МП подписа договор за 250 електронни гривни

МП подписа договор за 250 електронни гривни

Министерството на правосъдието подписа договор за доставка на 250 електронни гривни, чрез които ще могат да бъдат следени лица, които са под домашен арест, предсрочно освободените, както и тези, които полагат труд в места за изтърпяване на наказания от "открит тип". Това съобщиха от правосъдното ведомство.

Официално стартира процедурата по изграждането на системата за въвеждане на електронния мониторинг в наказателно-изпълнителната уредба на страната. Договорът, който е подписан между Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ и фирма-изпълнител след процедура по Закона за обществените поръчки, е за доставка, инсталиране, тестване и внедряване на електронното наблюдение с включени параметри за изграждане на цялостна платформа от хардуер и софтуер, поддържащо обучение за инсталиране и диагностика, консумативи, гаранционна поддръжка и обучение на персонала на ГДИН.

Системата обхваща електронен мониторинг за 250 лица - осъдени на пробация; условно-предсрочно освободени; лишени от свобода, работещи на външни обекти, както и лица с наложена мярка за неотклонение "домашен арест".

Предвижда се системата да бъде въведена в експлоатация през есента на тази година.

Въпросната система ставана възможна, след влезлите в сила на 22 април 2016 година промени в Закона за изтърпяване на наказанията, в който бе разписан нов раздел - за електронното наблюдение.

Темата за гривните стана актуална в края на юли същата година, когато турският гастарбайтер Фарук Бекташ, убил двама мотористи на пътя, избяга от страната, докато бе под домашен арест. Мнозина питаха защо Бекташ, който не е единственият беглец от правосъдието, не е с гривна.

Идеята за електронно дистанционно наблюдение на осъдени лица придоби още веднъж популярност и след като през май 2017 година Софийският градски съд реши да освободи условно-предсрочно двама от бандата за отвличания "Наглите" – Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца. По-късно Софийският апелативен съд отмени определението на първата инстанция, но казусът предизвика широк обществен отзвук и недоволство.

Промените в Закона за банковата несъстоятелност минаха на второ четене

Предишна новина

Подлежи ли на касационно обжалване определение на апелативен съд, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд като въззивна инстанция?

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Izy | нерегистриран
  1
  -1

  #КОЙ ще пази пазачите !(съобщително)

 2. 1
  Марко | нерегистриран
  7
  -4

  А,кой ще следи дали следящите ги си вършат работата ,а не "заработват допълнително"?  По тези ширини щом бъде направено нещо ,каквото и да било ,дори и с добра и благородна цел все му се намира "майстора"...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.