Кой може да кара е-тротинетка, с каква скорост, от колко години, а и къде?


Депутатите окончателно регламентираха движението с електрически тротинетки.

Това стана факт с приетите на второ четене текстове от Закона за автомобилните превози.

Приетите промени задължават водача на индивидуално електрическо превозно средство – при движение в тъмните часове или при намалена видимост, да ползва светлоотразителни елементи върху облеклото си, позволяващи да бъде лесно забелязан.

Водачите на такива превозни средства са длъжни да се движат и по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната границана платното за движение.

В тъмните часове на денонощието, или при намалена видимост, водачът трябва да управлява електрическото превозно средство с включени светлини.

В случай, че лицето е до 18 години, трябва да ползва каска.

На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50km/h. Ограничението обаче не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.

Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, забранени за влизането на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните автобусни линии.

Депутатите въведоха ограничения в скоростта за водачите на е-тротинетки. Те няма да могат да развиват скорост по-висока от 25 km/h.

На водачите им е забранено също така да превозват други лица, както и да ги управляват без да държат кормилото с ръце.

Медийната публичност на наказателните производства в досъдебна фаза не е забранена от стандартите на ООН и Съвета на Европа

Предишна новина

Пратиха армия срещу протестиращи български роми край Неапол

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.