Кумгейт-2: Йончева и Добрев в сблъсък кой кого откъде е финансирал


Скандалът с приятелския и роднинския кръг на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в хасковската община вчера продължи с нови разкрития и опровержения. Началото беше сложено от Добрев, който се яви два пъти публично, за да се отбранява срещу сигналите, които колежката му от БСП Елена Йончева прати в прокуратурата в петък. 

Първо по bTV, а след това на пресконференция в централата на ГЕРБ той влезе в обяснителен режим за роднините си, част от които подадоха оставки от общината в Хасково след скандала през есента. Между двете му появи Йончева също даде пресконференция и раздаде на журналистите схема как фирми на фамилията се финансират от офшорни компании. 

Главна тема на задочната разправия беше заемът, който фирмата на родителите на Добрев - "Визьор" ООД, е получила. Според Йончева парите са отпуснати от две фирми - "Форуком" АД, в която акционер е мъжът на първата братовчедка на Добрев Данаил Гаргов, и "Форуком и компания" АД - акционер с над 50% във "Форуком фонд имоти" АДСИЦ, в която самият Добрев е имал дял, бил е член на УС и управител, а братовчедката Росица Гаргова е зам.-председател на съвета на директорите. При избухването на "Кумгейт" Росица Гаргова бе директор на финансовата служба в общината в Хасково, като впоследствие подаде оставка. Съпругът й обаче и досега е шеф на комисията по бюджет и финанси в общинския съвет на Хасково. С отпуснатия заем от два милиона лева бащата и майката на Добрев изграждат цех за пелети.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев съобщи по bTV, че кредитът на фирмата на родителите му е взет от лицензирана от БНБ финансова институция, но не пожела да каже името й. Той обаче показа документ, от който стана ясно, че кредитор е "Форуком и компания" ООД. Според регистъра на Комисията за финансов надзор обаче контролирана от комисията е само "Форуком фонд имоти", договор с която Добрев не показа.

Добрев и Йончева се скараха и за произхода на парите за този заем. От схема, раздадена от БСП на журналистите, става ясно, че голяма част от финансирането на фирмите на Данаил Гаргов, включително и на "Форуком", идва от заеми от офшорни компании и банки, регистрирани на Сейшелските острови и на Маршалските острови. Йончева попита какъв е произходът на средствата от офшорките и припомни, че Делян Добрев е със свален имунитет и че прокуратурата е повдигнала срещу него обвинения за безстопанственост за 10 млн. лв. 

На контрапресконференция Добрев призна, че взетият от родителите му кредит може да е с офшорен произход. "Оттам нататък как се финансира институцията и дали точно някакви офшорни пари са отпуснати за този или за друг кредит, никой не може да каже. А и не е необходимо, защото финансирането от офшорна фирма не е престъпление. Напротив, често срещана практика е. В България "офшорна фирма" е придобило публично значение за нещо лошо и те затова се опитват да ме оплескат", заяви депутатът. 

Добрев контраатакува Йончева, че по време на предизборната кампания в Хасково е спала в имоти на банкера Цветан Василев и че редовно била в компанията на мъж, който бил съден в Испания и три пъти си сменял имената. Йончева отговори, че е нощувала единствено в хотел "Хистори" в града, а въпросният човек е организирал и водил среща между нея и местната ловно-рибарска организация, на която присъствали и журналисти. 

Любо Гребеца поиска да излезе предсрочно от затвора

Предишна новина

Правят нов превод на Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  "по време на предизборната кампания в Хасково е спала в имоти на банкера Цветан Василев и че редовно била в компанията на мъж, който бил съден в Испания и три пъти си сменял имената."  Значи е спала само в един имот на Цветан Василев - в Хасково де. Може да е спала и в други негови имоти, ама в други градове.  А "организаторът" за какво е съден, да не би и той като другата Елена да е преминал невидимата линия на някой магазин със скъп неплатен парфюм?  Въобще - партизанска компания!  Ленчето да вземе да разкажа за един социалстически лидер без трудов стаж как със спестени пари от закуската си е купил имение в Швейцария.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.