Лидерът на Каталуня: До няколко дни ще провъзгласим независимост


Властите в испанския автономен регион Каталуня ще обявят независимост до няколко дни, заяви президентът на провинцията Карлес Пучдемон. В първото си интервю след драматичните събития около опита за референдум в неделя той каза пред Би Би Си, че правителството му "ще действа в края на тази или в началото на следващата седмица".

Запитан какво би направил, ако испанското правителство се намеси и поеме управлението на Каталуня, Пучдемон отвърна, че това би било "огромна грешка, която ще промени всичко". Той добави, че в момента няма контакт с Мадрид.

Интервюто е взето малко преди обръщението на крал Фелипе VI, в което той обяви референдума за незаконен, а лидерите на Каталуня - че са застрашили не само законността, но и единството на Испания и са проявили недопустима нелоялност.

Във вторник вътрешният министър Хуан Инасио Сойдо каза по повод опита за обща стачка в провинцията, че "сега виждаме как ден след ден правителството на Каталуня тласка народа към бездна и раздухва уличен бунт". Той предупреди, че централното правителство "ще предприеме всички необходими мерки да се прекрати този тормоз".

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария осъди като "мафиотско" поведението на онези протестиращи, които блокираха хотелите, където са настанени испански полицаи, и скандираха те да напуснат Каталуня.

Референдумът, който властите се опитаха да проведат въпреки забраната от Конституционния съд, не отговаряше на елементарни условия за честност и данните, които съобщават от Барселона, трябва да се приемат само на доверие. Организаторите твърдят, че са гласували над 2.2 млн. души, избирателната активност е била около 40%, а от участвалите почти 90% са подкрепили отделянето от Испания.

Преди вота властите обявиха, че няма да има праг за избирателна активност, над който резултатът да е задължителен, позволиха да се гласува навсякъде, където участъците не са превзети или блокирани от полицията, всеки можеше да си разпечата бюлетини вкъщи и да ги донесе, нямаше тайно гласуване и контрол срещу гласуване на няколко места едновременно.

След това Пучдемон опита да си остави вратичка за маневриране, като призова за международно посредничество - евентуално от Европейската комисия - в диалога с Мадрид. Но последователите му вече бяха толкова гневни от случаите на полицейско насилие, че му вързаха ръцете, коментира Ангъс Бервик от "Ройтерс". Според тях е твърде късно за компромис.

В град Вик, главен град на окръг Осона - център на каталунските сепаратисти, общинският представител Жоан Кома казва, че вече "хората напълно се откъснаха от испанската държава и обявяването на независимост ще е едностранно". Кома е от крайно лява партия със силно влияние в правителството на Пучдемон и прекара няколко месеца арестуван за подстрекаване към гражданско неподчинение.

Съвсем различно бе настроението преди вота - членове на партията на Пучдемон казваха, че биха били готови да приемат повече фискална и политическа автономия, а не пълна независимост. Сега да се следва такава позиция е политически рисковано, защото възбудените хора по улиците може рязко да обърнат гръб на лидерите и същото да се случи и в каталунския парламент.

Организацията Каталунско национално събрание (Assemblea Nacional Catalana или ANC), която има десетки хиляди членове и в миналото е събирала митинги за независимост със стотици хиляди участници, тълкува идеята на Пучдемон за посредничество от ЕС фактичеки като призив ЕС да признае независима Каталуня.

Брюксел не коментира предложението, а ако го приеме, би било изключително необичайна намеса в страна член. За ЕС референдумът е незаконен, спорът е вътрешен проблем на Испания, но Мадрид трява да спазва основните човешки права и да потърси диалог.

Решително настроени каталунци казват пред "Ройтерс", че "вече изгубихме страха си и е невъзможно да се върнем назад", но в Каталуня подкрепата за отделяне на провинцията е около 40%, а извън района е още по-малка.

Ако Пучдемон внесе в парламента в Барселона решение за провъзгласяване на независимост, премиерът Мариано Рахой няма да има друга възможност, освен да поиска задействане на член 155 от Конституцията и да суспендира автономията на Каталуня. Провинцията ще премине под прякото управление на централната власт, включително фискалните и бюджетни решения, местната полиция ще бъде разпусната и не е известно дали няма да бъде отнет и официалният статут на каталонския език.

Съдът оправда Босия и Манол Глишев за томатината по парламента

Предишна новина

Полицай се съди с МВР, смъмрили го несправедливо

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.