МВР и прокуратурата не знаели кой какво прави през годините в Лясковец


Полицаите не успели да отнемат незаконното оръжие на Петко Петков, но не уведомили държавното обвинениеПълна липса на координация между МВР и прокуратурата е предшествала трагедията в Лясковец, където в петък при неадекватна акция Петко Петков уби спецполицая Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и рани трима негови колеги.Почти две години МВР не е успяло да му отнеме трите пушки и ловния автомат, след като разрешителното за тях е изтекло. Освен това от полицията не са уведомили прокуратурата за незаконно въоръжения мъж. Това е причината разследването за незаконно притежание на оръжие срещу него да започне година и половина след като разрешителното му изтича, казаха за "Сега" източници от държавното обвинение.Срокът на разрешителното изтича през юни 2012 г. От полицията са правили няколко неуспешни опита да вземат четирите пушки на Петков. Всеки път той заплашвал униформените, че ще стреля и ги гонел. Разследването за незаконно притежание на оръжие започва чак през октомври 2013 г. Оттогава досега прокуратурата дори не е успяла да повдигне обвинение на Петков, тъй като той не е бил открит.Около злополучната операция от петък излизат все повече въпроси, а от вътрешното ведомство упорито продължават да мълчат. Въпреки че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви пред "Фокус", че цялото общество трябва да знае пълната истина за станалото преди и по време на трагедията, вчера пресцентърът му заяви, че докато шефът им не бъде изслушан във вътрешната комисия на парламента, няма да се правят никакви изявления.От МВР мълчат защо съседите на незаконно въоръжения мъж не са били евакуирани. Двете семейства, живеещи над стрелеца, са били през цялото време на третия етаж, отдалечени от прозорците. Засега няма официален отговор на въпроса вярно ли е, че командосите са били изпратени с леко оборудване, истина ли е, че има и още ранени.Отговори избягват да дават и бившите управляващи. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов поиска оставката на Лазаров, но не каза нито дума за провалените два опита на полицията през 2012 г. да изведе Петков от дома му. Тогава главният секретар Калин Георгиев е пратил барети в Лясковец, но операцията не се е провела. Той и бившият шеф на великотърновската полиция Живко Коцев вече отрекоха да са я отменяли, като Коцев препрати към тогавашния шеф на участъка в Горна Оряховица Христо Христов, който сега ръководи регионалната дирекция. От пресцентъра на МВР обаче не разрешиха никакви въпроси.Тримата ранени командоси са стабилни, но все още има риск от инфекции, съобщиха от Военната болница. На стрелеца е наложен постоянен арест, като съдебното заседание се проведе във великотърновската болница.ЦИТАТ"Прокуратурата трябва да образува дело за престъпно бездействие срещу шефовете на полицейското управление в Лясковец и срещу ръководството на областната дирекция на полицията във Велико Търново."адвокат Михаил Екимджиев пред "Медиапул"

ДАНС предлага декриминализация на загубването на секретни папки

Предишна новина

Потвърдиха присъдата на майка, убила бебето си

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ПОДАВАШ ЖАЛБА-ОБРАЗУВАТ ТИ ДЕЛО ПО ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО | нерегистриран
  1
  0

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3703243 друг цитат на читателско мнение "Все пак излиза, че въпросният се е борил СЪС ЗАКОННИ СРЕДСТВА - ЖАЛБИ" . А ПРЕЗ 2012 Г МУ ОБрАЗУВАТ ДЕЛО ПО ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО С АРГУМЕНТ, ЧЕ Е ЛУД, ЗАЩОТО...ПОДАВА ЖАЛБИ. Жалбите са били например,че ученици са му строшили с камъни прозорците. къде е незаконното. къде е лудостта в тези жалби? Индиция за лудост ли е-ако някой ти строши прозорците и те псува, а ти подадеш жалба. Лудост ли е да подадеш втора алба с питане-какъв е резултата от първата жалба? Да не се окаже,че лудите са тези, които са хвърляли камъни-ма те са синчета на местните "големци" на лясковец-та нещата загубяват май. Син на местен властник на Лясковец чупи прозорци с камъни, и образуват дело по ЗЗ срещу човекът ,дръзнал да подаде жалба, а не срещу хулиганчето, псуващо, и мятащо камъни. Е това се е случило през 2012 г.

 2. 1
  ПОДАВАШ ЖАЛБИ-И ТЕ ПРАВЯТ НА ДВЕ СТОТИНКИ | нерегистриран
  1
  0

  Въпрос-в 24 часа, в тази статия пише,че лицето е посещавал полиция и и институциите за да подава жалби-за това,че ученици го замерят с камъни и го псуват. Питам-защо никой не е проверил жалбите за замерянето с камъни-истина ли е или не. В днешната статия в блиц пишЕ,че ученици редовно са трошили с камъни прозорците на дома му. Какво прави той-законното-подава жалби-реакция-никаква. Втори въпрос-ако е имало основание да го арестуват-защо това не е направено, когато е ходил до иституциите да входира жалбите-видно от тази статия, той е ИЗЛИЗАЛ от дома си, за да подава жалби, тоест е лъжа,че от 4 години не излиза. Е когато е ходил да подава жалби-защо не са го арестували. Или е лъжа,че е подавал жалби? Или пък е подавал жалби, но никой не е работил по тях http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3703243 ПРОЧЕТЕТ И КОМЕНТАРИТЕ ПОД СТАТИЯТА "ВСИЧКО Е ЯСНО-ПОДАВАШ ЖАЛБА И...ТИ ТАКОВАТ МАЙКАТА" .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.