Кметицата на "Младост" плаши общинар №1 със съд


Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков от ГЕРБ и новата кметица на район "Младост" - независимата Десислава Иванчева, влизат в прокурорско - съдебен спаринг. Това стана ясно днес, след като общинар №1 съобщи, че праща Иванчева на прокурор за "документи с невярно съдържание".

Според представителя на ГЕРБ, чиято партия загуби частичния вот в столичния район от подкрепената от "Нормална държава" кандидатка, встъпването в длъжност на Иванчева е нелегитично. Причината - не е подала в законовия срок заявление до Търговския регистър към Агенцията по вписванията, че е развивала търговска дейност и че е започнала процедура по прехвърляне на дружествени дялове на друг собственик.

Липсата на фирми е едно от условията за заемане на кметски пост според Закона за местната власт и местната администрация. При нарушение Общинската избирателна комисия може да отстрани кметицата от длъжност.

Герджиков твърди, че кметицата е била длъжна да подаде такова заявление и до него като шеф на общинския съвет, и до Обшинската избирателна комисия.

По думите му в Агенцията по вписванията няма данни Иванчева да е прехвърляла собственост на фирми към датата 22 ноември, както твърди самата кметица, че е направила. Информацията от агенцията е с днешна дата, заяви Герджиков и отбеляза, че това е причината да сезира и прокуратурата за документите, които е получил от кметицата.

По-късно самата Иванчева отговори в писмо до медиите, че настоява или Елен Герджиков да й се извини публично, че разпространява "абсурдни твърдения" по неин адрес, или ще е принудена да "защити доброто си име и в съда".

По думите й атаката от ГЕРБ срещу нея показвала, че те "не могат да преживеят загубата в "Младост" и търсят начин "да ни преборят, защото нарушаваме много интереси", свързани със застрояването на района.

Шест години затвор за висш италиански политик

Предишна новина

Обвиниха частен съдебен изпълнител за кражба на над 700 000 лева

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.