Конституционният съд на Тайланд отстрани премиера на страната


Конституционният съд на Тайланд отстрани премиера на страната Инглак Чинават, съобщи Би Би Си. Причината е, че Ченават е отстранила незаконно шефа на службата за национална сигурност преди година в полза на свой роднина. Искът бе внесен от група сенатори.

Заседанието, в което съдът призна Ченават за виновна, се предаваше пряко по телевизията. Съдът й забрани да се занимава с политическа дейност в продължение на 5 години. Чинават твърди, че скандалното кадрово решение не е нейно, а на комисия от министри. Тя допълни, че никога не е вземала решения за собствена изгода.
Очакванията са, че съдебното решение ще предизвика масови демонстрации на нейни привърженици и противници. Привържениците й смятат, че съдът решава предубедено и преднамерено срещу правителството. В политическите си предпочитания селското население и средната класа поддържат Чинават, а симпатизантите на краля са в опозиция.

На 3 май лидерът на опозицията Абхисит Ветчачива призова властите да отложат с половин година общите избори, които са насрочени за юли. Като се мотивира с необходимостта от намиране на изход от политическата криза в страната, той настоя Чинават да подаде оставка. По-рано Конституционният съд анулира резултатите от проведените през февруари избори, спечелени от Чинават.

Началникът на кабинета на Орешарски е на разпит днес

Предишна новина

Дадоха на прокурор германец, пошегувал се с Бин Ладен

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.