Кой манипулира оценката на ЕК за върховенството на правото в България*

Кой манипулира оценката на ЕК за върховенството на правото в България*
Факсимиле от Доклада за върховенството на правото в ЕС - България

Още преди месец „Труд“ повдигна завесата как в изготвянето на първия доклад за Върховенство на правото в Европейския съюз, особено в частта за България, съществува риск от прокарването на определени лобистки интереси.

И макар Службата на говорителите на Европейската комисия любезно да отхвърли разкритията за това, че зад подготовката на обобщенията на черновата за нашата страна стои и новоназначен съветник по политическите въпроси, който е дългогодишен журналист в изданията на Иво Прокопиев, фактите потвърдиха в голяма степен опасенията за пристрастност.

Седмица след представянето на доклада, когато употребата му за вътрешнополитически цели сякаш вече не е толкова интензивна, можем да направим критичен преглед на доклада, с който да потвърдим, че дори и в ЕК могат да грешат, особено, ако източниците им са силно мотивирани да изграждат манипулативна представа за реалността.

Малцина са тези, които четат подобни документи от край до край, още по-малко са онези, които се вглеждат в изброените под черта източници. Именно отметките обаче потвърждават съмненията ни, че при изготвянето на документа за България, Брюксел се е доверил на свързани помежду си неправителствени организации, известни с либералните си пристрастия и силно негативно отношение към прокуратурата, например - „Антикорупционен фонд“ и Български институт за правни инициативи. Вероятно заради това не е изненадващо, че в доклада се посочва как „в България комбинацията от правомощията и позицията на главния прокурор оказва значително влияние, тъй като главният прокурор може да отмени или измени всяко решение, взето от прокурор“. Твърдението перфектно обслужва тезата за безконтролността на „обвинител №1“, но е най-меко казано неточно.

След измененията на Закона за съдебната власт от 2016 г. прокуратурата вече не е централизирана структура, тъй като единоначалието и субординацията се отнасят до административните ръководители и главния прокурор. Практически главният прокурор няма как да нареди на наблюдаващия прокурор, какво решение да вземе по дадено дело. Главният прокурор упражнява методическо ръководство над прокурорите, което се изразява в предоставяне на инструкции за еднакво и точно прилагане на законите, което е далеч от това да определя хода на конкретно производство. Това е така, защото правомощията на „обвинител №1“, произлизащи от ЗСВ и НПК, се отнасят до всички магистрати, а не до отделни прокурори или следователи.
Главният прокурор има правомощия за контрол над законосъобразността по делата, които са регламентирани в НПК и се отнасят основно до възобновяване на отделни дела, в случаи, че бъде сезиран. Практиката показва, че годишно тези правомощия са използвани от българските главни прокурори по около 10 дела, които на фона на стотиците хиляди, трудно могат да служат като „доказателство“ за всевластието на първия сред обвинителите.

В голяма степен авторите на доклада, особено в областта за правосъдната система и в частност прокуратурата, влизат в колизия с друг документ, изготвен отново от Европейската комисия при това през 2016 г. Става въпрос за Независимия анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата и на нейната независимост, изготвен след шестмесечна мисия на четирима прокурори от страни от ЕС. Препоръките от анализа бяха в посока абсолютно обратна на изложеното в Доклада за върховенство на правото, защото според европрокурорите, изпълнили няколко мисии у нас, българските им колеги са силно еманципирани и би било добре, ако главният прокурор или преките административни ръководители имат по-широки правомощия. Общият извод от независимия анализ, изготвен преди четири години бе, че главният прокурор в България, противно на ширещата се теза, има далеч по-ограничени правомощия от много от европейските си колеги.

Грешки, оказва се, има и в друга част от актуалния доклад на ЕК и отново причината за това е неправилно представена от „Антикорупционния фонд“ статистика за броя на делата за корупция. Всъщност авторите на доклада на Брюксел донякъде сами признават, че не са много сигурни в статистиката, защото визирайки доклад на свързаното с подсъдимия Иво Прокопиев НПО, вместо да посочат конкретни данни, използват широкото понятие „само няколко“. Нищо, че биха могли да припомнят, че бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, бившата u заместничка Биляна Петрова и третият участник в групата за изнудване - Петко Дюлгеров, получиха ефективни присъди за корупция само преди броени месеци.

НПО-та, за които има множество данни, че са свързани, са основните източници на информация, на която се базират изводите в доклада на ЕК

Макар да е силно пристрастен, докладът на Брюксел за България не е могъл да пренебрегне активните действия на правоохранителните органи от началото на годината. „През първата половина на 2020 г. бяха започнати редица разследвания на високо равнище, като по редица от тях бяха повдигнати обвинения“, пишат чиновниците от ЕК. Лаконичното изречение би могло да се развие, но не е направено, защото някой има интерес България да бъде вкарана в групата на „хулиганите“ от ЕС, наред с Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Хърватия и Румъния.

За всички тези страни членки е посочено, че имат дефицити, свързани със съдебните им системи и борбата с корупцията, сякаш, за да има удобен виновник, прикривайки така неспособността на чиновниците в Брюксел да предложат решения на далеч по-тежките проблеми, пред които ЕС е изправен и трябва да решава в следващите години. Ако иска да оцелее в този си вид.

Със сигурност обаче в Унгария и Полша критиките на комисията на Урсула фон дер Лайен постигат обратен ефект, засилвайки позициите на управляващите. Вероятно и защото в двете централноевропейски страни лобистите, които атакуват институциите чрез писане на манипулативни доноси до Брюксел, нямат толкова широк спектър на действие и толкова много внедрени агенти на чуждо влияние, каквато е ситуацията у нас. Това обяснява и защо основната мишена на представения на 30 септември първи доклад за Върховенството на правото се оказа прокуратурата.

*В-к "Труд"

Още по темата

Спецсъдът ще заседава по делото КТБ

Предишна новина

ВАП сезира МОСВ и ДНСК да извършат проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в с. Синеморец

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  NB! | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #13 от "Истината за управлението на ББ | нерегистриран":
  На власт остават тези, които за 11 години ”постигнаха” следното за своите граждани:
  – 1-во място по смъртност в света!

  – 1-во място по заболеваемост.

  – На едно от последните места в света по качество на здравеопазването – класация на Блумбърг. На 48-мо място от 55 държави, в анкета на СЗО от 2019 г.

  – При най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите – около 47%! (в Швеция – 3%, Германия 3,2%…)

  – Най-ниска продължителност на живот в ЕС – 74,9 г. В Испания – 83,5 г., Италия – 83,4 г. и т.н.

  – Последни по жизнен стандарт в Европа. При среден коефициент за континента 45,6%, България е със 7%…

  – 1-во място по корупция в ЕС.

  – България е най-зле по върховенство на закона в ЕС.

  – На челно място сме по разпространение на фалшиви новини.

  – На 111-то място сме по свобода на медиите.

  – Последно място по износ на иновативни стоки в ЕС. Делът им в общия обем на експорта е едва 3,6%. В България броят на патентите е 4 на 1 млн. души, а в Естония са 33, в Германия – 291, а средно за страните в ЕС – 117.

  – Последни по дигитализация в ЕС (Мария Габриел беше еврокомисар на този ресор).

  – Първи по неграмотност в ЕС. 40% от българските младежи са функционално неграмотни.

  – Последни по чужди инвестиции; българските компании изостават в инвестиционната си дейност.

  – Първи по употреба на алкохол на Балканите и 6-ти в света с 12,6 литра на глава от населението за година.

  – Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди.

  – 1-ви сме в Европа по брой загинали в автомобилни катастрофи.

  – На 93-то място сме по качество на пътищата от 171 страни.

  – От 2014 г. досега, със средствата от ЕС, са завършени едва 400 км нови магистрали – последно място в съюза.

  – 10 години и похарчени близо 2 милиарда не стигнаха да имаме електронно правителство. Но парите ги няма…

  – 15% е доверието в Народното събрание – най-ниско досега.

  – 18% е доверието в правителството, над 70 на сто е недоверието.

  – Доверието в Борисов е 20% – най-ниско от години.

  – Българите са предпоследни по най-ниско ниво на щастие в ЕС. (Латвия е след нас.)

  – България с най-много емигранти на глава от населението, минали сме първенеца Полша…

  – Най-ниско доверие в прокуратурата от всички страни в ЕС.

  – БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е НАЙ-ТОПЯЩАТА СЕ В СВЕТА.

  ОТВОРЕНО АЛАРМИРАЩО ПИСМО До Козирките на Каскета, Оловните Войници на Християнсоциализма: Прокуратурата на Републиката
  05.11.2020


  С копие до: д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната Психиатрична Болница

  Уважаеми дами и господа прокурори,

  Знам, че сте много заети с важните разследвания по делата на Осемте Чекмеджета, затова ще съм максимално изчерпателен. Въпросът е важен.
  Законът за здравето ясно разписва какви са процедурите, по които гражданите може да алармират към Прокуратурата за хора, нуждаещи се от принудително психиатрично лечение. Без да се меся в професионалната експертиза на д-р Гълъбова, смятам, че лицето Бойко Борисов, от град Банкя, страда от остра форма на шизофрения. Налични са следните симптоми на заболяването:
  – НАЛУДНОСТИ. Пациентът се чувства преследван от дронове, вуду-сайтове и метежи.
  – ХАЛЮЦИНАЦИИ. Пациентът вижда някаква измислена, супер успешна, икономически стабилна и преборила пандемията държава, която нарича България.
  – ДЕЗОРГАНИЗОРАНОСТ НА ГОВОРА И МИСЛЕНЕТО. Изреченията му са накълцани като описаната от науката “словесна салата”. Даже в неговия случай има и “словесна ракия”.
  – СОЦИАЛНА ИЗОЛАЦИЯ, ЗАНЕМАРЯВАНЕ НА ОБЛЕКЛОТО И ЛИЧНАТА ХИГИЕНА. Пациентът се е изолирал от месеци. Според очевидци живее в една джипка, паркирана в Банкя. Облича се перманентно с една синя риза или две жълти блузи.
  – ЛИПСА НА АДЕКВАТНИ ЕМОЦИОНАЛНИ РЕАКЦИИ. Категорично. Не му трепна окото – нито от скорошните жертви на радикалния тероризъм в Европа, нито от тези на здравния тероризъм у нас.
  – АЛОГИЯ (БЕДНОСТ НА РЕЧТА). Речта му е вмирисан, бездомен клошар, който хваща страница от речника, само когато му се ака.

  Според Чл. 155. от Закона за здравето, “На задължително настаняване и лечение подлежат лицата, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им.”
  В тази връзка искам да ви призова да въведете в психиатрично заведение лицето Бойко Борисов. Той започва да буйства и става опасен за нас и за себе си. В повереното заведение на д-р Гълъбова може спокойно да продължи да чува похвали и аплодисменти, че управлява тази негова измислена държава България, в която животът ухае на асфалт от рози.

  Със загриженост:
  Радослав Бимбалов, гражданин

 2. 13
  Истината за управлението на ББ | нерегистриран
  2
  0

  На власт остават тези, които за 11 години ”постигнаха” следното за своите граждани:
  – 1-во място по смъртност в света!

  – 1-во място по заболеваемост.

  – На едно от последните места в света по качество на здравеопазването – класация на Блумбърг. На 48-мо място от 55 държави, в анкета на СЗО от 2019 г.

  – При най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите – около 47%! (в Швеция – 3%, Германия 3,2%…)

  – Най-ниска продължителност на живот в ЕС – 74,9 г. В Испания – 83,5 г., Италия – 83,4 г. и т.н.

  – Последни по жизнен стандарт в Европа. При среден коефициент за континента 45,6%, България е със 7%…

  – 1-во място по корупция в ЕС.

  – България е най-зле по върховенство на закона в ЕС.

  – На челно място сме по разпространение на фалшиви новини.

  – На 111-то място сме по свобода на медиите.

  – Последно място по износ на иновативни стоки в ЕС. Делът им в общия обем на експорта е едва 3,6%. В България броят на патентите е 4 на 1 млн. души, а в Естония са 33, в Германия – 291, а средно за страните в ЕС – 117.

  – Последни по дигитализация в ЕС (Мария Габриел беше еврокомисар на този ресор).

  – Първи по неграмотност в ЕС. 40% от българските младежи са функционално неграмотни.

  – Последни по чужди инвестиции; българските компании изостават в инвестиционната си дейност.

  – Първи по употреба на алкохол на Балканите и 6-ти в света с 12,6 литра на глава от населението за година.

  – Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди.

  – 1-ви сме в Европа по брой загинали в автомобилни катастрофи.

  – На 93-то място сме по качество на пътищата от 171 страни.

  – От 2014 г. досега, със средствата от ЕС, са завършени едва 400 км нови магистрали – последно място в съюза.

  – 10 години и похарчени близо 2 милиарда не стигнаха да имаме електронно правителство. Но парите ги няма…

  – 15% е доверието в Народното събрание – най-ниско досега.

  – 18% е доверието в правителството, над 70 на сто е недоверието.

  – Доверието в Борисов е 20% – най-ниско от години.

  – Българите са предпоследни по най-ниско ниво на щастие в ЕС. (Латвия е след нас.)

  – България с най-много емигранти на глава от населението, минали сме първенеца Полша…

  – Най-ниско доверие в прокуратурата от всички страни в ЕС.

  – БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е НАЙ-ТОПЯЩАТА СЕ В СВЕТА.

 3. 12
  Калин Тодоров | нерегистриран
  2
  0

  КАК МОЖАХМЕ? Станах с намерението да коментирам заседанието на правителството онлайн и импровизираната реч на премиера. И разбрах, че не мога. Изпитвам вече непреодолимо отвращение към този криминален тип. Изобщо не мога да понасям просташката му самоувереност, злобната му отмъстителност, каруцарския му речник, обидната му некомпетентност, патологичния му нарцисизъм, интригантската му природа, лъжливата му същност. Как можахме да си оставим държавата в потните лапи на подобен примат?

 4. 11
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 10
  Сталкер | нерегистриран
  0
  -1

  Боже, колко мъка на тоя свят, Боже...
  А тая врачанска фамилия явно са безсмъртни. Да им се присъди малинка.

 6. 9
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  1234 | нерегистриран
  4
  -2

  И като няма абсолютна истина тия хубавци да си взимат тогите и тоягите и на село да броят овце Нъл тъй точна наука е математиката и истината е точна И никой няма да им търси кусур за неточноста освен ако не започна да се надцакват с НАП за бройките на овцете в стадото

 8. 6
  до 5 | нерегистриран
  3
  -11

  Абсолютна истина няма, освен в точните науки.

 9. 5
  | нерегистриран
  13
  -6
  До коментар #1 от "Да, така е. | нерегистриран":
  Едни мижитурки са в основата на този измислен доклад. Защо не пише за делата срещу Божков, Баневи, Вълчо и Маринела, за Миньо Стайков. Да бяха казали и за Прокопиев. Но не. Лъжци и родоотстъпници са тези от НПО тата.

  Защото няма дела, а само натруфени обвинения, които само целят да насъскват общественото мнение.
  И най-важното - всичко подадено от НПО-та е абсолютна истина, понятие неразбираевмо за Труд и цитиращите го.

 10. 4
  Крайно време е | нерегистриран
  16
  -14

  да се забрани финансирането на НПО от чужбина.

 11. 3
  **** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 2
  Давай | нерегистриран
  15
  -3

  Давай, Блъсков, трябва да заслужиш ордена. Пък след някоя година и Шиши може да бъде закичен.

 13. 1
  Да, така е. | нерегистриран
  7
  -16

  Едни мижитурки са в основата на този измислен доклад. Защо не пише за делата срещу Божков, Баневи, Вълчо и Маринела, за Миньо Стайков. Да бяха казали и за Прокопиев. Но не. Лъжци и родоотстъпници са тези от НПО тата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.