Министерството на правосъдието предлага да бъдат преосмислени наказателните мерки спрямо децата


В град Завет, където посети Възпитателното училище-интернат, заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева съобщи, че се подготвя пакет от законодателни промени по наказателната политика спрямо децата. Освен нов закон за детското правосъдие, който ще отмени закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, промени ще има в наказателния кодекс, в наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията.

Нашите задължения, България е подписала Конвенцията за правата на детето и добрите практики на другите държави показват, че по отношение на непълнолетните трябва да прилагаме други методи, а не наказателната мярка. Понякога децата дори не знаят защо са осъдени, защо са наказани, защо се намират тук. По-добре е да се положат усилия те да се превъзпитат, да разберат, да им се даде наистина втори шанс в живота. Ако, разбира се, не могат, тогава наказанието е единствената мярка.

Възпитателните училища-интернати не трябва да се закриват, но трябва да бъдат реформирани, за да бъде по-ефективна работата с децата в риск, каза още заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева:

Трябва да се развият допълнително възпитателни, трудови дейности, за да могат на тези деца да им се дадат и способности.

Пробиха и сайта на МВР, "арестуваха" Цацаров

Предишна новина

Зеленогорски: Ако не бъде приет антикорупционният закон, напускаме управлението

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.