Лаура Кьовеши е обвинена в злоупотреби със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване


Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши, която днес се яви на разпит в Специалния отдел за разследване на магистратите в рамките на Главната прокуратура, заяви, че ще продължи напред с кандидатурата си за ръководител на Европейската прокуратура и ще се яви на изслушването на 26 февруари в Европейския парламент, предаде Аджерпрес.
 
На излизане от прокуратурата тя заяви, че е била информирана, че има качеството на заподозрян по дело, в което е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване. Кьовеши каза също, че е поискала отвод на прокурора по делото и на главния прокурор на отдела.
 
Прокурор по делото е Адина Флоря, която беше предложена от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за главен прокурор на НДБК след отстраняването на Кьовеши миналата година, но кандидатурата й беше отхвърлена от президента Клаус Йоханис.
 
Делото е образувано през декември 2018 г. след сигнал на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Гица твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.
 
Кьовеши заяви, че делото ще се отрази на кандидатурата й за главен прокурор на Европейската прокуратура – длъжност, за която тя се очертава като фаворит до момента. "Със сигурност ще бъде засегната кандидатурата, по която процедирам в момента. Аз ще продължа напред. Ще се представя на изслушването на 26 февруари в Европейския парламент, както бяха призована. Дотогава от кандидатите трябва да бъдат изминати още етапи. Ще премина и през тях", посочи Кьовеши.
 
Според бившия главен прокурор на НДБК не е съвпадение, че това дело беше образувано срещу нея именно в момента на обявяването на кандидатурата й за ръководството на Европейската прокуратура. "Не е съвпадение. От две години и половина съм тормозена. Наказателни жалби, дисциплинарни искове. Имам четири дисциплинарни иска, имам 18 наказателни дела. Не съм единствената в тази ситуация. Всички, които си вършеха работата в магистратурата, имат проблеми. Председателката на Върховния съд има дисциплинарен иск, членовете на Висшия съвет на магистратурата, които са по-гласовити, са разследвани дисциплинарно. Прокурорите и съдиите, които коментираха правосъдните закони, са разследвани дисциплинарно", заяви още Кьовеши.
 

Димитър Желязков - Митьо Очите беше върнат в България с полет от Истанбул

Предишна новина

Влак на фирмата, чиято композиция се взриви в Хитрино, едва не запали и Пловдив

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.