Михайлов от "Палките" осъди полицията


Един от подсъдимите по делото "Палките" Петър Михайлов осъди МВР за това, че го ощетили със заплати. Михайлов и още 11 пътни полицаи от Пазарджик и Пловдив бяха задържани при показна операция на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, която се занимавала с рекет на шофьори по автомагистрала "Тракия". Арестът на катаджиите стана в началото на юни 2011 г., а двадесет дни по-късно тогавашното ръководство на полицията в Пазарджик започна дисциплинарно производство срещу полицаите и ги отстрани от длъжност. В случая с Петър Михайлов това е било направено със задна дата от 8 юни, което даде повод на обвиненото в рекет ченге да заведе дело срещу Областната дирекция на МВР в Пазарджик.
Вчера Административният съд в Пазарджик обяви за нищожна заповедта на комисар Стоян Стоянов, който през 2011 г. бе шеф на полицията. За да мотивира отстраняването от длъжност, той е посочил в заповедта разпоредба от закона за МВР и е приел, че служебното положение на Михайлов като полицейски служител би затруднило разкриването на обективната истина по дисциплинарното производство. Видно от оспорената заповед, Михайлов е отстранен фактически от длъжност на 8 юни 2011 г., а заповедта му е съобщена и предявена на 28.06.2011 г. - обстоятелства, които не са спорни по делото, пише съдът в своите мотиви. С оглед на това, магистратите намериха жалбата за основателна, тъй като действително административните актове действат занапред, освен когато по силата на нормативен акт им е придадено обратно действие. Такъв нормативен акт в случая липсва, поради което заповедта може и има действие от момента на връчването <210> на адресата, обясняват административните съдии. Така Михайлов ще може да си търси от държавата парите от пропуснати заплати, които не са му били платени през 2011 година. Междувременно стана ясно, че делото на "Палките" ще стартира в началото на следващия месец.
Тригодишното разследване не успя да установи кога и от кого е поставено началото на "Палките". Според прокурорите дейността на организираната престъпна група е започнала не по-късно от втората половина на август 2010 г. Ръководството над дейността на групата през периода се упражнявала от Стоян Илиев, става ясно от обвинителния акт на прокурор Кирил Димитров от Софийска градска прокуратура. В работата си той не се възползвал от йерархическата зависимост на останалите към него като полицейски инспектор 6-та степен. Възприемал се като неформален лидер, пръв сред равни.
Основно ръководенето на организираната престъпна група се изразявало в съставянето на месечни графици от Илиев, в които тенденциозно поставял участниците в групата като дневни смени на пътни участъци с интензивен трафик на автомобили. Така им осигурявал възможност да спират по-голям брой моторни превозни средства за превишена скорост и да искат подкупи от шофьорите.
В периода март-май 2011 г. инспектор Стоян Илиев инструктирал и контролирал нарядите, давани от служителите от охранителния състав на група "Престъпления по пътищата" към отдел "Криминална полиция". През тези три месеца Илиев съставил три графика, като така осигурил дневни смени на себе си, както и на останалите от "Палките" Михайлов, Бодуров, Костадинов, Енджов, Даскалов, Георгиев и Сотиров. Илиев станал нещо като координатор на схемата, изградена и доказано прилагана от организираната престъпна група във времето март 2011 - май 2011 г., пише прокурор Димитров в обвинителния си акт.
Група "Престъпления по пътищата" използвала два радарни скоростомера, които се калибрирали на всеки 12 месеца. При настройката били нагласени така, че да не запаметяват веднага фиксираната при пътните проверки скорост на автомобилите. При нормално техническо състояние и функциониране на радарните скоростомери бутонът "VL" служел за включване и изключване на радарите. С бутона "Н" в порядъка на близо 20-15 секунди скоростта може да бъде изчистена, без да се въвежда в електронната памет на техническото устройство. След изтичане на този срок, в рамките на който може да се използва бутон "Н", скоростта се запаметява автоматично. Способът, позволяван от него, се прилагал при засичане на превишена скорост, която не може да се свърже по безспорен начин с определен автомобил или бивало засечено моторно превозно средство със специален режим на движение. Членовете на организираната престъпна група обаче използвали неправомерно наличните измерители на скоростта с цел лична изгода и придобиване на нерегламентирани доходи от шофьорите на пътя.
Действията, в които се изразявало тяхното корупционно поведение при наближаване на МПС, били да натиснат бутона "VL" и така да включат радарния скоростомер, предварително монтиран върху подходящ външен елемент от купето на паркирания край пътното платно служебен автомобил. В този момент превишената скорост е фиксирана, но незапаметена в електронната памет на устройството. На дисплея се изписват реалните дата и час, а под тях фиксираната превишена скорост, която мига, и устройството издава писукащ сигнал. Полицейският служител показвал на нарушителя данните върху дисплея, в частност изписаната превишена скорост, с която се движело управляваното от водача МПС. След това завързвали разговор за проява на снизхождение от страна на пътните полицаи, които междувременно с бутон "Н" изтривали показанията на трафик-радара, за да не бъдат запаметени.
Нарушителят бил подканян да почерпи, вместо да му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. В хода на така умишлено създадените пътни ситуации повечето виновни водачи охотно давали пари на ръка на автоконтрольорите, за да не понесат административно наказание. При отказ на нарушителя да заплати подкуп пък се съставял акт за административно нарушение. Но тъй като фиксираната от радара превишена скорост е изгубена, се налагало веднага след потеглянето на наказания водач полицаите да се качат в служебния автомобил, да насочат радара към скоростната кутия и да подкарат патрулката с превишена скорост, за да бъде отчетена от уреда.
След това се завръщали на мястото на наряда и продължавали да изпълняват "служебните" си задължения. Наред с гореописания начин за действие Илиев, Бодуров, Костадинов, Даскалов, Георгиев и Сотиров прилагали и алтернативен технически способ за привеждане на дигиталните показания на радара. В различни директории в паметта на своите мобилни телефони "Палките" въвели звукови файлове, наподобяващи свирене с уста. При аудиовъзпроизвеждането им с мобилния телефон в близост до радарен скоростомер отделните мултимедийни файлове генерирали звук с определена честота на излъчване. Всеки записан звук отговарял на определена скорост. При това трафик радарът реагирал на мелодиите с отчитане на определената скорост с грешка, която е в границите на максимално допустимата.
Така при отказ от страна на нарушителя да плаща подкуп Илиев, Бодуров, Костадинов, Даскалов, Георгиев и Сотиров могли да не използват служебен автомобил за манипулиране на показанията на скоростомера, защото това било свързано със загуба на време. Вместо това те възпроизвеждали съответния файл пред радара, за да отчете нужната скорост. Спрените моторни превозни средства, чиито водачи се поддавали на уговорките на "Палките" и плащали подкуп, не се докладвали по радиостанцията, не се записвали в нарядните дневници и в задължително съставяната докладна записка за пътното дежурство. От десетки спрени автомобили на ден се записвали само по 3-4.
В организираната престъпна група нямало служител, който да не знае за манипулираните технически устройства и схемата за заставяне на шофьорите да дадат подкуп. След края на смените членовете на групата отчитали парите от подкупи, а Стоян Илиев ги разпределял помежду им, понякога още в служебните автомобили. Ръководителят и членовете на групата постоянно се опасявали от дисциплинарни проверки на място, каквито ръководството на областната дирекция на МВР в Пазарджик регулярно извършвало. За да не бъдат намерени от проверяващите, до края на нарядите по пътищата "Палките" поставяли парите от подкупи в цигарени кутии, укривали ги в мантинелите, изхвърляли ги встрани край пътя по места, където лесно могат да бъдат открити, или залепяли кутиите в билбордовете.
Членовете на групата и особено често Стоян Илиев ежедневно телефонирали на постовите полицаи, даващи дежурства в сградата на ОД на МВР, питали къде са ръководителите на дирекцията, излезли ли са от сградата, маршрутите им, какви служебни автомобили ползват, поводите за тяхното пътуване. По такъв начин се стараели да получават изпреварваща служебна информация относно предприети от управата на дирекцията проверки на автоконтрольорите по пътищата. Действията им обаче не останали незабелязани от тогавашния шеф на полицията комисар Стоян Стоянов. На 13 септември 2010 г. той уведомил дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР за групата. Заведено било дело на оперативен отчет с псевдоним "Палките". Съставен бил план за работа, организирали се оперативно-издирвателни мероприятия със задача идентифициране на състава на организираната престъпна група и изясняване на структурата <210>.

Приключи делото за музея в Кърджали

Предишна новина

Бивш редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" призна за подслушването

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.