Кой ще провери главния прокурор и премиера


Грозното лице на българските управляващи се озъбва в кратки, но съдържателни записи на разговорите им през година-две. Последици обаче няма - разследващите отказват да се занимават с тях, защото ставало дума за незаконно подслушване, с което случаят скоро приключва. Така безобразия, за които в други държави падат премиери, главни прокурори и цели правителства, тук минават като на шега - с малко смях и коментари по форумите в социалните мрежи.

Във всяка демократична държава, когато гражданите чуят премиерът им да казва: "Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...", ще последва ураган от обществено недоволство, разследвания, присъди и със сигурност завинаги съсипана политическа кариера. У нас точно обратното - главното действащо лице в тия разговори Бойко Борисов

продължава да е премиер, а партията му печели избори

Наистина, разкаял се премиер, както ни уведоми преди години прокуратурата, която прекрати разследването по скандала "Мишо Бирата" с аргумента, че Борисов си бил направил самокритика.

А този запис не е единственият. Преди две години се появиха файлове от подслушвания в къщата на Борисов в Банкя, които отново дадоха доказателства за безобразното преплитане като свински черва на уж разделените власти и липсата на гаранция за каквато и да е обективност и справедливост, когато трябва да се прикрият общите им гафове. Тогава премиерът отново излезе чист като сълза, делото за предлагане на подкуп срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов беше прекратено, само бившият прокурор Николай Кокинов понесе дисциплинарно наказание. Изнесените факти по време на арогантния разговор не събудиха интереса на прокуратурата. А ставаше дума за това, че премиерът си е избрал главния прокурор за харчене на европейски пари, за пари, получавани от медии, за да изпълняват поръчки на властта, за кражба на немалка сума, предназначена за сираци, и още, и още. Но и на този скандал сложихме кръст.

Сега сме във вихъра на нова афера - този път на записите разговарят съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. И пак

текат словесни доказателства за брутална злоупотреба

със служебно положение, търговия с влияние и лобизъм. Само че прокуратурата отново реагира по изпитаната рецепта - обявява записите за незаконни и започва дело за използване на незаконно записващо устройство. За темата на разговорите не става и дума. Така излиза, че казаното от Янева, която уличава в нарушения и Цацаров, и Борисов, и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), е вярно, но няма да се разследва, защото записът е незаконен. Никой не отрича същината на скандалните разговори.

Проблемът обаче е, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да разследва себе си. В една идеална ситуация той щеше да се дръпне настрани и разследването да се възложи на независими прокурори. В България обаче такива липсват, всички са подчинени на главния прокурор - прекрасно наследство от времето на социализма, което не се пипва и с пръст от депутатите. Защото така е най-удобно.

А Янева разказва интересни неща - как са се опитвали да я спасяват председателят на Върховния административен съд Георги Колев, членове на ВСС, Цацаров, как Борисов първо е настоявал да бъде "опраскана", а след това обещал нищо да не се случва и дори я канил на разходка в парка в Сандански.

Схемата - тоя да се опраска, оня - не, действа безотказно

в съдебната власт и нито законът, нито справедливостта намират място в тези отношения.

За да не е всичко съвсем явно замазване, формално ще се проведе проверка - етичната комисия на ВСС ще изслуша само подслушваните. Ще се намери и виновен - Ченалова. Има и друг абсурд - етичната комисия се оглавява от Ясен Тодоров, главно действащо лице в записите, определян от Янева като много оправен човек, около когото се формират лобитата.

Остава в комисията за проверка да влезе и Димитър Узунов, за когото съдията казва, че е човекът на Борисов, който му движи всичко. "А нали знаеш, че Митко Узунов е неговият човек в съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря" - разказва Янева. - "Не минават и три минути, звъни ми Митко на вайбъра и ми казва: "Току-що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-те години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш." И още: "Двамата души, които държат съвета и около тях са лобитата, са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в съвета." Добре поне, че двамата със закъснение решиха да си направят отвод, тъй като имената им се споменават в записите. Което означава, че поне формално няма да проверяват сами себе си. Това остава на колегите им от ВВС. Като се имат предвид обаче досегашните действия на съвета, чудеса не бива да се очакват.

Та такива неща в съдебната система. Какви закони, каква демокрация, какви независими власти, какъв мониторинг от Европейската комисия... какви пет лева?

Запорирано имущество на Неймар за 42 млн. евро

Предишна новина

Протестиращи искат оставка на Цацаров и съдебна реформа

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Празно......., празно........ Няма кой .......... остана само Бог, а Бог далеко, а ЕС импотентно, та импотентно, тъпо, та тъпо .....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.