Маргарита Попова: Демокрацията не се осъществява сама, а изисква ежедневни грижи от страна на институциите и гражданите


Демокрацията не се осъществява сама, а изисква ежедневни грижи от страна на институциите и гражданите, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която участва днес в тържественото събрание по повод Деня на Конституцията и юриста в сградата на Съюза на юристите в България. Вицепрезидентът беше категорична, че разделението на властите е в основата на държавността, но в рамките на своята компетентност, институциите трябва да си помагат и сътрудничат в името на общото благо.

"Търновската конституция се превърна в голямото начало за малкото Княжество България", заяви Маргарита Попова и припомни ролята на Възраждането за възпитаването на българските революционери и обществени дейци в духа на хуманизма и ценностите на демокрацията. "Това е предисторията на българския конституционализъм и никак не е случайно, че вместо приемането на Органически устав, през 1879 г. Великото народно събрание в Търново прие най-демократичната конституция на своето време", подчерта вицепрезидентът.

Маргарита Попова изрази надеждата си все повече млади хора у нас да бъдат вдъхновени от постигнатото от българските държавници след Освобождението, както и от обичта им към българския народ. "Имаме нужда от повече прояви на родолюбие, иначе празникът 16 април и отбелязването само на акта на приемането на Търновската конституция няма да имат толкова голям смисъл", отбеляза вицепрезидентът.

"Днес има мода да се говори за това, че трябва да се напише нова Конституция или да се промени сега действащата и никой не казва какво се цели с това", посочи още вицепрезидентът. Маргарита Попова припомни думите на академик Михаил Арнаудов, "какво ни пречи Конституцията, пречи ли ни законът или ни пречи нещо друго, не е ли вярно, че най-напред трябва да си пооправим нравите, пък тогава да седнем и да пишем нова конституция" и призова за повече морал, почтеност и уважение към закона. Не броя на законодателните актове и честите промени в Конституцията говорят за върховенство на закона, а желанието да работиш в интерес на справедливостта и интересите на обществото, подчерта още вицепрезидентът.

Маргарита Попова посочи, че европейските общества днес нямат нужда от нови администрации с неясни компетенции, а от качествен подбор на хората работещи в тях, от професионалисти, уважаващи законността и правосъдието. Понятия като честност и добро са загубили "плътността" си и именно затова елитите и институциите губят уважението на гражданите, посочи вицепрезидентът. Тя подчерта, че на заобикалянето на закона се дължи и днешната икономическа криза в света.

Нерегистрираната Националистическа партия се "провря" за участие в евроизборите

Предишна новина

Георги Марков: Прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.