Кой излъга - ЦИК, Валери Симеонов или Лютви Местан?


На 24 март, ден преди деня за размисъл, Централната избирателна комисия разпрати очакваното писмо към секциите за вота в България и по света. В него се разясняват детайли от методиката на провеждане на вота, насочени именно към членовете на секционните комисии.

Неочаквана обаче бе следната добавка:

Въпросната декларация е стандартен документ, който от години гласуващите в чужбина попълват преди вота, ако не са се регистрирали за него предварително, и в който заявяват две неща - че имат право да гласуват и че няма да гласуват втори път на друго място. Изведнъж обаче се оказа, че попълването на декларацията трябва да стане задължително в изборното помещение и да се подпише пред член на СИК. Тази операция неизбежно забави изборите в много от секциите в чужбина, особено тези, които са по-натоварени.

Каква е целта на тази забрана? За да разберем, трябва да си отговорим на два важни въпроса - кой е внесъл предложението и какво друго съдържа то. Отговорът е Димитър Пенев - член на ЦИК, номиниран за поста от Патриотичния фронт.

Както се разбира от излезлия седмица по-късно протокол от заседанието на ЦИК, първоначално Пенев предлага тези, които искат да гласуват в чужбина, да бъдат проверявани дали владеят български език. След кратка дискусия, в която други членове на Комисията изтъкват очевидни неща - като например, че членовете на СИК нямат нито компетенцията, нито правото да решават дали някой владее български достатъчно - тази част от предложението се отхвърля.

Решението декларацията да се попълва само в секцията обаче минава - със 17 гласа "за" и 4 "против". Срещу решението се обявяват само Ерхан Чаушев, Ивайло Ивков, Метин Сюлейман, Севинч Солакова.

Тези имена вероятно ви казват ясно към кого е насочена въпросната декларация. Но няма нужда да гадаем и да спекулираме, защото ден след изборите, на 27 март, лидерът на "Обединените патриоти" Валери Симеонов казва пред Нова Телевизия:

Разбираемо е, че повечето хора виждат в това само "ограничиха се гласовете от Турция". Но изявлението на Симеонов съдържа и друго важно съобщение - че патриотите, ГЕРБ и БСП заедно са говорили със своите "представители" в ЦИК, за да бъде прието това решение.

Потърсихме за коментар днес самия Валери Симеонов, като го попитахме дали наистина е казал тези думи.

Ако все още има някаква несигурност дали Валери Симеонов е казал горните думи или не, можете сами да чуете тук - малко след 9-тата минута.

Какъв е проблемът в това изказване? Без да коментираме факта, че лидер на третата политическа партия се радва, че е спрял български граждани да упражнят гласа си, крайно нередно е членовете на ЦИК да се нарекат "представители". По закон Комисията е независима. Нито една партия няма право да се обади на номинираните от тнея членове и да дава нареждания, те не са нейни "представители".

За всеки случай потърсихме говорителя на комисията Александър Андреев. Той бе номинация на БСП, но въпросът също го възмути:

Подозрението, че нещо не е наред в Централната избирателна комисия изказва пръв един от членовете й - Ерхан Чаушев, и то именно на споменатото по-горе заседание, като коментар след гласуването:

Тезата на г-н Чаушев възмущава силно Мария Мосурлиева, номинация на "Атака", и Георги Баханов, номиниран от ГЕРБ. По тази причина потърсихме и г-н Баханов, за да ни обясни своята позиция и да разкрие дали той пък е получавал нареждания от партията на Бойко Борисов, предложила го за сегашния му пост.

Според него е имало много подобни случаи, "на по предишните избори мисля, че бяха над 2000 души".

Въпреки тезата на Баханов, хората могат да гласуват, без да четат - затова партиите имат номера. И както Конституцията, така и Изборният кодекс не позволяват изборното право да бъде ограничавано заради образование, грамотност и дори познаване на българския език.

На въпроса дали е имало натиск от страна на ГЕРБ, г-н Баханов заяви твърди:

На пресконференция днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан размаха решение на Върховния административен съд от 15 март във връзка именно с попълването на декларации и заяви, че ЦИК са го игнорирали.

Решението е по повод първия вариант на инструкции на ЦИК до секциите - а именно, че декларациите се попълват "пред изборното помещение". То е обжалвано от Валери Симеонов в качеството му на кандидат за народен представител, със следния мотив:

Местан: ЦИК игнорира Върховния съд за вота в чужбина

Внимателно прочитане на съдебното решение, което можете да видите тук, обаче сочи, че съдът потвърждава първоначалния "по-мек текст", дописан като изискване на ЦИК към това кой къде попълва декларация:

ВАС отчита, че до този момент ЦИК дават опции на избирателя - "Декларацията може да бъде попълнена лично от избирателя пред изборното помещение". Тоест може и да не бъде попълнена пред изборното помещение, тъй като законът не определя изискване къде и кога се попълва документът, а само, че той трябва да е наличен и подписан от избирателя.

Лютви Местан обаче тълкува решението другояче - че ВАС изцяло е забранило на ЦИК да определя къде се попълват декларациите. Вярно е, че в решението си съда пише:

От логическа гледна точка съдът посочва и един от доводите на Ерхан Чаушев след по-късното решение - че по принцип декларацията не е документ, който иска заверка и човек може да го попълни където си иска. Така че всъщност ВАС отхвърля жалба на Симеонов срещу по-мек текст, а ЦИК не отчитат част от причините и приемат по-драстичен. От правна гледна точка обаче казусът пред ВАС засяга само израза "пред изборното помещение."

До този момент установяваме, че и Валери Симеонов лъже, а Лютви Местан ни ... да го кажем подвежда.

Разбира се, фактът, че ЦИК не са нарушили решение на ВАС по никакъв начин не означава, че не си позволяват за пореден път да дописват Изборния кодекс - както направиха миналата година, когато решиха, че информационните сайтове не предлагат медийни услуги, или когато отмениха машинното гласуване преди този вот.

Централната избирателна комисия обаче е независима държавна институция. Тя не би могла да ни лъже, както обясни днес г-н Андреев. Просто е невъзможно. Няма и как партиите, номинирали членовете й, да им влияят. Всичко това обаче е на хартия. Истината е видна. И можем да разглеждаме този казус като просто успешен трик, с който трите водещи партии са орязали вота от Турция. Но той е и пореден пример за лежерното беззаконие, с което един политик може да се хвали в национален ефир и после да махне с ръка и да го отрече.

Адвокати искат нова експертиза по делото за музея в Бяла

Предишна новина

ДПС се обяви срещу референдума в Турция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.