КПКОНПИ иска незабавно вдигане на възбраните върху жилищните сгради в комплекса на Божков

КПКОНПИ иска незабавно вдигане на възбраните върху жилищните сгради в комплекса на Божков
снимка:БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) реши незабавно да бъдат подадени искания до Софийски градски съд (СГС) за отмяна на допуснати обезпечителни мерки - възбрани по отношение на всички 14 многофамилни жилищни сгради в комплекс „Нове хоумс“. Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на бизнесмена Васил Божков и свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на „Нове хоумс“ АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество, уточняват от Антикорупционния орган.

От Комисията припомнят, че на 10 март 2021 г. бе публикувано съобщение до медиите, че по отношение на поземлен имот, ведно със строящите се върху него жилищни сгради, са наложени обезпечителни мерки (възбрани) с определение на Софийски градски съд от 01 октомври 2020 г. То е постановено по искане на Комисията, с оглед образувано производство по реда на ЗПКОНПИ срещу Васил Божков. Определението на СГС е потвърдено от Апелативен съд – София и е влязло в сила, като жалбата на „Нове Хоумс“ АД е приета за неоснователна.

Още тогава бе изразена готовност от страна на Комисията да разгледа всяко искане на лица, които твърдят, че с наложените възбрани са засегнати техни имуществени права, с оглед сключени предварителни договори и извършени плащания към „Нове Хоумс“ АД. „Доказателства в тази насока (поне сключени предварителни договори) не бяха представени от акционерното дружество, въпреки осигурената възможност за това. В периода 30 – 31 март 2021 г. последва представянето им с отделни искания от множество лица, които са сключили с „Нове Хоумс“ АД предварителни договори за закупуване на жилища, като са заплатили и съответни суми на дружеството за това. На 07.04.2021 г. ръководството на Комисията проведе и среща с представители на тези граждани“, съобщиха още от органа.

Още по темата

Убиецът от Сотиря моли съда за снизходителност

Предишна новина

Обвинението за бягството на Жарко Момчилович: Прокуратурата не е виновна за всичко в държавата

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 2
  908стс99 | нерегистриран
  2
  0

  Не разбирам първо са искали запор, а после искат незабавно да се вдигне, защо не се обърнат към юрист да им каже кое е правилното.

 2. 1
  !!! | нерегистриран
  2
  0

  Винаги има риск, когато се закупува жилище "на зелено", особено в България, а и като цяло заради това цените са доста по - евтини.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.