Мониторингът над България и Румъния може да отпадне още преди края на мандата на тази ЕК

Мониторингът над България и Румъния може да отпадне още преди края на мандата на тази ЕК
Джордж Сорос, Франс Тимерманс
"Все още има възможност дори преди края на мандата на тази Европейскатa комисия (ЕК) Механизмът за наблюдение на България и Румъния да бъде прекратен". Това заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс на пресконференция, посветена на върховенството на закона. По неговите думи за тази цел препоръките на Комисията за България и Румъния трябва да бъдат приложени. "Иначе ще бъде много трудно да постигнем това", добави той.
 
"В България остава още много работа, но много бе и постигнато в областта на върховенството на закона. Механизмът за наблюдение бе създаден, за да се решат проблеми, които трябваше всъщност да бъдат решени преди приемането на страните в ЕС. Имам известни опасения, защото България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., а вече сме 2019 г. и все още не сме решили всички проблеми, които трябваше да бъдат решени преди присъединяването", посочи Тимерманс. "Трябва да имаме предвид този урок, когато започваме бъдещи преговори за присъединяване - въпросите за върховенството на закона, разделението на властите. Тези въпроси трябва да бъдат предварително решавани. Бях голям защитник на приемането на България и Румъния, това трябва да бъде ясно. Очакването механизмът бързо да реши въпроси, които още предварително е трябвало да бъдат решени, бе прекалено оптимистично", коментира още той.
 
"В Румъния на основата на Механизма бе постигнат огромен напредък в борбата с корупцията дори на високите управленски равнища. Румънската съдебна система през годините повишаваше ефективността си, имаше хора, поставени зад решетките. Трябва да се погрижим това да не се закрепи със закони и да се създадат условия за безнаказаност", допълни Тимерманс. Той предупреди румънското правителство да не създава безнаказаност за осъдени за корупция. По неговите думи в противен случай ЕК ще бъде принудена да предприеме незабавни решителни действия в рамките на правомощията, с които разполага.
 
Тимерманс настоя още румънският кандидат за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши да бъде оставена да участва спокойно в състезанието, в което бе предпочетена от Европейския парламент. "Имал съм възможност в продължение на години да работя с Кьовеши, тя е много качествен юрист, поздравявам я за смелостта", добави той.
 
Междувременно ЕК отправи предупреждения срещу правителството в Полша да не се намесва в работата на съдебната власт.
 
Тимерманс съобщи, че Комисията е одобрила започването на нова наказателна процедура срещу Варшава заради законовите промени, които ограничават правомощията и дейността на съдиите. Той отбеляза, че на основата на действията на полските власти са преследвани съдии, които се изказват срещу предприетите от правителството реформи в правосъдието. По неговите думи целта е съдиите да бъдат подчинени на изпълнителната власт. "Това е несъвместимо с изискванията за независимост на съдебната система", поясни Тимерманс.
 
Холандецът Франс Тимерманс е кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на бъдещата Европейска комисия. Тимерманс е сочен за изключително близък до американския милиардер Джордж Сорос.
 

Още по темата

Седем служители на ДАИ-Перник са задържани, събирали такса спокойствие

Предишна новина

Въпроси към Елисавета Панова*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  1
  0

  Въпросът е дали с отпадането на мониторингът няма да отпадне и даването на европари на България.  За съжаление краят на мониторингът няма да е край на НПО-та прехранващи се от нескончаемата "съдебна реформа". А какво би могъл да прави някой като Бойкикев, ако не получава държавни субсидии и грантове, а трябва да бачка?  ПС: Кога ще се пусне биографична статия за новата правосъдна блондинка и нейното имотно положение?

 2. 4
  Марко | нерегистриран
  2
  0

  Ами то и да има и да няма ще дойде да е едно и също нещо.  Аз обаче се опасявам,че ако това отпадне нещата в т.нар."правосъдие" у нас е възможно да се влошат тотално...

 3. 3
  | нерегистриран
  0
  -1

  Тук редакторът следи само коментарите, подлежащи на изтриване. Другото не е важно

 4. 2
  Може | нерегистриран
  4
  0

  Ама може и да не отпадне

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.