Колко струва да получиш индулгенция от ГЕРБ?


Откакто Бойко Борисов взе властта през 2009 г., управленски кадри редовно получават индулгенция за биографията си. "Дългата скамейка на ГЕРБ" става все по-цветиста, като някои хора се озовават отново на нея, въпреки че преди това са били изпаднали със скандал от там. Слепи ли са в ГЕРБ? Катарзис ли е това, или има други интереси, които диктуват играта? Въпросите са риторични. Защото по целия вертикал и хоризонтал на властта изскачат хора, чиято кариера е "впечатляваща" и е много показателна за това как функционира държавата и особено правораздавателната й система. На практика кадрите на управляващата партия са нагледен пример за това как можеш да се измъкнеш безнаказано от всякакви ситуации, но не за да се покриеш през девет планини в десета, а за да се върнеш на бял кон във властта.

"Не знаем какво се случва във всяко село",

гласи оправданието, изречено от министъра на правосъдието Цецка Цачева, бивш председател на парламента и член на най-близкото обкръжение на премиера след последния скандал с Лазар Влайков, доскорошния председател на общинския съвет в Септември например, който бе изключен от ГЕРБ след убийството в с. Виноградец по време на гуляй за детски рожден ден. Дали обаче това е така?

Влайков е бил обект на обсъждане на среща лично с Бойко Борисов, твърди пред bTV бивша общинска съветничка, чийто син е пребит през 2008 г. Тя написала писмо за поведението на гербаджията и била повикана на разговор от Борисов, който тогава бил кмет на София. Ако вярваме на думите й, той дори наредил Влайков да бъде махнат от ГЕРБ. Това не се е случило. Вместо това жената е осъдена от районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров (осветлен сега като приятел на Влайков), срещу когото тя пратила двама частни детективи, за да следят дали е гръб на общинаря. На местния вот през 2011 г. Влайков е на второ място в листата на ГЕРБ в Септември, понеже е неосъждан. През януари 2012 г. ранява с нож шофьор на пътя след караница за дълги светлини. Кървавата свада не води до присъда, защото извършителят бил в състояние на афект.

Влайков е изключен шумно от партията след пътния инцидент. Тъй като отново не е осъден, изключеният подава молба за членство и

след по-малко от година пак е приет в партийните редици

През 2014 г. става председател на общинския съвет. На изборите през 2015 г. е на избираемо място в листата. "Свидетелството му за съдимост е чисто", гласи защитната версия днес на ГЕРБ.

На делото за мярката за неотклонение в Пазарджик окръжният прокурор Росен Малинов обяви, че срещу активиста е имало 6 досъдебни производства - две за кражби и четири за побоища и телесни повреди. Въпреки че всички те са прекратени, няма как в ГЕРБ да не са знаели за проявите на съпартиеца си. Известно е било най-малкото на областния координатор, координатора в Септември и местните депутати на ГЕРБ, а най-вече на партийния строител Цветан Цветанов. Те покровителствали ли са, или са проспали кариерата на общинаря? И защо, ако му вярват, така бързо го изключиха от партията и го накараха да напусне и общинския съвет след убийството в с. Виноградец?

"Няма случай, в който г-н Борисов или аз, или който и да е от структурите на партия ГЕРБ да е толерирал такова поведение като това на Лазар Влайков", твърди сега Цветанов по Нова телевизия. Фактите сочат точно обратното.

Не може да бъде пропуснат Живко Мартинов, героят от прочутия "Суджукгейт". Според публикация на "Капитал", след като в зората на демокрацията прави пари покрай "Югоагент" на Миролюб Гаич, той се насочва към търговията със зърно. През 2007 г. е проверяван от данъчните за ДДС измами, информирана е и прокуратурата, но няма образувано дело. През 2011 г. е подаден сигнал в парламентарната комисия "Антимафия" по повод бизнеса с ветропарковете на Калиакра на тогавашния шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Съдружник на дъщерята на Лазаров е именно Мартинов. Това не му наврежда - той израства от учредител и общински ръководител до депутат от ГЕРБ.

Сега Мартинов има 6 обвинения: две за принуда (едното за прословутия суджук за премиера), закана за убийство, опит да бъде осуетено наказателното преследване срещу бивш зам.-министър, заплахи с цел принуда срещу зам.-шефа на МВР в Добрич и началника на РПУ-то в Балчик, опит със заплахи да упражни принуда върху директора на ВиК-Добрич. И докато

Борисов побърза да го нарече негодник

и да обещае изритването на всеки подобен от парламента, Цветанов го изпрати с благодарности от парламентарната трибуна. Мартинов пък чистосърдечно разкри, че всеки, който гони кариера и не се е реализирал в друга партия, се е пробвал в ГЕРБ. Вижда се и с просто око, само дето не беше казано колко струва тази кариера.

Но не само членове на ГЕРБ показват завидно майсторство в оцеляването по високите етажи на властта.

Личност, отстранена по настояване на премиера Борисов, е Георги Харизанов, бивш шеф на "Напоителни системи". Той беше обвиняем за неизгодна сделка, но делото беше прекратено. След като това се случи, двамата с премиера се срещат на тенис корта, като Харизанов, естествено, пада. Няма проблем - бившият напоителен шеф е реабилитиран и с чисто съдебно минало, след като беше подсъдим за заплаха за убийство, обвиняем по дело за кражба и осъден за изнудване. Дребен факт е, че заблуди ГЕРБ, че има висше образование. Управляващата партия и Борисов не са дребнави. Особено пък по този въпрос.

Покрай избора на съдия Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) стана известен любопитен случай,

вдигащ завесата за партийното инженерство на Цветан Цветанов

През 2012 г. Чолаков участва в петчленния състав, който отменя уволнението на бившия шеф на полицията в Сливен Чавдар Божурски - от май областен управител на Сливен. Божурски е освободен от МВР от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Причината според съдебните решения на две инстанции е непристойно поведение на полицая в сливенския пиано бар "Сохо". Там той осъмнал с компания и след като призори персоналът отказал да сервира повече алкохол, защото искал да затваря, пиячите викнали дежурния автопатрул. Последвала проверка на заведението, охранителят бил отведен, а сметката била платена от дошлия шеф на полицейското управление, защото компанията отказала да си плати. Тези подробности са описани в двете съдебни решения на ВАС, които са публични.

След инцидента на дежурните полицаи било разпоредено да напишат нови докладни по случая и да опишат несъществуващ скандал на Божурски с криминално проявен, пише в решението на тричленния състав на ВАС, който смята, че полицейският шеф е уволнен законно и потвърждава заповедта на министъра. Втората инстанция във ВАС не отрича тежкото нарушение, но намира формален повод да отмени уволнението - с няколко дни не бил спазен срокът за налагането му. Така Божурски е върнат на поста си.

Следва изненада: Цветанов сменя адвоката си по делото, което съдия Мирослава Тодорова завежда срещу него за клевета, и

наема дъщерята на Божурски, когото наскоро е уволнил

Елена Божурска е глобена с 1000 лв. от Софийския окръжен съд за неявяване в съда. В крайна сметка тя си свърши отлично работата - Цветанов не беше осъден. За финал третият кабинет на ГЕРБ излъчи Божурски за областен управител на Сливен.

Показателен за нелогичните рокади е случаят с шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен. През февруари 2016 г. беше махнат от поста си, след като игра основна роля в газовата криза по Нова година. Мотивът за уволнението му се съдържаше в една дума: "оптимизация". Изненадващо при третото правителство на Борисов Коен се върна като шеф на борда на директорите на АЕЦ. Остава въпросът защо е толкова ценен кадър и какво кара партията да го сваля, а след това да го качва на върха. В АЕЦ няма ли нужда от оптимизация?

Впечатляващ кариерен ренесанс като шеф на ВИП-а на летище "София" изживява и 70-годишният Борис Попов, който изненадващо и тихомълком бе върнат на поста от транспортния министър Ивайло Московски. Попов оглавяваше тази ключова структура почти две десетилетия. През 1995 г. името му нашумя, след като издирван бандит бе докаран от ЮАР в България, за да получи правосъдие, но на летището успя да избяга. Попов бе уволнен през 2014 г. точно в разгара на кризата с КТБ. Официални мотиви за освобождаването му не бяха дадени, въпреки че се носеха всякакви слухове за изнесени милиони от КТБ през ВИП-а.

"Сега" се опита да намери за коментар лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и неговия заместник Цветан Цветанов, за да обяснят как става селекцията, но отговор не последва. От телевизионния екран те побързаха да метнат топката към БСП, която търпяла депутат, подсъдим за купуване на гласове. Сякаш това оправдава ГЕРБ.

Вълната от местни допитвания роди прецедент "вот до дупка"

Предишна новина

Помещение под офиса на ексдепутата от "Суджук-гейт" приличало на месарска фабрика

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.