Може ли Васил Божков да си закупи свобода в ОАЕ?


Вашингтон налага забрана на българин за влизане в САЩ заради корупция. Името му ще бъде съобщено след броени дни, каза американският посланик Херо Мустафа в ексклузивно интервю за NOVA.

"Първо искам да кажа, че посланик Мустафа е един от най-силните такива идвали в България. Тя е много целенасочена и устремена в това, което е дошла да направи. От самото начало тя заяви, че нейни приоритети ще бъдат борбата срещу корупцията и диверсификацията на енергийните доставки в страната. Изпълнявайки политиката на САЩ тя вече стига до конкретика. Американците разполагат с изключително подробна информация за всички финансови операции, които се случват във всяка точка на света", така бившият консул на България в Дубай Милен Керемедчиев коментира изказването на американския посланик Херо Мустафа.

Той добави, че не очаква Мустафа да обяви само едно име. Според  него този българин ще бъде част от голям списък. Предположението му е, че става дума за крупен бизнесмен, а не политик.

По темата Васил Божков, Керемедчиев заяви, че е невъзможно въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай. Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната.

"От години ОАЕ са рай за инвестиции и правене на бизнес. Там много лесно могат да бъдат регистрирани офшорни компании и по този начин да се спечели законно пребиваване там. От друга гледна точка между ОАЕ и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през съд на ОАЕ, който трябва да одобри искането на две инстанции. Няма как Божков да бъде задържан за толкова много време. Практиката е лицето да бъде привикано и паспортът му да бъде отнет", обясни Керемедчиев.

Общата практика е, че докато лицето чака документите по искането за екстрадиция и съдебния процес той не е под стража. Това обаче е само предположение въз основа на практиката, добави Керемедчиев.

Крайно време е да получим еднозначен отговор по въпросите за имунитета на президента

Предишна новина

Димитър Стоянов: Аз съм Митко от записа, гласът е на президента

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Въпрос | нерегистриран
    2
    0

    Искам да попитам нещо,което знам че всички знаят,но трябва да се каже ясно.Ние независима държава ли сме или не ? В коя друга държава наш посланик може да каже ,че приоритетите му ще са "борбата с корупцията" ??? Ако наш посланик направи това някъде по света ,веднага му се отнема "агремана" , става "персона нон грата" и му се показва вратата/даже има и рима/.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.