Лозан Панов начело на ВКС – четири изгубени години

Лозан Панов начело на ВКС – четири изгубени години
За да остане на поста си, Лозан Панов разчита на закрила от бегълци от правосъдието и от подсъдими

Изминаха четири години от подписването на президентския указ на Росен Плевнелиев, с който за председател на Върховния касационен съд (ВКС) бе утвърден Лозан Панов. В първите дни на февруари 2015 г. тогавашният държавен глава отказа да се вслуша в призива на неправителствени и съсловни организации, които настояха за стопиране на процедурата по встъпването в длъжност на новия "съдия №1", избран с гласовете на 17 от членовете на предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Самото заседание на кадровия орган дори бе бойкотирано от правосъдния министър Христо Иванов, който обяви гласуването за предизвестено. По ирония на съдбата само няколко месеца по-късно, с любезното посредничество на "господин Бони", отношенията между Панов и Иванов претърпяха тотална метаморфоза. Същински катарзис претърпяваха и останалите противници на избирането на съдията от Върховния административен съд (ВАС) за административен ръководител на ВКС.

Всичко дотук е добре известно, както и това, че преполовеният от Панов мандат не е нищо повече от четири изгубени години за ВКС, за съдебната система като цяло, а най-вече и за вярата на хората в наличието на независимо правосъдие. Доволни от престоя на "първия" сред съдиите на поста му, разбира се, че има -  това са всички онези, които продължават да избягват справедливото възмездие. Заради това и не пестят финансови средства, информационни, политически и протестърски ресурси, за да си гарантират, че тяхната недосегаемост поне в оставащите три години от мандата на държания в зависимост Панов ще е гарантирана.  

Ако властите в България имаха държавнически подход, бяха независими и достатъчно отговорно съзнаваха своя дълг към гражданите, отдавна щяха да са отстранили туморното образувание в правосъдието, в каквото се е превърнал ръководителят на Върховния съд. Само че имунната система на институциите е пропита от инфекциите на конформизма, двуличието и преследването на скрити цели, които правят продължаващото пребиваване на персонажи като Панов начело на ВКС възможно, колкото и абсурдно да е това. Сякаш, за да докаже липсата на съпротивителни механизми за поправяне на грешните решения и неуспешните избори в държавата, в отминалите четири години председателят на ВКС даде толкова поводи за преждевременното му отстраняване, че не би било изненада, ако утре реши да се кандидатира за главен прокурор с концепция от една точка – ликвидиране на държавното обвинение.

Нима не поиска точно това Панов когато направи политико-лобистки тур между президентството, правителството и Народното събрание, ултимативно настоявайки за промяна на Конституцията и изваждането на прокуратурата от съдебната власт? Нима политическите му речи и протестърските сборища на стълбите пред Съдебната палата не са част от войната, която олигарси водят срещу разследващите ги прокурори, като ползват за свои оръжия действащи съдии? Нещо повече, със серия от свои действия Панов превърна ВКС в основен противник на борбата с корупцията по високите етажи на властта, атакувайки измененията в НПК, правещи подсъдни корупционните престъпления пред специализираното правосъдие или с няколкото скандални тълкувателни решения. Колко председатели на върховни съдилища са си позволили откровена подигравка с институциите, които спазвайки нормативната уредба са наложили минимална глоба заради неизпълнение на законовите изисквания от самия административен ръководител на ВКС? Дали не изглежда абсурдно, че след броени дни ще се наложи съдии от управлявания допреди няколко години от Панов Административен съд София - град да се произнасят по потвърдената му от Софийския районен съд глоба от 1000 лв. за неподадена имуществена декларация? В коя европейска държава начело на най-висшата съдебна инстанция ще е магистрат, който не е могъл да обясни пред данъчните произхода на средства в размер на повече от 100 000 лв.? Примерите могат да продължат до безкрай – било с неспирните усилия за кадруване в полза на определени политико-лобистки кръгове, обявяването в защита на скандални съдебни решения, обслужващи интересите на подсъдими бегълци от правосъдието или подсъдими издатели, с ходенето "на крака" в адвокатски кантори или недостойните нападки срещу действащи кадровици и магистрати, дело на семейната половинка на Панов - "Черния лебед" - по Христо Иванов.

Не за първи път трябва да се напомни на президента, на премиера, на председателя на парламента, на целия политически елит, но най-вече на върховете на съдебната власт – ВСС и ИВСС, че е тяхна отговорността за продължаващия спад на доверието в обществото към правосъдната система. И никакви законодателни изменения, създаване на нови антикорупционни органи и прочие, няма да са в състояние да променят усещането за безправие, което е гарантирано, ако начело на ВКС и в оставащите му три години продължи да е Панов. Ако апологетите му не са съгласни с тази констатация, нека опитат да я опровергаят. Нима чуха от Панов неговото мнение за решения на съдии, предизвикали протести? С какво председателят на ВКС допринесе за промяна на законодателната уредба, така че престъпници и корумпирани да получават бързо наказание, а жертвите им очакваното възмездие? И не, повярвайте, че адвокатстването от страна на Панов по отношение на заловените с белязаните пари от поискания и получен подкуп - отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, включващо натиск върху недолюбваните специализирани магистрати, не е пример за уважение, а за недопустимо обслужване на политико-икономически интереси.

Ако има нещо, което Панов успя да постигне за изминалите четири години, това е, че след всяко свое политиканстване или атака срещу държавни институции, с акцент върху прокуратурата, все по видими ставаха неговите зависимости, които изглежда са причината и за коренната промяна в неговото поведение броени седмици след избирането му в началото на 2015 г. Председателят на ВКС всъщност прави голяма услуга на разследващите, защото им разкрива, че зад акциите за неговото "спасяване" се крият подсъдими или обвиняеми лица, т.е. работата на полицаи, агенти, следователи и прокурори изглежда ги притеснява и изнервя. И има защо…

Докато Панов претърпяваше своя катарзис през 2015 г. по многократно прилаган модел на различни места по света, у нас също бе сформирана хибридна група, титулувала себе си "Правосъдие за всеки" и обединила "борците" за реформа на правосъдието. В първите две-три години от съществуванието си, това неоткриваемо в правния мир формирование се асоциираше с лица около бившия правосъден министър Христо Иванов и известни от медиите на подсъдимия към днешна дата издател Иво Прокопиев. С инженерстването на партийния проект "Да, България" и вливането в тях на близките протестърите, останалите неформали от "Правосъдие за всеки" сякаш се оказаха излишни и поизоставени. Достатъчно е човек да сравни медийния интерес от определени издания към инициативата през периода 2015-2017 година и през отминалата 2018 г. и сега.

Така се оказа, че мястото на политизиралите се "борци" за правосъдие набързо бе заето от елементи, които от своя страна са сред честите коментатори в сайтове отразяващи гледната точка за фалита на КТБ на беглеца от правосъдието Цветан Василев. Това, че укриващият се в Белград фараон е заслепил със своите финансови възможности остатъците от маршируващите протестъри стана видимо още покрай връчването на странната награда за "принос" в правосъдието през май 2018 г. едновременно на Лозан Панов и на Георги Б. Георгиев, известен повече със снимката си с Цветан Василев от лоби-бара на белградски хотел. В средата на януари 2019 г. тази странна обвързаност между Панов и Георгиев бе официално легитимирана със среща в кабинета на председателя на ВКС. Малко по-рано, при серия от телевизионни изяви, свързани с разследване за "пране на пари" срещу адвокат на Цветан Василев, стана ясно, че с публичната защита на юриста са се ангажирали отново представители на "Правосъдие за всеки". И за да е всичко като по сценарий – протестът на всички изброени дотук в защита на Лозан Панов, а може би и на Цветан Василев, се оказва в навечерието на поредното съдебно заседание по "мегаделото КТБ", насрочено за 5 февруари, на което се очаква, че Специализираният наказателен съд ще му даде ход по същество.

Така се получава, че четвъртата си година начело на ВКС Лозан Панов ще празнува с протестъри, свързани с укриващия се фараон Цветан Василев, подсъдим за фалита на КТБ, довел до щети за над четири милиарда лева, а и с неколцината защитници на арестуваните с подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. И тъй като ще му е като за последно, да му е честито…

Цветан Василев подкрепи "Правосъдие за всеки" и също протестира в защита на Лозан Панов, но от фейсбук, докато се укрива в Белград: 

Още по темата

Президентът наложи вето на промените в Закона за защита на личните данни

Предишна новина

Мъж осъди държавата за сестра си, загинала при катастрофа

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 26
  | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #25 от "Пешонатор | нерегистриран":
  Колеги, на мен ми е много интересно с какво го държат Панов - с някакъв гей скандал според мен, защото не изглежда като някой, който умира да се навре в публичното пространство, по-скоро гледа като нас...ран и насаден на пачи яйца, като принуден да се подложи на някакво унижение. Лично мнение, не го познавам човека, просто като насилван изглежда при всяка изява, а и според мен да спрягат името му с махленските корумпета Иванчева и Петрова беше откровен срам, на който той не реагира?!  Като се има предвид репутацията на протестърите, с които се е събрал, то едва ли гей-скандала е нещо, от което да се притесни.  Определено е нещо свързано с един Черен лебед. Човека видимо обича париците и лукса и за тях е готов да прави всичко.

 2. 25
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 25
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 24
  Колумпий | нерегистриран
  4
  -2

  Липсва обективност, критическо мислене и умение за безпристрастно излагане на аргументи. Тук даже се наблюдават и явни лъжи - нямаше нито една препратка към доводите. Пример "това може да се провери" или "това може да се види". Доста слабо оредставяне.

 5. 23
  potresen | нерегистриран
  7
  -2

  Nyama da pozvolim da izgonite Panov i da nasadite Cacarov na negovo mqsto za da manipulirate vsichko ! Tova shte e lebedovata vi pesen .....!

 6. 22
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 21
  | нерегистриран
  9
  -11
  До коментар #9 от "Лозан мълчи! | нерегистриран":
  Или е прекалено ерудиран и възпитан, или чака нещо което не знаем?!

  Оня дето му пишеше речите умря, а прозата на Бойкикев и писмата на Бети впечатлиха публиката, ама не по начина, по който им се искаше.

 8. 20
  чичо чарли | нерегистриран
  7
  -6

  Абе а калайджиева наистина ли седи и пише по форумите? Дотам ли стигна?

 9. 19
  petko stanev | нерегистриран
  13
  -13
  До коментар #18 от "zdravka.kalaydjieva | нерегистриран":


  Редакцията на ""Правен"свят" изглежда или не познава, или съзнателно игнорира задълженията си срещу езика на омразата, или пък разчита на безнаказаността, с която прокуратурата разполага по собствено усмотрение?!

  Како Здравке, Лозан Панов като е толкова можещ, да беше се кандидатирал за Европейски главен прокурор или поне веднъж да беше казал нещо повече от "мрън-мрън" - да назове лица, сделки, схеми, истински престъпления и корупция. 4 години безвремие, прави са правен свят, всички от вкс така мислим.

 10. 18
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  19
  -8  Редакцията на ""Правен"свят" изглежда или не познава, или съзнателно игнорира задълженията си срещу езика на омразата, или пък разчита на безнаказаността, с която прокуратурата разполага по собствено усмотрение?!

 11. 17
  Нерегистриран | нерегистриран
  23
  -7

  Правен свят - моля променете името си. Правен не е за вас.

 12. 14
  shadow of the eagle | нерегистриран
  38
  -13
  До коментар #9 от "Лозан мълчи! | нерегистриран":
  Или е прекалено ерудиран и възпитан, или чака нещо което не знаем?!

  Той няма нужда да говори. Тази атака срещу него е такъв автогол за кръга около Цацаров, че е без прецедент в сегашната ни история. Няма да обяснявам защо в следващите 2-3 месеца ще стане видно, но това е невероятна стратегическа грешка независимо от резултата от проверката на ИВСС. По-лошо за Цацаров щеше да е само ако бяха прекратили незабавно неговия мандат. Цялата ситуация говори за силна изнервеност.

 13. 13
  | нерегистриран
  21
  -20

  Тая,вдясно на снимката,другарката от Разград,Вергиния Мичева-Русева,какво сте я изтипосали!Още ли има хора от Разград в сайта,останали от времето на Другаря Прокопоффф,набор на въпросната,която кръгът на розите бузки уреди с ракетна бързина в СГС!?Въобще не ме интересува рождения ден на някаква,да не казвам каква, от Разград!Това ли е най-важното?Друго е важно!Нейните действия като зам.министър на Пинокио и оная от Пазарджик!Явно има още някой от Разград от времето на Прокопоффф,че още ни напомнят за РАЗГРАДЧАНКАТА,която нейните колеги от Разград, и началника й,нямаха нищо против да им вземат щата на Окръжен съд -Разград и с него селската примадона да отиде директно в СГС,където преди да стане зам министър на Пинокио,забатачи доста дела!А,сега дали няма пак забатачени дела,а?Затова ли беше сред агитката на Евгени Георгиев,от тези,които го подкрепят,!Даже може и да си е мечтала за негов заместник да е?!Типично за разградските същества,голямо самочувствие,а за покритие,не питай!Едно трябва да им с е признае на разградските другарици и другари,някои от тях пребоядисани в демократи!Страшни интересчии,само това е важно за тях!Затова се подкрепят взаимно,само подкрепа на всички от Разград,Исперих и Кубрат!На други,в никакъв случай помощ!Само подмолност,злоба,завист и гадости!Колкото може повече удари под кръста,за да избием комплексите си!

 14. 12
  | нерегистриран
  15
  -33

  Лозеее,казармата?..как я отърва??? Не ми пука че си шеф в съда.

 15. 11
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.