Миков: За месец БСП внесе 3 искания до Конституционния съд


"За около месец успяхме да внесем 3 искания до Конституционния съд, свързани с: дълга от 16 млрд. лв.; процедурните и правилника по избор на управител на БНБ; искане по закона за здравното осигуряване". Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в началото на заседанието на Националния съвет.

По думите му разделянето на заболяванията на социално значими и такива, които не са социално значими, е в пряко противоречие с Конституцията.

"Заедно с други парламентарни групи в петък внесохме и организираме следващия петък разисквания по въпроса за демографската политика на правителството, мерките, които то предприема и финансовото им осигуряване в бюджет 2016 г.", допълни лидерът на левицата.

"Очевидно е, че до края на тази сесия на парламента няма да се приемат промени в редица закони. Сред тях са законите са социалното осигуряване - темата за увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 г. и Закона за предучилищното и училищното образование, който трябва да отмени Закона за народната просвета и да въведе финансиране на частните училища", заяви Михаил Миков, цитиран от БГНЕС. По думите му следващата седмица ще има оживена дискусия по въпроса за референдума и ще се види как ще се развие процесът.

Михаил Миков бе категоричен, че демографският въпрос е от стратегическо значение за страната ни: "В този контекст е и внесеният от нас законопроект за диференцирано облагане на бебешките стоки".

"Внесеният законопроект за промени в Конституцията застина. Беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло", заяви Михаил Миков. Той обясни, че се внася един проект, два месеца се говори по него, след това се отстъпва и се ревизират две трети от него, не се допуска до пленарна зала и тихо и кротко се подменя законодателна конституционна инициатива.

Съдът върна казуса "Алея Първа" за ново разглеждане

Предишна новина

Кунева: Шенген е необходимост и то веднага

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    *** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.