Косово създава съд за АОК


Правителството на Косово прие законопроект за формиране на специализиран съд за военни престъпления на бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК). Документът ще бъде внесен в парламента за гласуване. Със закона се предвижда продължаване на мандата на ЕУЛЕКС до 2016 година.
Лидерът на Демократичния съюз на Косово Иса Мустафа заяви, че неговата партия ще подкрепи създаването на специалния съд за престъпления, посочени в доклада на Дик Марти, за които са заподозрени бивши членове на АОК. "Между двата варианта, този сами да сформираме специален съд, е по-малко болезнен, защото в противен случай съдът ще бъде създаден от Съвета за сигурност на ООН, изтъкна Мустафа. Според лидера на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай неговата партия също ще подкрепи създаването на специалния съд. Неотдавна същото обяви и председателят на Алианса за Ново Косово Беджет Пацоли. Против създаването на специалния съд и продължаването на мандата на ЕУЛЕКС се обявиха представителите на движението "Самоопределение" на Албин Курти.
За продължаване на мандата на мисията на ЕС и за сформиране на специалния съд трябва да гласуват най-малко 80 депутати в косовския парламент.

Американско семейство спечели дело срещу добив на шистов газ

Предишна новина

Какво стана с оставките за Лясковец?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.