Михаил Миков заплаши ГЕРБ с Конституционния съд за Изборния кодекс

Михаил Миков заплаши ГЕРБ с Конституционния съд за Изборния кодекс

БСП отново ще атакува Изборния кодекс пред Конституционния съд, ако от ГЕРБ не отменят изискването за 10 месеца уседналост, необходима за участие в изборите. Такова предупреждение отправи Михаил Миков, зам.-председател на парламентарната група на "Коалиция за България" към Искра Фидосова в дебат по бТВ.
"Митът за изборния туризъм доведе до прекомерно ограничаване на права. Преди 130 години българските законодатели са казали, че шест месеца са достатъчни, за да гласуваш. През 2011 година ти създаваш такива пречки пред избирателите, че правиш абсурдна възможността за някои от тях да упражнят правата си и ги ограничаваш до степен такава, че европейски гражданин може да бъде избиран, а български с двойно гражданство по произход не може", мотивира се той. 
Шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова отвърна, че е трудно да се стигне до резултат на изборите без балотаж.
"ГЕРБ показа политическа воля, показа желание. Реализира го и на практика спряхме изборния туризъм, имаше дебати месеци наред. Огромна беше изненадата ми, когато от БСП атакуваха уседналостта с подписите си, а ние приехме промени в корпуса на закона. Конституционният съд с това решение каза "да" на уседналостта не по изключение. Важно е, че КС се произнася за противоконституционност единствено по отношение на срока", подчерта Фидосова. 
"Конституционният съд не се е произнесъл по отношение на 10-те месеца. Ние гарантираме, че няма да има изборен туризъм и автобуси, които да прекарват избиратели", категорична бе Фидосова.
 


Социалното министерство ще съди Масларова по граждански път

Предишна новина

Младите съдии ни отсрамват пред Люксембург

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Разбиращ | нерегистриран
    0
    0

    Проява на изключителна политическа демагогия и политическа деструктивност е да твърдиш, че десетмесечния срок, предвиден в преходните разпоредби на Изборния кодекс само за настоящите избори е противоконституционен, след като си представител на политическата сила, която го е въвела в изборното законодателство в миналото и представлява заварено положение в него, което не трябва да се променя в месеците непосредствено преди избори 2011 г. поради принципа, че правилата на изборния процес не трябва да се променят в последния момент.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.