Ключов свидетел срещу Баретата се отрече от показания


"Прощавайте, всички! Извинявам се! Дадоха ми малката сума от 10 000 лв., за да разиграя фалшив процес като свидетел срещу Златко Баретата." С тези думи вчера известният кримигерой Тихомир Георгиев-Тишо Боксьора се отметна от показанията си срещу Златомир Иванов-Златко Баретата в Софийския апелативен съд.

Баретата е обвинен, че ръководи наркобанда, наречена "Фирмата" и че стои зад убийството на наркодилъра Румен Стефанов-Алф, който бе разстрелян през 2007 г. в Перник. Пред съда са изправени още 20 души, сочени за участници в групата.
Тишо Боксьора бе един от основните свидетели на прокуратурата. Пред разследващите през 2009 г. той разкри, че Баретата поръчал разстреля на Алф. По думите му приближеният до Златомир Иванов - Антон Станков-Рашо, му предложил да го ликвидира срещу "20 бона". Боксьора обаче отказал и за да му запуши устата, Рашо му платил 5 хил. лв. и го нарекъл страхливец.

Пред съдиите вчера изповедта на прокурорския свидетел беше коренно противоположна.

"Свидетелствах, защото ми обещаха да ми паднат обвиненията (за убийство - б.а.)", заяви Боксьора. После допълни, че поръчител на лъжесвидетелстването бил Димитър Вучев-Демби. И той бе свидетел на прокуратурата по това дело, но неотдавна също се отказа от показанията си.

Боксьора вчера разказа, че получил нареждането да натопи Баретата през 2009 г., когато посетил дома на Демби. Там бил и Валентин Христов-Вальо Шапката. Шапката и Демби го заплашили, че ако не уличи Баретата в престъпление "няма да види повече детето си и ще изгние в затвора". За да изпълни поръчката двамата му дали снимки с лица от криминалния свят, между които на Баретата и съпроцесниците му Марин Вълчев, Евгени Евтимов и Даниел Кръстев.

"Аз съм новата власт", мотивирал го тогава Демби да свидетелства в полза на обвинението. След това му казал, че ако намери и други хора, които да дадат показания срещу Баретата, ще бъде допълнително възнаграден. Боксьора пресъздаде с такива подробности разговора с Демби, че дори си спомни как в апартамента бил и певецът Володя Стоянов. Той пял, а Шапката стоял наблизо с автомат в ръка.
"След като не ви изпълниха обещанията ли решихте да си обърне показанията", запита го съдия Вера Цветкова. А Боксьора отговори: "Съвестта ми е чиста, просто исках да си спася семейството".

Тихомир Георгиев не за първи път сменя показанията си. Той бе разпитван пред първоинстанционния съд, който прати Баретата за 8 години зад решетките. Пред магистратите тогава Боксьора първоначално отказа да дава показания, а след едночасова почивка се върна в съдебната зала и повтори показанията си в полза на прокуратурата. Вчера Боксьора каза, че по време на почивката тогава имал разговор с бившия градски прокурор Николай Кокинов.

По-късно, в края на 2011 г., докато Боксьора бе издирван заради влязла в сила присъда за убийство, бившата му съпруга Боряна разказа пред съда, че мъжът бил притискан от Демби да свидетелства, за да не му "спретне обвинения за убийства". Тъй като Боксьора тогава бе в неизвестност, съдът не успя да го преразпита. Затова се наложи и разпитът му вчера.

"Трябва да възтържествува справедливостта, казвам истината по съвест", настоя пред съдиите вчера Тихомир Георгиев. И допълни, че никога не се е срещал с Баретата, преди да стане свидетел по делото.

Боксьора е чест свидетел на прокуратурата. Неотдавна след негови показания бяха повдигнати обвинения на Красимир Маринов-Големия Маргин, че е бос на наркобанда. Впоследствие съдиите видяха лъжа в показанията на Боксьора и прокуратурата спря делото срещу Маргина.

Пред апелативните съдии вчера от показанията си се отметна и Шапката. Той разкри, че бил заплашван, че ако не осигури Боксьора като лъжесвидетел ще лежи в затвора. По думите му това се случило на среща отново с бившия прокурор Кокинов.

"Няма да влизам в дебати с обвиняеми", каза Кокинов, потърсен от "Труд" за коментар.
Пред съда Шапката обясни, че нямал представа как се движи наркоразпространението в София и страната. В показанията си през 2009 г. обаче той подробно разказва кой от хората на Баретата се грижи за районите за наркоразпространение в София. "Подписах се под показанията, защото много бият в полицията", обясни Шапката.

Неговите показанията и тези на Боксьора вчера изслуша в съдебната зала Златко Баретата. Той за втори път прекрачва прага на Съдебната палата, след като през февруари 2013 г. бе показно прострелян на входа.

5 години затвор получи силистренец, отвлякъл и пребивал проститутка

Предишна новина

Нашенец иска шведски затвор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.