирането на България!

 3. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  Тези промени и без това бяха възможния минимум, а сега след като ги осакатиха станаха символични и на дали ще дадат законова възможност за преодоляване на дълбоката корупционна криза в българската съдебна система.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.