Мафията се пренасочва към европейските проекти


Тихомир Безлов е роден през 1960 г. в София. Завършил е философия и социология в СУ "Св. Климент Охридски". Един от създателите през 1990 г. на Центъра за изследване на демокрацията. Автор е на множество електорални и политически изследвания.

- Г-н Безлов, има ли ново развихряне на организираната престъпност през последните няколко седмици?

- От това, което ни съобщават от МВР, става ясно, че в четири от петте криминални случая през последните седмици се знае кои са извършителите. И това изглежда пресече опитите за разчистване на сметки в криминалния свят. Виждате, че оттогава няма нови случаи.

- А не ви ли притеснява това "експресно" разкриване на престъпления, на което сме свидетели?

- България е много малка страна, няма чак толкова много организирани структури за извършване на мокри поръчки. Ако погледнете, през последните три години имаше един инцидент, при положение че е имало години с по трийсетина. Така че по-скоро си мисля, че в момента този инструмент за решаване на тежки конфликти като че ли е много ограничен. Поне така изглежда тази седмица. Дали това е вярно, предстои да разберем. Но ми се струва, че едва ли ще се вдигне криминална вълна, подобна на тези от миналото.

- Чисто съвпадение ли е, че криминалният свят надига глава точно сега, при смяната на властта?

- Поне два от последните случаи - в Пловдив и Пазарджик, имат връзка и с последните парламентарни избори. Има такива твърдения от местни източници, че тези хора са участвали в изборната кампания с нашите класически методи за набиране на избиратели. Това е възможна връзка с политическата ситуация. Сега, доколко е вярно, ще покаже разследването. Сигурно има някаква свързаност, защото у нас в много случаи икономическите конфликти са в резултат и от някакви политически преразпределения

- Какво е вашето обяснение за изчезването на хора с тежки присъди зад граница?

- Това стана някаква форма на технология, като гледам случая с убийството в "Соло", сега с Брендо. И преди се е случвало много пъти. 90-те години има много изчезнали, които сега ги намират и те успяват да осъдят държавата и да оспорят присъдата си постфактум. Навремето изчезнаха половината от банкерите, срещу които имаше дела и не се знаеше къде са. Част от проблема е, че така е конструирана системата, така са направени законите, че си имат дупки и опитните юристи ги използват. Спекулира се с идеята, че човекът е невинен до издаване на присъдата и нямате основания да го задържите. Отделно в НПК има регламенти колко дълго може да бъде задържан в зависимост от тежестта на обвинението.

- Има ли решение този проблем?

- Един от проблемите е, че съдът има огромна дискреция. В случая с Брендо, ако съдът решава, че е невинен, защо му налага подписка? Ако пък смята, че е виновен, този, който определя какъв да е режимът на контрол, би могъл да му наложи друга мярка за неотклонение, а не подписка.

- Възможно ли е в случая с Брендо да става въпрос за покровителство на високо ниво?

- Така се твърди в съдебните среди. Но с това се правят и много спекулации. Самият Брендо хвърли обвинения, че е изнудван от политици и в частност от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Спомням си какво каза по адрес на Брендо авторът на книгата "Гомор" Роберто Савиано: "Много е загадъчно как така някакъв си българин продава кокаин в такива количества на Ндрангетата (третата по мощ мафиотска организация в Италия) без покровителство на най-високо ниво". Една от хипотезите, които се лансират при международните разследвания, е, че в началото на 90-те години, когато се разпадат старите схеми за износ на оръжие (а по онова време България изнася муниции и леко оръжие за Латинска Америка и по-специално за Колумбия, Венецуела и Бразилия), левите въоръжени групи в тези страни започват да заплащат за оръжието с кокаин. За някои е странно, че българи са замесени на високо ниво в кокаиновите канали, но тези връзки датират още оттогава.

-Но могат ли тези канали да продължат да функционират и в днешно време без политическа протекция?

- Това, което се разбира през годините, е, че няма сериозен криминален бизнес, независимо дали става дума за цигари, петрол или наркотици, който да не е свързан със старите служби и скрития транзит.

- Ами сегашните служби? Старите вече не съществуват.

- Капиталът на тези хора не е само финансов, а и социален. Т.е. те познават хора, вярват им, имат си репутация. Криминалният бизнес е като другия и репутацията е изключително важна, даже по-важна в много отношения. Впрочем моето обяснение за отвличането на дъщерята на Брендо е, че така го накараха да мълчи за тези връзки и канали. И действително италианският съдия потвърди, че той е отказал напълно сътрудничество за разлика от другите подсъдими.

- В какво инвестира мафията в момента? Доскоро това бяха амфетамините и ВЕИ...

- Във всякакви инфраструктурни проекти. Основният паричен поток в момента идва по линия на европейското финансиране. Другият голям криминален ручей бе "Южен поток", но той по геополитически причини приключи.

- У нас не е прието да се гледа на европейските пари като финансов стимул за мафията.

- Е, не сме само ние в това отношение. Италианците и гърците имат голяма традиция. Проблемът на този тип проекти е, че парите се раздават през администрацията. Ние сме свикнали да се примиряваме с логиката "Нека да крадат, ама важното е да влязат някакви пари". Да, тези пари ще влязат, ще ги вземат едни сръчни момчета и момичета, обаче нали тези хора ще ги изхарчат тука, ще се завъртят нещата. Обикновено по този начин се разсъждава. Около тези проекти се сформира и една организирана група от консултанти, тъй като обикновено човек не може да се оправи сам. И когато по веригата се навържат консултанти, държавна администрация, банки, подизпълнители и т.н., те често влизат в картел.

- Какъв корупционен риск крие изборът на "Уестингхаус" за строежа на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", направен без конкурс?

- "Уестингхаус" е класически пример на голяма мултинационална компания, която се опитва да използва слабостта на държавата. Първо - това е проект, който не ни трябва, защото имаме достатъчно електроенергия, дори в излишък. И второ - нямаме парите. Аргументите са същите като при "Белене". Ако се стигне до договаряне с "Уестингхаус", това, от една страна, ще направи несъстоятелни аргументите за спирането на "Белене", а от друга - рискуваме да загубим арбитража в Женева с руската атомна компания. Но най-вече това е много скъпо начинание, което страната ни не може да си позволи в тази финансова ситуация. Финансовата схема, която предлага "Уестингхаус" е скъпият ток от VII блок да се смесва с евтината енергия от другите два блока и така да се продава на по-приемлива за населението цена. Тук възниква още един проблем. Когато има спад на потреблението, примерно през април, ще се наложи спирането на единия от двата реактора в "Козлодуй", защото има свръхпроизводство, ще трябва да спрете и част от американските "Марици", освен ако не намерите къде да продавате електроенергията. А вие няма къде да я продадете, защото Гърция вече не е толкова голям покупател, какъвто беше заради кризата и собствените ВЕИ, Турция даже ще изнася. На практика се получава, че една нова американска инвестиция ще навреди на друга американска инвестиция.

Затвор грози дъщерята на бившия шеф на Korean Air заради скандал за ядки

Предишна новина

Италиански съд съкрати срока на присъда на Силвио Берлускони

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.