Москва осъди украинска библиотекарка за подбуждане към омраза


Директорката на единствената украинска библиотека в Русия е осъдена на четири години затвор за подстрекаване към омраза срещу руски граждани, предаде Ройтерс.

През 2015 г. въоръжени маскирани полицаи арестуваха Наталия Шарина и конфискуваха книги, които според властите са незаконна антируска пропаганда

Обискът и арестът последваха анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и действията на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Според разследващите в библиотеката са намерени книги, забранени в Русия, включително произведения на украинския ултранационалист Дмитро Корчинский. През април 2016 г. Шарина е обвинена и в незаконно присвояване на публични средства. Според властите тя е използвала пари от фонда на библиотеката, за да плати на адвокат, който я защитавал по предишно дело за екстремизъм от 2013 г.

59-годишната Шарина е държана под домашен арест и отричала да е извършила престъпление. Според свидетелствата на библиотекари полицейски служители са видени да подхвърлят книгите - твърдение, което разследващите отхвърлят.

Шарина е осъдена на четири години затвор за подбуждане на етническа омраза и отделно за незаконно присвояване на средства. Тя заяви, че ще обжалва присъдата. Адвокатът й Иван Павлов потвърди, че ще се обърне към Европейския съд за правата на човека, ако присъдата бъде потвърдена на по-висша инстанция.

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" присъдата на Наталия Шарина показва "абсолютно презрение към върховенството на закона" и отразява анти-украинските настроения в Русия.

Московската библиотека за украинска литература, която има библиотечен фонд от 52 хиляди книги и периодични издания, формално работи, но рафтовете са празни и книгите са опаковани и готови за преместване в други библиотеки или частни колекции. Тя е основана през 1918 г. в условията на тесни културни връзки между Русия и Украйна.

Адвокат, обвинен в закана за убийство на журналист, се изправя пред съда

Предишна новина

​Специализирана полицейска операция на ГКПП "Капитан Андреево"​

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.