"Кой" се опитва да кадрува в КС и какви са залозите


До края на октомври трябва да стане факт ротацията в Конституционния съд (КС) и местата на четирима негови членове с изтичащи мандати да бъдат попълнени с двама представители от президентската квота, един от Народното събрание (НС) и един от съдебната власт. Още в първите дни на август из медиите се завъртяха имена на кандидати. Интересът към темата е оправдан, защото КС попадна в центъра на вниманието като ключовата институция, която да реши големия обществен и политически въпрос за съдбата на съдебната реформа.

Както е известно, ДПС се съгласиха на "историческия компромис" да подкрепят окастрен вариант на предложените от правителството конституционни промени, но ако преди гласуването им в парламента КС се произнесе дали обикновеното Народно събрание може да ги приеме. Публична тайна е, че ДПС и ГЕРБ разчитат на настоящото мнозинство в КС, което е доказало, че се съобразява с политическата конюнктура и най-фрапантният пример за това бе казусът "Пеевски".

Ето защо големият залог при ротацията в КС е дали там ще попаднат хора с независими позиции и доказана репутация или пък марионетки на задкулисни лобита и интереси.

В същото време са разиграват и други залози, производни на основния, свързани с краткосрочни и дългосрочни интереси на различните участници в пъзела. Опитите за спазаряване на постове в КС срещу други "услуги" вече са в ход и като се имат предвид всички явни и неявни схеми, с които противниците на съдебната реформа работят за нейното саботиране, едва ли има съмнения и за характера на офертите при договарянето на КС.

Както научи Mediapool от свои източници в парламента и съдебната власт, един от сериозните залози в предстоящия избор на членове на КС е съдбата на председателското място във Върховния административен съд (ВАС).

Според депутати от мнозинството засега с шансове за член на КС от парламентарната квота е Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право и бивш зам.-председател на НС от ДСБ. Нейната номинация бе актуална и в предходния управленски мандат на ГЕРБ, но отпадна за сметка на Венета Марковска. Сега правителствената коалиция ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ разполага с обикновеното мнозинство, необходимо за избор на конституционен съдия. В същото време никой не отхвърля възможността вотът в парламента да се обърне в полза на Георги Колев заради големите интереси около ВАС.

Схемата "Георги Колев"

Мандатът на Колев изтича през 2017 г. Ако той го изкара до края, не е изключено дотогава сегашният компрометиран Висш съдебен съвет (ВСС) да бъде сменен и новият шеф на ВАС да бъде избиран от нов състав. Това не устройства ГЕРБ, ДПС и главния прокурор Сотир Цацаров, които може и да нямат същото влияние в следващия ВСС, с каквото разполагат сега, разказаха няколко различни източници на Mediapool.

Ето защо за тях е важно да си гарантират контрола във ВАС още отсега, което означава, че може да изпратят Георги Колев в КС и да подсигурят избора на негов наследник във ВАС. "Бонусът" в цялата схема е, че си набавят и удобен представител в КС.

Източници от партията на премиера Борисов твърдят, че ако се задейства този сценарий, парламентарното мнозинство в подкрепа на Колев може да се формира с гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ и други желаещи, но със сигурност без Реформаторския блок.

Забавянето на съдебната реформа работи в полза на ВСС, който няма как да бъде сменен преди приемането на конституционните реформи. Редовният мандат на съвета изтича през октомври 2017 г. Според запознати Георги Колев нямал нищо против да бъде пратен на "заслужен отдих" в КС, стига да му се гарантира изборът.

Опасенията на Колев са, че дори добре дирижираната схема за рокадата му може да се натъкне на подводни камъни. И е прав, като се има предвид прецедентът "Венета Марковска" – една друга перфектно скроена схема, която зрелищно пропадна. През есента на 2012 г. тогавашният зам.-председател на ВАС Марковска бе избрана за конституционен съдия от парламента, но заради скандалите около кандидатурата й и последвалия силен натиск на Брюксел вратата й бе затръшната на самата клетва. Изборът на Георги Колев за конституционен съдия би бил изтълкуван от европейските партньори по абсолютно същия начин.

Според източници на Mediapool Колев засега не е получил уверение, че ще бъде избран, но му е "предоставен шанс" да работи сам за кандидатурата си.

Евентуален негов избор би бил удовлетворяващ освен за ГЕРБ и ДПС и за АБВ, за които се смята, че са поставили условие да подкрепят промените в конституцията, ако получат инструмент за влияние в КС.

През 2010 г. ЕК открито разкритикува избора на възпитаника на Школата на МВР в Симеоново Георги Колев, който имаше стаж само като наказателен съдия, за шеф на ВАС. Тогавашният състав на съдебния съвет утвърди кандидатурата му под силен неформален натиск от ГЕРБ.

Той остави трагично наследство на предишния си пост като шеф на Софийския градски съд, където ситуацията се влоши допълнително след за председател бе избрана семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева.

Докато бе наказателен съдия, Георги Колев бе засечен на два пъти, че е преписал със запетайките обвинителните актове на прокуратурата в своите решения по делата "Топлофикация-София" и "САПАРД". Той бе упрекван и за бавене с години на делата си.

Скандалите продължиха да следват Колев и във ВАС. Той е сочен като един от най-големите противници на решаването на проблема със случайното разпределение на делата в съдебната система. Във ВАС все още на случаен принцип се определят само съдии-докладчици, а останалите членове на съдебните състави се посочват от ръководството Това обезсмисля принципа на случайното разпределение на делата. По много важни теми ВАС създаде пълна каша в съдебната практика.

През юни Георги Колев коментира пред журналисти, че не е сигурен дали ще става конституционен съдия. "Това не се знае. За сега не мога да ви кажа нищо повече, предполагам, че едва ли ще приема", каза той. Проблемът е, че ако Колев приеме да бъде издигнат, но не бъде избран, най-логично ще е да се оттегли като председател на ВАС, тъй като ще стане ясно, че не се ползва доверие. Този вариант пак урежда ГЕРБ, ДПС и главния прокурор, защото отново ще получат възможност да лансират свой човек във ВАС. Тогава Георги Колев ще остане просто върховен съдия.

Другите кандидати за КС и интригите зад тях

Според неофициална информация, потвърдена от източници на Mediapool, президентът Росен Плевнелиев, който ще трябва да посочи двама членове на КС, вече се е спрял на Филип Димитров - бивш премиер, бивш лидер на СДС и бивш посланик на ЕС в Грузия. Другият нов член на КС от президентската квота вероятно ще е доц. Кристиян Таков - преподавател по право в Софийския университет, председател на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата и член на правния съвет към държавния глава. Доц. Таков е един от най-големите привържениците на съдебната реформа.

Според източниците на Mediapool засега президентът не е откликнал положително на "сондажите" от страна на политици за техни назначения, но много е вероятно ГЕРБ и ДПС да се опитат да го "уговорят" за излъчи техен кандидат.

"Ако Борисов реши, винаги може да получи едното място от квотата на президента", твърдят депутати от партията. Според тях е напълно възможно това да са кадри, близки до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. "Цветанов е избутан от основните лостове, а идват избори, което означава, че трябва да бъде гарантирана неговата лоялност", обясняват запознати.

Плевнелиев обаче може и да не поддаде, като се има предвид, че парламентът – със съществения принос на ГЕРБ и ДПС – го бламира, като окастри два от въпросите на инициирания от него референдум.

Четвъртият нов конституционен съдия ще е от квотата на съдиите. Най-сериозният претендент е председателят на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков. Той е съдия във ВКС, а сега е ред точно на касационния съд да излъчи свой представител в КС. Това негласно правило се е спазвало до момента и се предполага, че ще бъде спазено и сега. Според магистрати Белазелков има подкрепата на голяма част от своите колеги във ВКС, но и там се пече интрига. Очаква се негов конкурент да е съдия Таня Райковска, която упорито бе налагана за шеф на ВКС миналата година и се появиха най-разнообрази спекулации за това "Кой" дърпа конците.

Таня Райковска е председател на Търговската колегия във ВКС и има влияние в съда, за чийто председател бе избран Лозан Панов. Елегантен начин за Панов да укрепи позициите си във ВКС е като помогне на Райковска да стане член на КС. Подкрепата за Белазелков в касационния съд би могла да бъде преодоляна с лекота чрез общо гласуване на търговските съдии във ВКС и силна подкрепа от страна на съдиите във ВАС. Членът на КС от съдебната власт се избира на общо събрание на двете върховни съдилища.

Като се има предвид, че Белазелков защитава независими позиции и досега не е имало съмнения за участието му в задкулисни схеми, той би бил по-неудобен конституционен съдия за привържениците на статуквото, които биха се постарали да изпратят в КС човек, склонен да изпълнява политически поръчки.

Обръщането на вота в Конституционния съд

Уравнението, което трябва да се реши, е сложно. Целта на ГЕРБ е да намери приемливо решение за придобиване на контрол върху Конституционния съд. В същото време Борисов едва ли ще е в състояние да вземе решение, което не е съобразено с ДПС, но пък ще се опита да отговори на очакванията на обществото и западните партньори за кандидат с неопетнена репутация.

Източници на Mediapool твърдят, че лидерът на АБВ Георги Първанов също е оферирал на Борисов подкрепа за конституционната реформа срещу свой човек в КС. Георги Колев изглежда приемлив кандидат и за АБВ.

През есента постовете си в КС напускат двама съдии, назначени именно от Георги Първанов по време на втория му президентски мандат – Димитър Токушев и Пламен Киров. С техните два гласа Делян Пеевски запази депутатското си място, въпреки че се закле като председател на ДАНС. Третият конституционен съдия с изтичащ мандат е Красен Стойчев, който бе избран от Народното събрание по време на тройната коалиция. Без изненада, Стойчев също гласува в полза на Пеевски, присъединявайки се към почти абсурдните мотиви на останалите си колеги.

Четвъртият с изтичащ мандат е съдия Благовест Пунев, издигнат от квотата на съдебната власт. Именно той обяви мотивите на колегите си за Пеевски за абсурдни.

При избор на Филип Димитров, Кристиян Таков, Борислав Белазелков и Екатерина Михайлова (или други конституционни съдии с подобен профил), новият състав на Конституционния съд би добил значително по-реформаторски вид. Членовете на КС, избрани през последните три години през парламента, съдебната власт и президентството, ще могат да формират сравнително лесно мнозинство от 7 гласа.

Изборът на хора от типа на Георги Колев обаче би компрометирал цялата процедура. Преди три години Народното събрание произведе невероятен скандал, пращайки съдия Венета Марковска в Конституционния съд. След силен натиск от Европейската комисия и действията на ръба на закона от страна на президента Росен Плевнелиев, Марковска все пак не успя да влезе в КС, но срамът остана. Както и увереността, че задкулисието ще пробва все по-перфидни схеми за своето оцеляване.

Синът на Кадафи не заслужава смърт

Предишна новина

Луд късмет ще е, ако "терористите" наистина са "фалшификатори"

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 3
  неБелазелков | нерегистриран
  2
  -2

  Медиапул започна PR кампанията на Белазелков.

  Публична тайна е, че този човек няма никакъв авторитет сред колегите си. Авторът на статията също го знае, ама поръчката е друга.

 3. 2
  Ня#КОЙ | нерегистриран
  2
  -1

  От четиримата изброени кандидати за член на КС,най-читав е Белазелков.Който адвокат се е вявяла при него по дело,е разбрал и усетил неговата обща и правна култура,независимо мнение,добър интелект,отличен правен език при писането на решения.Не може да бъде обвинен в партийно пристастрие.Докато останалите са политически кандидатури,хора на статуквото,привърженици на правителствената псевдореформа,казионни лица,слабо подготвени юридически,но изпълнителни спрямо меценатите им,които ще ги изпратят там.Единият пък даже е представител на виден комунистически клан,на другия му търсят работа,защото човекът е свикнал от 25 години все на служби да е,с право не е се занимавал,сигурно не знае къде е входът на съда или на юридическия факултет.Никой не се интересува от правната култура,независимото мислене и честността на кандидатите-важното е да са "правилните" хора.Затова нищо добро не очаква тази институция-КС.Тя ще остане с реномето на нещо като новото Политбюро-малко работа,много политика,договорки и политическо задкулисие.

 4. 1
  ****************************-********************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.