Кунчев иска да се удължи извънредната обстановка с още 2 месеца

Кунчев иска да се удължи извънредната обстановка с още 2 месеца
Снимка: Pixabay

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи извънредната епидемична обстановка да се удължи. Този път обаче с 2 месеца. По думите му мерките няма да се затягат, съобщи Нова ТВ. 

По-рано главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев участва в дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“. На нея той заяви, че здравната системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която се наблюдава у нас в момента. „Притеснява ме обаче голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи Кунчев.
 

''За 2 седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите", каза той. И допълни: "Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко покачване, така че този процент минус 2,7 ще премине към покачване".

Кунчев прогнозира и че от края на другата седмица ще „завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата”. „В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Нов Закон за адвокатурата е на път: Адвокатите ще губят права при системно неплащане на вноска

Предишна новина

В събота: Прокурорите започват избора на нов член на ВСС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Обикновен фашизъм | нерегистриран
  2
  0

  Това се нарича "обикновен фашизъм".Как може да искаш първолаци да ходят с маски ? Какво ще научат в това училище , освен че ще искат да се върнат бързо в къщи , за да махнат маските ? Кунчев има изтерзана физиономия, явно е под нечий контрол ,за да бълва подобни глупости почти всеки ден.Няма как да се увеличи тази безсмислена епидемична обстановка, вече се изкупиха маските , които бяха поръчани през март месец, така че вече няма смисъл.С всяка нова глупост на управляващите се получават нови и нови причини за протести.

 2. 2
  и така до края на света | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #1 от "Марко | нерегистриран":
  И така до края на света с по 2-3 месеца и години...

  Много ми е интересно как без да са направени никакви аутопсии на починали лица от Ковид 19 се говори въобще за такова заболяване?
  Прилича ми на онази приказка за "новите дрехи" на голия цар...

  Явно друг начин да останат на власт нямат......

 3. 1
  Марко | нерегистриран
  8
  0

  И така до края на света с по 2-3 месеца и години...

  Много ми е интересно как без да са направени никакви аутопсии на починали лица от Ковид 19 се говори въобще за такова заболяване?
  Прилича ми на онази приказка за "новите дрехи" на голия цар...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.