КЗК: "Мюзикаутор" злоупотребява с господстващо положение


Обвинението е по жалбата на БНР от времето, когато им спряха музиката

"Музикаутор" злоупотребява с господстващо положение. Това е становището на Комисията за защита на конкуренцията, след като е извършила проверка на сдружението за авторски права, след като тя влезе в остър спор с БНР. Причината бе, че "Мюзикаутор" поиска драстично увеличение на сумите, които националното радио плаща по договор за излъчване на музика, чиито авторски права се управляват от сдружението. В резултат програмите на БНР излъчваха в продължение на месеци само музикални произведения с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

СЕМ защити БНР в спора с "Мюзикаутор"

След тримесечни преговори се стигна до споразумение между "Мюзикаутор" и БНР и подписване на нов договор, но преди това националното радио бе сезирало КЗК.

Музиката се връща в БНР от 1 март

Предмет на проучване в производството на КЗК е било "поведението на Сдружение "Музикаутор", свързано с прекратяване на съществуващите по силата на Договор за разрешаване използването на музикални и литературни произведения по радио отношения между "Музикаутор" и БНР и следващата от това невъзможност за радиото за използване на репертоара на Сдружението в програмите на националното радио".

По закон в следващите 30 дни двете страни - БНР и "Мюзикаутор" - могат да направят писмени възражения по предявените от КЗК. Могат да поискат и изслушване пред антимонополния регулатор, преди да започне да се говори за санкции.

Главният прокурор на Бразилия иска съдът да повдигне обвинения срещу президента

Предишна новина

На хората им харесва да падат депутатски имунитети

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.