Корупцията заплашва националната ни сигурност

Корупцията заплашва националната ни сигурност

Депутати от управляващото мнозинство определиха мотивите на опозицията като “смехотворни”, а лидерът на партия “Воля” Веселин Марешки потвърди, че групата му няма да подкрепи искането за “вот на недоверие”.

От три секретни документа - на ДАНС, на прокуратурата и писмо от финансовия министър, е "направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност". Това обяви в сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Декларацията й предшества внасянето на вота на недоверие към кабинета "Борисов", който е за "невъзможността му за справяне с корупцията".  

Тя обясни, че документите са постъпили на 9 януари т. г. в "Секретно деловодство" на парламента. "За съжаление, законът забранява да си служа с имена на хора, фирми и числа за злоупотреби и корупция. Но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи, е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност. Констатация на правоохранителните органи на България, не от опозицията и не само заради вота на недоверие", обясни Нинова в декларацията си пред народните представители. 

По думите й "тези констатации, с указания на главния прокурор, стоят на бюрото на българския министър-председател Бойко Борисов от август месец 2016 г. Сега е 17. 1. 2018 година. Нищо не е направено. Констатациите към 4 януари са, че проблемът е същия. Искаме истината да стане достояние - за каква корупция става дума, защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки, покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната", допълни лидерът на левицата. 

Затова БСП настоява в четвъртък сутрин да бъде свикан извънреден Председателски съвет на НС с две искания: или документите да се разсекретят, или да направим закрито заседание на парламента и да ги разгледаме. Вярвам, че те ще помогнат на народните представители да си направят верните изводи и да преценят как да гласуват на вота на недоверие за корупция. 

Вот на недоверие, подкрепен от 80 депутати и с 10 страници мотиви

По-късно през деня БСП внесе в деловодството на НС и вота на недоверие към правителството, под който стоят подписите на 80 народни представители.

В мотивите на партията, които са 10 страници, се посочва, че поводът за искането за гласуване на вота на недоверие е "невъзможността на избраното на 4 май 2017 г. правителство с министър- председател Бойко Борисов да се справи с основния проблем пред българската държавност – корупцията".

В мотивите си левицата посочва още, че "предложеният проект на решение не е самоволен опозиционен акт, а необходимост и се основава на разбирането, че корупцията е пропила цялата държава; че правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" не само не може, но и не иска да преустанови този процес; че правителство, което не се справя с този кардинален проблем, фактически е загубило правото си да управлява".

Според БСП фактът, че корупцията властва в България, не се нуждае от доказване. "През деветте месеца, през които е на власт, правителството на Бойко Борисов е употребило повече енергия да обяснява, че корупцията е несъществуващ проблем, отколкото да ѝ се противопоставя", се казва още в мотивите към вота на недоверие.

Левицата твърди, че  "за сметка на своето бездействие по отношение на действащите корупционни схеми, през краткия период на съществуването си поредното правителство на Бойко Борисов е дало достатъчно примери за различни прояви на корупция и користно поведение на властта, всеки един от който - достатъчно основание да се гласува недоверие на Министерския съвет".

От партията дават и примери за корупция - ремонтът на НДК, "Суджукгейт", "Хасковогейт", изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност и други.

 

Още по темата

Една година условно за шефа на БОП – Стара Загора

Предишна новина

Парламентът прие поправки в Закона за банковата несъстоятелност

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  5
  -3

  И кво каза левицата за социалистическия батак в социалистически Батак?  Ем се борим, ама ем реално нищо не праим, ем даже си мълчим за там, дето се вихри голема социалистическа далавера.  Важното е някой да дава бира, кИИИбапчита и суджуци, че без тях не може да се събере и шепа хора за да се отпразнува я Бузлуджански конгрес, я Рождество Татово.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.