Международен форум за Кибер политики ще се проведе на 11 октомври

Международен форум за Кибер политики ще се проведе на 11 октомври

Международен форум за "Кибер политики" ще се проведе на 11 октомври в София Тех Парк. Предстои за първи път в България да бъде проведено събитие от подобен мащаб на тази тема. То ще обхваща всички аспекти на дигитализацията и работата с лични данни. Форумът се организира съвместно от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и Международен правен център – ILAC.

По време на еднодневния форум, който си поставя за основна цел да създаде неформална общност на ментори по кибер политики, ще присъстват експерти в сферата на защитата на личните данни и дигиталните въпроси от България, Сингапур, Ирландия, Естония и редица други държави. Представители на бизнеса и на публичния сектор ще обменят мисли и идеи по повод на хилядите въпроси, пред които се изправяме всеки ден, работейки в един все по-виртуален свят.

Предвижда се активното участие на българския надзорен орган - КЗЛД, с представител неговият председател Венцислав Караджов ( бел.ред. който е и заместник-председател на Европейския комитет за защита на личните данни - EDPB). С цел сравнителноправна съпоставка на международно ниво и обмяна на опит участие ще вземат и представители на чуждестранни специалисти по защитата на личните данни. Доц. Го Ланкс, бивш член на сингапурската комисия за защита на личните данни, ще изнесе лекция на тема "Изкуствен интелект (AI) & Азиатския опит в защита на личните данни", а Орен Елимелех, понастоящем експерт по киберсигурност към израелското правителство, ще бъде ментор на екип в "работилница" по киберсигурност.  

Специални гости ще бъдат Красимир Симонски, заместник-председател на Държавна агенция "Електронно управление", който ще проведе обучение на тема "Електронното управление в България и чуждестранният опит" и Силван Омнес, бивш Изпълнителен директор на Междубанковата система за разплащане във Франция (GSIT), който ще изложи аргументите и опита си по въпросите за "Децентрализация на информацията, като метод за защита на личните данни".

С оглед зачестяващите и все повече усложняващи се случаи на престъпления, свързани с киберпространството и "виртуалния живот", в дискусиите на тази тема ще участват и специалисти от отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП. В духа на актуалните в журналистиката проблеми - за свободата на словото и фалшивите новини, участниците ще могат да разговарят с адв. Гинка Христова (председател на Международен Правен Център - ILAC и външен преподавател за Copyrightx към университета Харвард) и Слави Танкеин (юрист, експерт по информационна сигурност).

Организаторите споделят, че "непосредствената цел на събитието е да се обхванат всички пресечни точки между защитата на личните данни и дигиталната среда, като регулацията онлайн, киберсигурност, Изкуствен интелект, дигиталния маркетинг и други".

Програмата на събитието е разделена на две части. По време на първия модул ще има лекции и дискусии на принципа "Critical debate". 

През втората част на форума участниците ще имат възможността да изберат според своите интереси между различни практически панели, които ще се провеждат паралелно под формата на "Workshop".

Събитието "Кибер политики" има за цел да положи основите за създаване на Професионална общност на специалистите по дигитални въпроси (Digital matters experts community), включваща всички, които са взели участие. Зад идеята на тази общност стои желанието за създаване на трайни връзки между всички участници, обмяна на идеи и акумулиране на полезни идеи за законодателни и практически промени в областта на дигитализацията, които менторите на общността периодично ще обобщават и на които ще дават гласност в обществото.

"Целта ни е да дадем платформа на многото добри идеи, които ще се родят в хода на събитието, както и на всички добри практики, които практиците имат и да помогнем те да се превърнат в реалност", заявяват организаторите от Международен Правен Център – ILAC.

В края на събитието от всички участници ще бъдат избрани трима, които ще станат членове на Борда на менторите на общността.

 

Още по темата

Протест срещу освобождаването на Полфриймън

Предишна новина

ВКС ще решава за Полфрийман на 23 октомври, ден преди гласуването на ВСС за главен прокурор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.