Началникът на отбраната и бившият шеф на “Военна полиция” разпитвани за бягството на Резидента?

Началникът на отбраната и бившият шеф на “Военна полиция” разпитвани за бягството на Резидента?
Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната (вдясно) и бригаден генерал Борислав Сертов, доскорошен директор на “Военна полиция” (вляво)

Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната и бригаден генерал Борислав Сертов, доскорошен директор на “Военна полиция”, са били разпитвани от разследващите органи във връзка с разкритията за мащабната шпионска мрежа, действала у нас в полза на Русия. Това става ясно от публикация на в-к „24 часа“, в която се разкриват скандални данни за руско влияние в българската армия. Нещо повече – оказва се, че адмирал Ефтемов и бригаден генерал Сертов може да имат и връзка с опита за бягство на Иван Илиев – сочен от прокуратурата за „Резидент“ и ръководител на шпионската група.

От материала на вестника става ясно, че само бързото вдигане по тревога на силите на полицията и жандармерията е довело до повторното залавяне на Илиев. Скандалното в случая е още и това, че при ареста му той се оказа на метри от посолството на Русия в София.

Цитирани от „24 часа“ експерти, които следят развитието на шпионския скандал у нас, допускат, че бившият военен разузнавач е можел да поиска политическо убежище в дипломатическата мисия. И ако не е имало бърз повторен арест, посоката на международния скандал е щяла да мине на друго ниво.

От брифинга на прокуратурата по случая пък се разбра единствено, че се проверяват длъжностни лица, допуснали бягството на Резидента. „Охранителите, които или са били до тоалетна, или са потърсили вода, защото много ожаднели, са служители на „Военна полиция”. Конфузната ситуация вече седмица не е коментирана от висшето военно ръководство, макар показания да са давали адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната и бригаден генерал Борислав Сертов, доскорошен директор на “Военна полиция”“, коментира вестникът.

Медията констатира и продължаващото „шумно мълчание” на върховния главнокомандващ - Румен Радев. Президентът не взема отношение по шпионския скандал, разкрил пробив в националната сигурност и в тази на НАТО. Действията на българските служби обаче подкрепи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Видимото желание на висши военни около бягството на Резидента да няма публично говорене, контрастира с напрежението в самата служба „Военна полиция”. По информация на вестника нейни служители са споделили пред разследващите, че скандалът с арестувания шпионин не е първият, при който военни полицаи демонстрират странно поведение към руската резидентура в България.

От януари "Военна полиция" - специализираната структура, която охранява личния състав и военни обекти, ползвани от българската армия и части на НАТО, няма титуляр на поста директор. Преди 3 месеца правителството освободи от длъжността ген. Борислав Сертов, който става аташе по отбраната в българското посолство в Москва. Новият пост на Сертов негови колеги обясняват с демонстрираните близки контакти на висшия натовски офицер с представители на руското посолство у нас, пише още в-к „24 часа“.

Все още военни полицаи не са коментирали и скандала през 2019 г., когато група руски граждани изненадващо се появили във военен обект край Пловдив, където имало специализирана военна техника на НАТО. Сред гостите е бил и руският военен аташе по това време в България Василий Сазанович. През декември 2020 г. дипломатът бе обявен за „персона нон грата” от българските власти заради шпионаж и напусна страната. Служителят, който е разрешил на руските граждани и дипломата да влязат в обекта на НАТО, вероятно е бил подп. Димитър Димитров от регионалната структура на „Военна полиция”. Проверка обаче видимо не била направена, тъй като месеци по-късно Борислав Сертов издига на ръководна длъжност в София подполковник Димитров и той се премества в столицата. Този офицер е отговарял и за охраната на разкритата преди седмица група за шпионаж, когато Иван Илиев успява да избяга при първия арест.

Според вестника, визитата на руската делегация във военното поделение край Пловдив се обяснява с близките контакти да дипломатите с тогавашния директор на „Военна полиция”.  Докато е бил в България Василий Сазанович не веднъж бил забелязван да посещава управлението на „Военна полиция” в София. За това потвърждават само военни полицаи, тъй като подобни специални визити не оставали в дневниците на посетителите. Колеги на Сертов дори засичали директора си и руския дипломат на служебното стрелбище и на полигона край Сливница, където двамата упражнявали уменията си да стрелят с „Макаров” и с „Калашников”.

Сазанович бил и гост на официалния празник на „Военна полиция” заедно с военните аташета от държавите членки на НАТО. Не е ясно има ли връзка между освобождаването на Сертов от „Военна полиция” по-малко от месец след изгонването на Сазанович от България.

„Самият генерал има нетипично за висш натовски военен поведение, ако се съди по изявите му в социалните мрежи. Там се разбира, че е в близки отношения с началника на администрацията на президента – Димитър Стоянов, който също е бивш офицер от армията. Двамата комуникират оживено във Фейсбук. Вероятно причината е скорошното заминаване на Сертов за Москва, където посланик е бившият съветник на Румен Радев - Атанас Кръстин. Президентът дълго бави назначението на първи дипломат в Русия, отказвайки да подкрепи кандидатурата на правителството Меглена Плугчиева. След месеци на обсъждане Кръстин бе наложен за посланик“, коментира още в-к „24 часа“.

Още по темата

Цветинка Пашкунова: ВСС е длъжен да спре избора на разследващ главния прокурор

Предишна новина

Кристиан Николов за пореден път не успя да излезе от ареста

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  конкретика | нерегистриран
  9
  0

  Не е бил ЗКПЧ в Чирпан , а в Харманли. В Чирпан е бил физкултурник, а после началник на двама ВП.

 2. 5
  гневен | нерегистриран
  10
  -4

  Сега изкарват Сертов едва ли не жертва на този скандал. Не че има нещо общо с него в конкретния случай. Интересното е, че всички, които го познават още от военното училище знаят, че има съществени пропуски в автобиографията му. Човекът по обясними причини пропуска, че е завършил военното училище политически профил и първите му офицерски години в Чирпан са като ЗКПЧ (заместник командир по политическата част). Както и че кариерата му във военна полиция е един огромен скок от началник на двама сержанти в Чирпан до Управлението в София. Факт е, че това е един от най-некомпетентните началници на службата, който през цялата си служба е противопоставял съзнателно подчинените си. Да си отива в пенсия и да не се появява повече публично ако има малко офицерска чест.

 3. 4
  | нерегистриран
  14
  -3

  "Когато въшката се наяде излиза на челото" - народна поговорка, коятао сега се отнася за този бивш ръководител на ВП. Този човек разсипа ВП и етого резултата. Сега се държи, като ощипана мома, нищо незнаел. А кой режисира цирка с този пофесионалист, който е посрещнал с хляб и сол хората в база край Пловдив. Как това НАШЕ МОМЧЕ беше покрито с една мисия, на която трябваше да иде образцов офицер, който вече беше на подготовка. Как на този офицер му се спретна една проверка, с председател НАШЕТО МОМЧЕ. Как се изфабрикува едно наказание и как, чрез неподновяване на договорът му беше отстранен от ВП. Режисьорът на този цирк е бившият ръководител на СВП, а НАШЕТО МОМЧЕ, отново се е "доказало, като профи". Много закъсняла реакция на Главинят прокурор.

 4. 3
  ! | нерегистриран
  14
  -1

  В България с около 5-6 млн.население,войниците са в съотношение с генералите и адмиралите - 18 към 1,т.е. на всеки 18 войника има по един генерал.Да не говорим за висшите офицери -полковници,подполковници, и т. н. ?!?!

 5. 2
  Ко ми хкаеш | нерегистриран
  9
  -1

  Добре де оня Сертов има ли нещо общо с тоя Сертов И друго 30 години говорим за лустрация 30 годинки говорим за изгорени досиета Ама само говорим Ко прави все още комисията по досиетата осве да папка папка Или е още подчинена на Библиотекарския институт и професорите в него Любен Гоцев метра под земята Но чедата му Маджо и Мутрагеньо са във власта Оня с Каскета дето си го избра Мутрагеньо си е една кукла на конци и поръчково еврейско гувно Га шъ мръднем

 6. 1
  Браво | нерегистриран
  10
  -11

  Анонимно пасквилче, изцяло издържано в стандартите на свинските "медии"

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.