Новият парламент се връща на стария адрес поне за своето начало. Това стана ясно малко след като президентът Румен Радев издаде указа, с който насрочи първото заседание на 45-тото Народно събрание за 15 април.  

По време на първата среща на представители на шестте групи, които ще сформират новия парламент, е договорено откриването и клетвата да се проведат в старата бяла сграда на площад "Народно събрание".

Предложението е направено от групата на „Има такъв народ“, а като основен мотив е изтъкнат авторитетът на стария законодателен дом, олицетворяващ парламентаризма у нас в продължение на десетилетия. Идеята е подкрепена от пет от общо шестте групи, влизащи в новото Народно събрание, като скоро ще стане ясно дали работата на новите депутати няма да остане за постоянно в старата сграда. Решението ще бъде взето от новия председателски съвет.

Ако това се случи обаче остава неясна съдбата на новата пленарна зала, намираща се в бившия Партиен дом, която беше основно ремонтирана в продължение на години и в която се проведе последната пленарна сесия на 44-тото Народно събрание. И тук изниква и въпросът - Какво се случва с кабинета на Тодор Живков?

Преди лятната си ваканция през 2020-та година по време на последното си пленарно заседание, депутатите от 44-тия парламент се сбогуваха с централната сграда на Народното събрание, намираща се на едноименния площад в столицата.

Решението за нейния строеж е взето от правителството на Петко Каравелов през 1884 година, като през годините тя е разширявана. Въпреки това депутатите се събират в нея на първо заседание през 1885-та и така до 2020 година. В „бялата сграда“ се помещава пленарната зала, администрацията на парламента, председателският кабинет, както и помещенията на отделните парламентарни групи.

От миналата есен народните представители се преместиха на нов адрес – бившият Партиен дом в „Триъгълника на властта“ в София и законите започнаха да се „коват“ в нова, голяма и модерна пленарна зала. До този момент в Партийния дом заседаваха отделните парламентарни комисии. Преместването на парламента доведе и до нови кабинети на групите в него, както и нов кабинет за председателя на Народното събрание.

Интересен факт е, че при новото разпределение на стаи и зали през 2020 година, помещението, в което преди се е помещавал кабинетът на бившия Първи - Тодор Живков, е даден на председателя на Народното събрание.

Помещението се намира в източната част на сградата на Партийния дом, като отпред има парадна площадка, където на времето е стояла охраната от УБО. То е с площ 81 квадрата – 9 на 9 метра. Преди години бившият съветник на Живков – Костадин Чакъров разказал, че обзавеждането на мястото било скромно. Имало дървена маса със зелено сукно и два кожени фотьойла в тъмнокафяво, където са се състояли конфиденциалните разговори. Вероятно в годините помещението е претъпяло промяна, сменен е и интериорът, но дали е обновено при ремонта преди преместването на парламента през миналата година – не е ясно.

Ще остане ли празен кабинетът на Тодор Живков или новият председател на НС ще се настани в него? Отговорът ще стане ясен до дни, когато новият председателски съвет реши дали заседанията и цялостната дейност на 45-тия парламент ще се върне в старата сграда.

Само след ден новите депутати ще се съберат официално за първи път. По традиция това заседание ще бъде водено от най-възрастния народен представител. В тази ситуация това е Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз, а след тях и изявления на парламентарно-представените партии и коалиции. Ще стане ясно и името на председателя на 45-тия парламент, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

На първото заседание на новия парламент слово ще произнесе и президентът Румен Радев.

Още по темата

Обвинението за бягството на Жарко Момчилович: Прокуратурата не е виновна за всичко в държавата

Предишна новина

Между 20 лв. и 80 лв. за глас давали от разбитата банда за изборни измами

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Фалшимент Петров | нерегистриран
  3
  0

  Тръгнаха да местят НС, заседнаха насред път
  Бъркотия на жълтите павета
  PANIC ON THE YELLOW BRICK ROAD

  Къде да заседава новото Народно събрание? Този въпрос прокара линията на първото разделение в новия парламент, където по идея съединението прави силата. Но на практика през годините съединението все се е осъществявало фрагментарно, партизански, на прибежки и припълзявания между парламентарните групи.

  Сега партията на Слави Трифонов ИТН и останалите парламентарни сили без ГЕРБ искат НС да се върне от Партийния дом в старата сграда с надпис "Съединението прави силата". ГЕРБ обаче си харесват ремонта за 44 млн. в Партийния дом и си предпочитат да заседават там.

  То не се знае дали това Народно събрание ще изкара и месец, но хората си имат принципни позиции!

  Писателите, юристите, каратистите и мозъците пети мандат на ГЕРБ си харесват Партийния дом, защото им омръзнало 4 мандата в една и съща сграда. След колосалните разходи и организационни усилия на Цвета Караянчева по местенето сега е просто грехота да се връща всичко в позиция, по-лоша и от изходната.

  Старата сграда е в "мерзост на запустението", както е казал пророк Даниил. В старото Народно събрание тепърва трябва да се купуват нови килими, защото старите Цвета Караянчева ги подари на театъра в Кърджали, където събират метани и овации до днес.

  В крайна сметка новите парламентаристи тръгнали да местят скупщината, но ГЕРБ като най-многобройна група спрели преселението насред път и сега Народното събрание е на жълтите павета. Даже може да си протестира срещу себе си.

  Ето как коментираха някои политически играчи.

  ***

  "Не можем да връщаме килимите от Кърджали в София! - категоричен е Лъчезар Иванов - Сивото вещество. - Не е коректно, не е красиво, ние милеем за културата, аз не съм лъчезарен идиот!" - изтъква медикът, парламентарстът, мозъкът и просто човекът на име Иванов.

  ***

  Цвета Караянчева избра друга комуникационна стратегия:

  "Добре, ние ще се върнем в старата сграда на НС, но трябва да кажем на народа колко ще ни струва това - откровена е Караянчева. - Аз понеже имам някакъв опит в тая работа, искам да ви кажа, че за да влезем да заседаваме в старата сграда, ще опукаме едни 50-60 млн. за ремонт и реадаптация. Знаете, че не правим компромиси с качеството на ремонтите, а и аз обичам да си ми е хубавко на работното място.

  Таман си направихме Партийния дом, айде сега популистите ни връщат при "Съединението прави силата"! Знаете ли колко струва да се купят само нови фикуси и рододендрони за старата сграда? Не знаете и не ви трябва! Тук дори не говоря за разходите по хамали от площад "Македония", хамали-студенти и други подобни. Стига излишен популизъм, сега за няколко седмици Народно събрание ще харчим като сватбари, защо? След няколко месеца ще спечелим още по-убедително изборите и пак ще се местим в Партийния дом. Нали разбирате, че това е несериозно."

  ***

  Има такъв народ замислят концерт на жълтите павета, с който да изтласкат опонентите си към старата сграда на НС.

  ***

  Мая Манолова заяви, че може да заседава на жълтите павета, може в палатка, може и в инвалидна количка.

  "Това не е популизъм, просто при мен има голямо значение с кого съм говорила последно".

  ***

  Христо Иванов каза, че българската политика трябва да напусне жълтите павета и да се насочи към ВСС.

  ***

  Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС ще подкрепи всичко и всички, защото е партия на заедността.

  "Ще подкрепим Слави - обещава Карадайъ, - ще подкрепим промяната, но ще подкрепим по някакъв начин и ГЕРБ, защото имаме дълго дискретно сътрудничество. Тоя парламент като цяло няма дълъг живот, но то и на къси спринтове се правят бързи пари. И ВМРО ще подкрепим, и "Атака" и Цветан Цветанов - ние си знаем бизнеса!" - намигна Карадайъ и се усмихна половинчато.

  ***

  Елтън Джон и Били Джоел изпяха песен против жълтите павета и заявиха подкрепа за преместване на парламента в старата баня на "Овча купел".

 2. 1
  | нерегистриран
  7
  0

  Как кой- Татяна Дончева естествено

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.