Казват има ли виновни за драмата в Лясковец


Днес или утре прокуратурата и МВР трябва да обявят има ли нарушения при операцията в Лясковец на 14 март, завършила със смъртта на 40-годишния командос Емил Шарков и раняването на трима негови колеги.

Във фаталния ден антитерористи атакуваха жилището на психичноболния Петко Петков, но той откри огън по тях. Баретите успяха да задържат мъжа, заплашил децата от местното училище, едва след като снайперисти го обезвредиха с три изстрела в корема.

Още вчера стана ясно, че районната прокуратура в Горна Оряховица е дала заключение, че няма нарушения нито при издаването на разрешителните за оръжията на Петков, нито в безуспешните опити на местната полицията да му ги отнеме след изтичането им на 17 юни 2012 г. Това заключение на местните обвинители било изпратено в търновската окръжна прокуратура. От Върховна прокуратура (ВКП) обаче тепърва ще се произнасят по този въпрос.

След кървава акция на барети се разбра, че Петков притежава ловна пушка, автомат и две карабини.

Междувременно майката на Петков - 76-годишната Стефанка Савова, получи разрешение да се види със сина си за първи път, откакто той е арестуван. Той е в затворническата болница в София, защото бе ранен при престрелката със силите на реда. В животоспасяваща операция се наложи да бъдат остранени част от червата му и единият бъбрек.

Адвокатът на майката Виктор Костов съобщи, че е обжалвал пред Окръжния съд във Велико Търново решението на Районния съд в Горна Оряховица клиентката му да бъде освидетелствана по съмнение, че също като сина си страда от психично заболяване. Окръжните магистрати имат 7 дни, за да се произнесат.

Според Костов прокуратурата без основателна причина настоява майката на Петков да бъде настанена принудително в психиатрия. Адвокатът дори заяви, че обмисля дали да поиска отвод на прокурора от Горна Оряховица Галя Николова, за която имал данни, че не е безпристрастна по случая. Костов обаче отказа да разкрие с каква информация разполага в този смисъл. Той бил убеден, че се прави опит Стефанка да бъде заличена като ключов свидетел в процеса.

"В стремежа да бъде задоволена обществената нужда от възмездие, има вероятност въпросът чия е вината да не намери отговора си. Освен Петко Петков, който е обвиняем, тя е единственият свидетел, който би имал друга гледна точка, различна от тази на останалите участници в събитията на 14 март и баретите", твърди Костов.

От прокуратурата в Търново отказаха да обявят вчера резултатите от проверката, която и те правят на инцидента. "Следете сайта на Върховната касационна прокуратура", посъветва говорителката Катерина Лещакова.

Служебният адвокат на Петко Петков пък твърди, че няма връзка с клиента си, откакто е в затворническата болница в София. "Няма как да се свържа с него."

ВСИЧКИ МУЛТИМЕДИЯ
  • Майката на стрелеца от Лясковец Петко Петков Стефанка и адвокатът Виктор Костов не успяха да убедят съда в Горна Оряховица, че тя е психично здрава. Юристът е обжалвал решението тя да бъде освидетелствана.


Кирил Добрев: Ако И.Ф, Б.Б и Ц.Ц. са само инициали, то в тефтерчето има и конкретни имена

Предишна новина

Осъден иска по-тежко наказание, пробация не му харесва

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.