МВР не е правило полицейска регистрация на обвиняеми политици

МВР не е правило полицейска регистрация на обвиняеми политици

В информационните масиви на МВР няма данни за полицейска регистрация на Сергей Станишев, Емилия Масларова, Раиф Мустафа, Николай Цонев, Валери Цветанов, Волен Сидеров, Атанас Атанасов, Стефан Софиянски, Митхат Табаков, Гюнай Сафер, Щерьо Щерев, Петър Ангелов, Фидел Беев и др. Всички тези лица имат общото качество, че са били привличани като обвиняеми по реда на НПК и са заемали висши държавни длъжности. И, макар че Законът за МВР изрично повелява да се извършва полицейска регистрация на всички привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер, това не е било правено за по-първите хора.

Тази информация стана известна днес от писмен отговор на въпрос до вътрешния министър Цветлин Йовчев, зададен от група депутати от ГЕРБ  на 10 юли т.г. по реда на парламентарния контрол. Тогава петима народни представители от ГЕРБ - Красимир Ципов, Веселин Вучков (бивш зам. министър на вътрешните работи), Любомир Христов, Пламен Нунев и Румен Иванов запитаха вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев дали е извършвана полицейска регистрация на физически лица, привлечени в качеството на обвиняеми по реда на НПК и заемащи висши държавни длъжности. Към запитването е приложен и примерен списък от конкретни високопоставени обвиняеми.

"Извършвана ли е полицейска регистрация, по смисъла на чл. 59 от Закона за МВР (на привлечени като обвиняеми лица за умишлени престъпления от общ характер) на лица, които към момента на регистрацията са заемали постове на народни представители, министър-председатели, министри или заместник-министри (сред които Сергей Станишев, Емилия Масларова, Раиф Мустафа, Николай Цонев, Валери Цветанов, Волен Сидеров, Атанас Атанасов, Стефан Софиянски, Митхат Табаков, Гюнай Сафер, Щерьо Щерев, Петър Ангелов, Фидел Беев и други), за периода след 1 януари 2003 година. Ако отговорът е положителен – по чия инициатива е правена регистрацията, служебно по инициатива на полицейските органи или по искане на прокуратурата?", питат народните представители, според документа, депозиран в деловодството на Народното събрание преди 20 дни.

В получения отговор се казва, че в МВР няма данни да е извършвана полицейска за регистрация на изброените лица.

Проблемът стана актуален след като предишният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отказа да се подложи на полицейска регистрация като обвиняем по делото за злоупотреба със СРС, със скандалния аргумент, че Наредба Iз-701 за полицейската регистрация от март 2011 г., която той лично е подписал, е противоконституционна и нарушава правата му като гражданин. Наредбата е издадена въз основа на чл. 59, ал. 1 от Закона за МВР, според който "Полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи, осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи". С други думи, полицейската регистрация е задължителна по закон и не зависи от желанието на обвинените в престъпление.

Докато беше министър, Цветан Цветанов не намираше нищо нередно в тази уредба, за което говори не само фактът, че самият той е издал въпросната наредба в качеството си на министър. Нещо повече, той охотно се позоваваше на данните от полицейската регистрация и ги цитираше публично след всяка полицейска операция, като безспорен аргумент за виновността на задържаните и уличени лица.   

Днес става ясно обаче, че и по негово време МВР не е изпълнявало закона по отношение на по-видните обвиняеми, като въобще не е поставян въпросът за тяхната регистрация.

Така или иначе, днес депутатите от ГЕРБ, автори на въпроса до министър Йовчев, не приеха за меродавен получения от тях отговор, защото той е подписан не от министъра, а от зам.-министър на МВР. Затова те са изпратили писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков и до самия министър Йовчев, с което заявяват, че единствено министърът е компетентен да отговаря на въпроси и питания, поставени от народни представители. Полученият отговор, подписан от зам.-министър, те третират като грубо неуважение към институцията на Народното събрание.
"С голяма изненада установихме, че отговорът не е подписан от министъра, а от негов заместник. Намираме подобна проява за грубо неуважение към Народното събрание, както и за ярко доказателство за незачитане на българската Конституция и на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание", пишат депутатите.

Пред "Правен свят" техен представител заяви, че ще чакат да получат отговор, подписан от министъра, и тогава ще коментират съдържанието му. Засега те считат, че не са получили валиден отговор по реда на парламентарния контрол.

Още по темата

Правителството освободи Калин Каменов като председател на Държавната агенция за закрила на детето и назначи на негово място Ева Жечева, която вече е била начело на тази агенция в периода 2001-2002 г. Ева Жечева е родена през 1959 г. Магистър е по българск

Предишна новина

Парламентарната ваканция ще бъде от 5 до 31 август 2013 г. включително. Това решиха народните представители днес след двучасов дебат. Не се прие предложението на ГЕРБ парламентът да не излиза във ваканция, докато не приеме необходимите промени в Изборния

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 14
  PISNA MI SVIRKATA OT DEBILI | нерегистриран
  0
  0

  A TI KATO SI PRAVIST , YRIST DO KADE E DOKARA BRE . KAJI KOI GI PI6E TEZI ZAKONI I NAREDBI , BABA GICA OT SELO GORNO NANADOLNI6TE LI BRE . NALI VSE PRAVNI KORIFEI STE SE NACVAKALI VAV VSQKO MINISTERSTVO . ONIA PRAVISTI LI SA ILI KRAVARI . POSLEDNOTO PREDLOJEMIE NA MEERETO DA SE REGISTRIRAT VODA4ITE NA 4UJD AVTOMOBIL V KOQ PRAVNA TIKVA SE RODI I BRODI V PUBLI4NOTO PROSTRANSTVO KATO TALASAM . TOZI NE BIL PRAVIST , ONZI BIL TAKAV I ONAKAV . E PA KAK VIE PRAVISTITE ZAPO4NAHTE DA RAZBIRATE OT HOTILIERSTVO , PA I HOTELI SI NAKUPIHTE . EH BALAMURNICI PRAVNI , EH DRQNOVICA NEDODQLANA

 2. 13
  --- | нерегистриран
  0
  -2

  До коментар [#10] от "БОБаджия":Писнало ми е от общи приказки . Вие не сте юрист .

 3. 12
  999 | нерегистриран
  2
  0

  "Леща" ,"боб" ,както казваше един адвокат ,все милиционери!

 4. 11
  БОБаджия | нерегистриран
  1
  -1

  По всичко личи, че сме се събрали във форума, само корифеи в правото и коментираме един казус, по сто-различни начина!? Госпожи и господа, в МВР се води статистика /от времето на Тато/, за всичко - споходило българския гражданин, от раждането му - до смъртта! Допускате ли, че корифеите на човешкото преследване, ще пропуснат възможността, да Ви регистрират:- дознание, разследване, дело, присъда?! Аз не вярвам, а - Вие? Какви са тези "сутрешно-следобедни" наредби, които се цитират за оправдание, че до тогава - можело, а после - не можело!? Всичко се документира! Но... явно има й ДРУГ ТЕФТЕР, от който "изтича" инфо при "необходимост", или - просто се появява "внезапно" на неподходящото място и в неподходящото - време!

 5. 10
  гледна точка | нерегистриран
  3
  0

  Да попитам прасковка или нектаринка - имаме образувано досъдебно производство,имаме и повдигнато обвинение- кой и как изисква от органите на МВР да извършат полицейска регистрация ? И моля без превзета компетентност, а конкретен отговор.

 6. 9
  --- | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#7] от "do nomer 4":Това за другата Наредба е вярно . НО е вярно , че има значение и как е зададен въпросът - да коя наредба и към кой момент . Имаше и разлика в изискванията и задължителността , както и предвиден режим за заличаване . Така , че - какво е положението в МОМЕНТА е въпрос , чийто отговор няма значение . И все пак - когато ГЕРБ пита и получава някакъв отговор сега - какво от това за случая "цВцВ" ?

 7. 8
  do nomer 4 | нерегистриран
  3
  -2

  до номер 4- до 2011 действаше друга наредба, която също изискваше регистрация. Но за по-равните правилата не-важат.

 8. 7
  123 | нерегистриран
  6
  0

  полицейската реистрация е уредена в ЗМВР, а с наредба само е описана процедурата. такива наредби е имало винаги, като само последната е от 2011, но тя почти по нищо не се различава от предишните.

 9. 6
  Прасковка до 2 | нерегистриран
  4
  -1

  Ти явно си поредният малоумник по форумите. Какви различни стандарти на обвинителите те бият по главата! Прокурорите нямат нищо общо с регистрацията.

 10. 5
  До Главния прокурор на РБ | нерегистриран
  6
  -1

  По конституция всички граждани са равни! Извода е, че длъжностни лица от МВР са провеждали двоен стандарт: за обикновените хора са спазвали изискването за регистразция, а за други не! Това не е ли длъжностно престъпление, г-н Главен прокурор?

 11. 4
  .. | нерегистриран
  6
  -2

  Поредните напъни на тъпите и некомпетентни герберасти. Явно монтанската правна школа толкова си може. Без да познавам наредбата, много ясно, че след като е влязла в сила през март месец 2011 година, следва да действа занапред и няма как да бъде извършвана регистрация на хора, които към този момент вече не са били обвиняеми или са си изтърпели наказанията. То и като гледам какви юридически капацитети са отправили питането.....

 12. 2
  гледна точка | нерегистриран
  2
  -4

  Явно различните обвинители не спазват стриктно буквите на закона, въпрос на различни гледни точки или пък предпазливост.

 13. 1
  | нерегистриран
  4
  -2

  ГАРГА НА ГАРВАН, ДОСИЕ НЕ ПРАВИ, А САМО НА ВРАБЦИТЕ!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.