Митничарите от Кулата превели милиони в чужбина


Специализирана прокуратура повдигна обвинения на осем митничари от Кулата за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи. При акцията във вторник вечерта на граничния пункт бяха задържани 23 души, като повечето от тях са инспектори. Те взимали дребни рушвети от шофьори на камиони, които не искали да бъдат проверявани, били са претоварени или са нямали винетки. След претърсвания в домовете и колите на арестуваните бяха намерени 63 000 лева. Разследващите са открили още 40 000 евро и 15 000, които смятат, че са от подкупи. Спрямо осемте митничари е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес предстои да бъде внесено искане за постоянното им задържане.

Дупничанин, върнал се от гурбет в САЩ, е сред арестуваните митничари на ГКПП Кулата. 35-годишният Георги Христов до 2015 г. е живял със семейството си в американския щат Денвър. След като се е върнал в България, младият мъж е започнал работа на митницата, пише struma.bg. Георги е завършил Икономическия техникум в Благоевград, а след това висше образование по счетоводство и контрол в ЮЗУ. Петима от задържаните митничари са от Благоевград. Това са Кирил Стоилов (41 г.), Данаил Илиев (35 г.) и 30-годишните Стефан Чучуков, Димитър Арабаджиев и Ели Чочкова, които са задържани за 24 часа.

При обиска на жилищата на благоевградските митничари, които работят в отдел "Пътни такси", крупни суми не са открити. Около 2000 евро са иззети от дома на Арабаджиев. Нищо не знаеха за акцията роднините на митническия служител Кирил Стоилов, който е братовчед на бившия футболист и главен мениджър на ЦСКА (София) Стойчо Стоилов. Той живее на втория етаж в старата наследствена къща срещу РТЦ - Благоевград. Вчера 10 митнически инспектори от Кулата бяха разпитани в Зала 2 на Районен съд - Сандански.Вътре бяха допускани бяха само прокурори и адвокатитекоито бяха наети от митничарите. Разпитите се провеждаха пред командирован съдия от Специализирания наказателен съд, със съдебен секретар от София. По непотвърдена информация сред разпитаните и задържаните има и собственици на транспортни фирми, които са задържани по време на акцията. Образувано е досъдебно производство срещу организирана престъпна група, действала на територията на граничния пункт Кулата. Банковият клон на банка в Сандански бе затворен за клиенти през целия ден. Клиентите имаха възможност само да теглят пари от банкомата, достъпът до банковите инспектори бе забранен. Според източник на "Струма" на място са проследени банковите сметки на задържаните митнически инспектори, трансферите им в чуждестранни банки в Швейцария, Австрия, Италия, Англия, Германия. Заради банкова тайна не бе оповестена информация какъв е размерът на трансферираните суми по сметката на митническите служители зад граница.

Коментират се суми за над 30 милиона лева за този периодна проверка на транзакциите в чужди банки. Проверявано е и съдържанието на наети на името на митничарите касети в трезора.Според шефа на специализираната прокуратура Гешев схемите, по които се е работило, са няколко. Традиционните - да се поискат дребни суми, за да не се създават пречки на шофьорите, 5-10 евро на камиони с автовози с определена дължина. Имало и друга схема, по която "ВИП клиенти" получават "абонамент". "Взима се такса на преминаващ камион на определен кръг фирми, които са на "абонамент", като цената е между 50 и 100 лв. Тези пари се получават, за да не бъдат проверявани и мерени камионите.

"Предполагам, че тази група има ръководител. Нивото, което е стигнато, е началник-смяна. Работи се по всички смени на митница Кулата", каза още Гешев.Сред задържаните кантарджии на Кулата са шефът на смяната Пламен П., който е от Сандански, и двама негови колеги. От дома на Пламен в курортния град е иззета голяма сума пари, твърдят източници, но официална информация няма. Една от митническите служителки по време на акцията е успяла да избяга през полето. Тя е обявена за национално издирване. На друг митничар му прилошало от стреса.

Депутатите приеха на първо четене ограниченията за плащания в брой

Предишна новина

Бой в италианския Сенат заради закон за гражданство на имигранти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.