Мария Габриел: ЕС трябва да остане гарант за спазването на правата на човека в Турция


ЕС трябва да остане гарант за спазването на правата на човека и правовата държава в отношенията си с държави като Турция, това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" евродепутатът Мария Габриел:

Според мен в тези отношения трябва да бъдем изключително предпазливи. Знаем, че обстановката е сложна и че има изключително много фактори, които се намесват. В тази връзка европейските институции следят отблизо какво се случва, но междувременно всяка една дума трябва да бъде внимателно премерена, защото диалогът е този, който може да ни позволи да продължим стратегическото си партньорство с Турция. Факт е, че Турция е партньор на ЕС и в борбата срещу тероризма, и за случващото се в Сирия, затова е много важно диалогът да бъде запазен, но това не може да стане на базата на компромис с основните ценности на Съюза, каквито са спазването на върховенството на закона, правовата държава и правата на човека. Ако няма диалог, няма как да чуем обясненията на турските институции и власти за това какво се случва, затова е много важно в този момент да запазим този диалог.

Мария Габриел заяви още, че държавите-членки носят голяма отговорност във връзка със споразумението за възпиране на бежанския поток към Европа:

Не може да продължаваме с безбройни срещи на върха, без да има реални и конкретни мерки, затова държавите-членки са тези, които носят много голяма отговорност и в този контекст България с премиера Борисов стои много стабилно.

От страните-членки зависи да се ускори работата по изграждането на обща европейска гранична и брегова служба, която трябваше да заработи през есента, допълни още Мария Габриел:

Сега топката е в ръцете на Съвета на министрите, т.е. държавите-членки. Колкото по-бързо бъде взето решението там, толкова по-бързо тази служба може да стане ефикасна.

КЗП забрани на онлайн магазин да подвежда с нереални намаления

Предишна новина

1347 българи са укрили данъци за 80 милиона лева

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.