На аванта: 7 адвокати ни бранят от измамни търговци


Седем пазарджишки адвокати са готови да защитават граждани, ако са пострадали от некоректни търговци или производители, съобщи вчера един от юристите - Иво Лулчев. Той е местен представител на Федерацията на потребителите в България, която вчера откри офис в Пазарджик на улица "Петко Машев" 11, зад Съдебната палата.

Там всеки може да получи консултация или съвет по потребителски проблеми от всякакво естество - от купуването на хляб от кварталната бакалия през специализирани консултации и съвети до воденето на съдебни битки, в случай, че правата ни са нарушени. Така обясни каузата на новото представителство Емил Георгиев, познат ни от "Екогласност". Той оглавява федерацията от декември миналата година.
Българите масово не знаят правата си по закон, казва Георгиев. Това показва практиката на неправителствената организация, която работи в страната от 1990 година. Донякъде роля за това има и фактът, че имаме добър закон за защита на потребителите, но други са с редица слаби места и несъобразени с европейската практика.

Като пример посочи законите за храните и енергетиката. Той заяви, че федерацията е готова да работи съвместно с "Активни потребители", също инициативна неправителствена организация, с Комисията за защита на потребителите, с Агенцията по храните, НАП и други ведомства. С тях предстои подписване на меморандуми за съвместна дейност.
За 26-те си години история федерацията може да се похвали с много успехи, най-впечатляващите от които са срещу монополисти, каза още Георгиев. От цялата страна се получават средно по 8000 жалби годишно, много от тях са срещу доставчици на комунални услуги.

На въпроса дали потребителите трябва за своя сметка да подменят или да подлагат на метрологична проверка водомерите си на всеки 5 години (за сравнение - ЕVN поддържа измервателните уреди, без да събира пари от абонатите), както е предвидено в Наредба 4, адвокат Лулчев обясни, че след като дружествата действат по нормативен документ, не може да им се търси сметка, но пък самата наредба може да бъде атакувана в съда. /Марица.бг

НСО не знае нищо за заплахата срещу премиера

Предишна новина

11 месеца условно получи доцент за афера с пари на учители за дистанционно обучение

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  Хайде юруш на авантата.......

  Така както сте я подкарали на аванта да работите ще но почнете да метете и улиците или да влезете в затвора като медицински сестри и санитари, пък после може да обслужвате на аванта всички гей общности?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.