Меглена Кунева обмисля закон за лобизма


Обмисля се специален закон да урежда лобиската дейност. Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева по време на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет.

До края на октомври да са готови секторните антикорупционни планове в сферата на данъчната и митническата организация, здравеопазването, земеделието и управлението на горите, транспорта и енергетиката. Тази мярка е записана като част от одобрения от съвета план за изпълнение на мерките по Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията до 2020 г.

Министерството на вътрешните работи, което е напреднало с изработката на своя план, ще го представи на съвета през септември.

До края на годината Министерството на правосъдието трябва да представи концепция за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, които са свързани с борбата с корупцията, е записано още в антикорупционния план.

"На следващо заседание ще има дискусия за уреждане на лобистката дейност и можем да помислим за специален законопроект", коментира вицепремиерът и председател на съвета Меглена Кунева. По думите й лобизмът е нормална практика в много държави и в европейските институции когато е регулиран и е ясно кой с кого се среща и какви решения взима в резултат на това.

"Националният съвет разгледа и препоръките на ГРЕКО (Група страни срещу корупцията на Съвета на Европа). До известна степен на тях може да се отговори с предложенията за промени в Закона за съдебната власт и в Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности", каза още Кунева. Тя уточни, че срокът за изпълнение на препоръките на ГРЕКО е достатъчно дълъг, но призова партиите да не се отказват от поетия ангажимент да подкрепят промените в Конституцията и съдебната реформа.

На заседанието беше обсъден и съставът на гражданския съвет, който ще има консултативни функции. В него ще влизат по двама представители на неправителствени организации с богат опит в изготвянето на антикорупционни политики.

МВР отстрани четиримата биячи на младежите, те не са подали жалба за насилие

Предишна новина

Емилия Недева, адвокат: Съпротивата срещу съдебната реформа е централизирана и режисирана

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.