КПКОНПИ поиска отнемане на имане за над 60 000 лв. от измамника Спас от Кочериново

КПКОНПИ поиска отнемане на имане за над 60 000 лв. от измамника Спас от Кочериново
Спас Василев по време на едно от заседанията по делото срещу него, снимка:БГНЕС/архив

На първото си редовно заседание за 2021 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) поиска отнемане на имущество за над 60 000 лв. от измамника Спас Василев, по-известен като Спас от Кочериново. През 2018 г. Спас беше осъден на 7 месеца затвор за измама – за това, че в периода 2016 – 2017 г. е въвел в заблуждение 7 лица с твърдението, че ще им осигури изгодни самолетни билети.

Скандалът гръмна през есента на 2017 година. Тогава десетки потърпевши от България и чужбина подадоха сигнали, че мнимият „Александър Николов“, както се бе нарекъл Спас, обещава евтини самолетни билети по Интернет, без да ги доставя. Стана ясно, че профилът на Александър в социалната мрежа е фалшив, а зад него стои българинът Спас Василев. Снимките пък са на трети човек - френски гражданин и са присвоени от реалния му профил във Фейсбук. Тогава и жалбите срещу Спас заваляха. След това срещу Василев бяха образувани още две досъдебни производства за измами.

Заедно с внесения в Окръжен съд – Кюстендил иск за отнемане на имущество на Спас от Кочериново, КПКОНПИ поиска отнемане на незаконно придобито имущество в размер на общо 1 821 203 лв. Решенията включват и искове за отнемане на 20 недвижими имота и 9 моторни превозни средства, на обща стойност 446 731.60 лв., уточняват от Антикорупционния орган.

В Окръжен съд – Кюстендил се внася иск срещу Спас Василев, на стойност 60 051.88 лв.  

В Окръжен съд – Ловеч се внася иск срещу Павел Александров, на стойност 147 090.27 лв. Претендира се и за един недвижим имот. Александров е обвинен от прокуратурата в това, че през 2015 г., в качеството си на длъжностно лице – директор на Център „Фонд за лечение на деца“, е сключил договор с фирма, без да проведе обществена поръчка, като от тези му действия биха могли да настъпят немаловажни вредни последици.

В Окръжен съд – Видин се внасят два иска – срещу Евтим Стефанов и срещу съучастничката му Десислава Емилова. Искът срещу Стефанов е в общ размер на  466 534.28 лв. КПКОНПИ претендира и отнемане от него на 2 недвижими имота и 3 автомобила. Стойността на иска срещу Емилова е 88 223.28 лв., като се претендира и отнемане на 1 автомобил. Стефанов е обвинен от прокуратурата за това, че в периода 2011 – 2013 г., в качеството си на длъжностно лице - изпълнителен директор на Сдружение „Агенция за регионално развитие и бизнес-център – Видин“ е присвоил чужди парични средства на МРРБ и средства от фондове на Европейския съюз, отпуснати за финансиране на трансгранични проекти между България и Румъния и между България и Сърбия. Според обвинението, той е съставял неистински официални документи, за да удостовери възникналото право на плащане. Емилова е с обвинение в съучастие за това, че е улеснила действията на Евтим Стефанов, като е използвала неистинските официални документи.

В Окръжен съд – Хасково се внасят три искови молби срещу участници в организирана престъпна група, обвинени за изнудване и извършване на финансови сделки без разрешение. Общият размер на исковете е 686 495.29 лв., с претенции и за отнемане на 12 недвижими имота и 5 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Пловдив се внася иск срещу Димо Петров, на стойност 372 808.07 лв., като се претендира още отнемането на 5 недвижими имота и 2 автомобила. Той е обвинен от прокуратурата като съучастник при използване на лица за развратни действия.

Още по темата

Прокуратурата декларира, че няма да допусне натиск по разследването за мъртвото дете в Мездра

Предишна новина

Не съм изненадан от критиките по идеята за разследващ главния прокурор, но каквато задачата-такова и законодателството

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.