На първо четене: Карантинираните ще гласуват в подвижни секции

На първо четене:  Карантинираните ще гласуват в подвижни секции
снимка:БГНЕС

НС одобри промените в АПК без дебат

Без никакъв дебат и в присъствието на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, Народното събрание одобри на първо четене последните предложени от ГЕРБ промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

С промените се предлага да се даде правомощие на първата инстанция да проверява редовността на касационните жалби, вместо това да прави ВАС. В сряда в Правната комисия на парламента Чолаков посочи, че има широко съгласие между върховните съдии, че подобни промени са необходими и са от изключителна важност.

Предложените от ГЕРБ промени предвиждат още, ако първоинстанционният съд установи, че жалбите не отговарят на изискванията на чл. 212 и чл. 213, с разпореждане ги оставя без движение и изпраща съобщение на оспорващия да отстрани нередовностите в 7-дневен срок от получаването му. Предвижда се още пъpвoинcтaниoнният cъд да ce пpoизнacя пo нaпpaвeнитe пpeди изпpaщaнe нa дeлoтo иcĸaния зa възcтaнoвявaнe нa cpoĸa зa ĸacaциoннo oбжaлвaнe, ocвoбoждaвaнe oт дъpжaвнa тaĸca, пoлyчaвaнe нa пpaвнa пoмoщ, както и актовете по оставяне без разглеждане и прекратяване да се обжалват с частна жалба, като определението по нея да е окончателно.

Карантинираните лица ще гласуват в подвижни секции, с които урните ще се разнасят по домовете на болните и в болниците на следващите парламентарни избори тази година. Това решиха депутатите с промени в Закона за извънредното положение на първо четене. “За” гласуваха 128 депутати, “против” - 45, а 9 се въздържаха, съобщи "24 часа".

"Изборният процес е динамична материя, която търпи развитие, но се боя, че с предложените промени връщаме назад този проблем. За първи път се получава разтоварване на политическа отговорност вместо на административна тежест", коментира депутатът от БСП Тодор Байчев. Той настоя управляващите ясно да кажат, че нямат намерение да отменят закона за извънредното положение до изборите. Според него ще се даде възможност за обжалване на вота и касиране на изборите, защото в изборния закон било записано, че с подвижни урни имат право да гласуват само хора с трайни увреждания, а в извънредния закон - тези, които са крантинирани.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ имало политици които неглижирали вируса още от началото. Надявал се до април да няма епидемия, но не виждал никоя държава, която да дава шансове вирусът да премине до края на годината дори.

“По време на изборите със сигурно ще има пандемия. Затова промените не са в изборния закон, а в извънредния, защото изборите ще се правят в пандемия”, каза той. Според него БСП били единствените, които нямало да подкрепят промените на ГЕРБ, но попита защо тогава в своите предложения в Изборния кодекс (бел. авт. - вчера червените внесоха промени за въвеждане на активна регистрация и видеонаблюдение при броенето на бюлетините) не са дали идеи как да гласуват карантинираните.

"Ангажирате се, че ще внесете решение на два проблема - как ще гласуват хората в тази обстановка: тези, които са под карантина и здравите, за да не се заразят. Кажете ми ясно, точно и категорично - какъв ще е здравният протокол за хоратац които са здрави и ще гласуват? Как точно ще гласуват карантинираните според вашия закон - с подвижна секция или с отделна избирателна секция? Има ли отговори на тези въпроси във вашия законопроект? Трето: този закон и Изборния кодекс - кой закон ще се приложи?", отвърна му червеният Крум Зарков и добави, че са внесени изменения в Изборния кодекс, където може би трябва да се разглеждат и тези изменения.

"С този закон вие не правите абсолютно нищо, проблемите остават. Затова не ни обвинявайте, че ще заблуждаваме някого, заблуждавате вие", настоя Зарков.

"Подвижните урни са за тези, които са карантинирани вкъщи, а отделните секции са за тези, които са в болниците", отвърна Гаджев.

Надя Клисурска пък настоя управляващите да обърнат внимание на становището на ЦИК и на закона за това, че здравните правила се правят от Министерство на здравеопазването, а не от тях. Мястото на мерките е в този законопроект, но няма как да се не се съгласим с колегите от БСП, че всичко се прехвърля на ЦИК, коментира пък Хамид Хамид от ДПС. Той обясни, че от движението ще внесат свои текстове и призова с диалог да се решат проблемите, и депутатите да се съобразят със становището на ЦИК.

Още по темата

Повдигнати са обвинения на над 120 души за нахлуването в Капитолия на 6 януари

Предишна новина

Албания изгони руски дипломат, нарушавал мерките срещу COVID-19

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    СМЕШНИЦИ | нерегистриран
    3
    -1

    САМО ДА ВИ ПОПИТАМ КОЙ НОРМАЛЕН ЩЕ ИСКА ДА УЧАСТВА КАТО ЧЛЕН НА СИК ??? АКО ИМАТЕ ДЕЦА ,МАЙКИ,БАЩИ И СЪПРУГИ ЩЕ ГИ ИЗПРАТИТЕ ЛИ ДА НОСЯТ УРНИТЕ НА БОЛНИ И КАРАНТИНИРАНИ ХОРА - НИЩО ЛИЧНО НО КАТО ЧЕ ЛИ НЕ ?????

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.